Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Hård kritik af politiet: Har svigtet på it-sikkerheden

CSC og Rigspolitiet får hård kritik for deres rolle i det flere måneder lange kæmpehack af politiets systemer i 2012.

Det var meget dårlig håndtering af it-sikkerheden hos Rigspolitiet og en række øvrige offentlige myndigheder, der lå til grund for, at det store hackerangreb mod CSC kunne lade sig gøre i 2012.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, skriver Politiken.

Dengang opdagede hverken CSC eller Rigspolitiet, at der var noget på færde. Faktisk gik der 10 måneder, før angrebet blev opdaget - og dengang kun på grund af et tip fra svensk politi.

Læs mere om det her: CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Konklusionen i rapporten er, at myndighederne skal være 'mere opmærksomme på at stille passende sikkerhedsmæssige krav til leverandørerne og følge løbende op på, at leverandørerne efterlever kravene," hedder det i rapporten.

Det betyder med andre ord, at Rigspolitiet ifølge rapporten har været for ringe til at stille krav til leverandøren CSC og for ringe til at teste, om CSC nu også har haft styr på sikkerheden - hvilket det altså viste sig ikke var tilfældet.

Får ikke testet

Samme budskab kommer fra konsulenthuset Rambøll, der netop har udgivet den årlige udgave af "IT i Praksis," der er blandt de største og mest grundige gennemgange af dansk it-brug.

Her fremgår det, at mange danske virksomheder i det seneste år har øget deres fokus på it-sikkerheden betragteligt. Det har ført til øgede investeringer.

Til gengæld forsømmer virksomhederne i stor stil at teste de indførte it-sikkerhedssystemer ud fra brugernes adfærds-mønstre, når systemerne først er blevet indkøbt og implementeret.

Det kan du læse mere om her: Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber

Center for Cybersikkerhed kritiserer i rapporten på samme vis de danske myndigheder for 'kun i mindre grad' at tage hensyn til det aktuelle trusselsbillede.

"Det vil sige hvilke trusler it-løsningerne kan blive udsat for," skriver Politiken.

Læs også:

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

Så ofte har Datatilsynet tjekket hacket politisystem

CSC hacket: Centrale danske registre i fare

Så følsomme data ligger gemt i hacket politisystem

Sikkerhedseksperter besøgte CSC efter hacker-angreb: Opdagede intet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere