Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

Derfor signalerer Opera enden på Nokias simple telefoner

ComputerViews: Microsoft har indgået en licensaftale med den norske browserproducent Opera om levering af mobilbrowsere til Nokias tilbageværende featurephones. Skiftet tyder på, at Microsoft er i gang med at slå alt ihjel, som ikke understøtter Windows Phone-platformen.

ComputerViews: Den nylige licensaftale mellem Microsoft og Opera er en stor aftale, men også en kortsigtet aftale.

Skiftet til den eksterne leverandør af browser er nemlig ikke et tegn på udvikling, men et tegn på afvikling af featurephones fra Microsofts side.

Aftalen gælder for både nuværende og fremtidige telefoner, som produceres med styresystemet Asha. Og disse telefoner har i sig selv ikke den store fremtid i Microsoft.

I et internt notat, som det amerikanske nyhedssite The Verge har fået adgang til, gør Jo Harlow, Microsoft-direktør for telefoner, det klart, at Microsofts fokus skal være på Windows Phone og ikke på andre platforme.

Udvikling og investering i Asha, Series 40 og de Androidbaserede Nokia X telefoner skal derfor overgå til vedligeholdelse, og tjenester, som understøtter de eksisterende telefoner, vil blive lukket ned over de næste 18 måneder.

"Det betyder, at der ikke vil blive tilføjet nye features eller opdateringer til eksisterende tjenester på nogen af disse platforme," siger Jo Harlow.

Opera er blot en mellemstation

Microsoft er i fuld gang med at strømline virksomheden.

Under den nuværende direktør, Satya Nadella, har der i nogen tid været en stramning af fokus på firmaets kernekompetencer, hvilket blandt har udløst en fyringsrunde på hele 18.000 ansatte, hvoraf de 12.500 skal findes i det opkøbte Nokia Devices and Services.

Inddragelsen af Opera som browserleverandør er endnu en samling af fokus fra Microsofts side.

Her er inddragelsen af en ekstern leverandør nemlig en mulighed for at lukke for support og udvikling af Nokias egen browser, Xpress.

Ifølge det interne notat vil produktionen af Nokias featurephones, som forudinstalleres med Opera Mini browseren, kun have halvandet års levetid, før produktionen stoppes helt.

Der er ikke meget, der tyder på, at samarbejdet mellem Opera og Microsoft vil fortsætte i en eller anden form, efter at Microsoft lukker for produktionen af sine Nokia-featurephones.

Opera har endnu ikke udviklet en browser, der kører på Windows Phone til trods for, at Windows Phone har været en spiller på smartphone-markedet i flere år.

Begyndelsenpå enden af Nokias arv

Nokia har altid været kendt for firmaets simple og sejlivede mobiltelefoner.

Men efter den første iPhone i 2007 skete der et skred i mobilmarkedet, og Nokia fokuserede for længe på det, som selskabet var bedst til: Simple mobiltelefoner.

Syv år er gået siden den første iPhone, og meget er sket.

Nokias mobilafdeling eksisterer ikke længere som en selvstændig mobilproducent, men er en underafdeling til softwaregiganten Microsoft. Og Series 30+ og 40, som var Nokias længe anvendte Javabaserede styresystemer, har ikke længere den totale markedsdominans, som de for 10 år siden kunne prale af.

Alligevel kan S40 med sine 15 år på bagen stadig findes i spritnye telefoner: Nokia brandets low-end serie af featurephones, Asha. Men også det vil snart høre op.

Windows Phone telefoner skal løfte arven

Selv om Microsofts Windows Phone markedsandele på mobilmarkedet længe har ligget lavt, og i den seneste rapport fra IDC er gået yderligere tilbage i forhold til samme kvartal sidste år, så den nu kun har 2,4 procent af det globale marked, har featurephone-delen længe været en sund forretning i forhold til omsætning.

De ekstremt prisvenlige telefoner har stormet frem på emerging markets, hvor fuldblods smartphones stadig er for stor en investering.

Med det kommende stop for produktion af featurephones og Microsofts fuldstændige satsning på virksomhedens egen Windows Phone platform, planlægges der også flere billige Windows Phone smartphones, som skal fylde tomrummet; blandt andet med den billige Lumia 500-serie, hvoraf det næste skud på stammen, Lumia 530, angiveligt bliver prissat i omegnen af 550 kroner.

Læs også: 

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere