Artikel top billede

Hård kritik af politiet: Har svigtet på it-sikkerheden

CSC og Rigspolitiet får hård kritik for deres rolle i det flere måneder lange kæmpehack af politiets systemer i 2012.

Det var meget dårlig håndtering af it-sikkerheden hos Rigspolitiet og en række øvrige offentlige myndigheder, der lå til grund for, at det store hackerangreb mod CSC kunne lade sig gøre i 2012.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, skriver Politiken.

Dengang opdagede hverken CSC eller Rigspolitiet, at der var noget på færde. Faktisk gik der 10 måneder, før angrebet blev opdaget - og dengang kun på grund af et tip fra svensk politi.

Læs mere om det her: CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Konklusionen i rapporten er, at myndighederne skal være 'mere opmærksomme på at stille passende sikkerhedsmæssige krav til leverandørerne og følge løbende op på, at leverandørerne efterlever kravene," hedder det i rapporten.

Det betyder med andre ord, at Rigspolitiet ifølge rapporten har været for ringe til at stille krav til leverandøren CSC og for ringe til at teste, om CSC nu også har haft styr på sikkerheden - hvilket det altså viste sig ikke var tilfældet.

Får ikke testet

Samme budskab kommer fra konsulenthuset Rambøll, der netop har udgivet den årlige udgave af "IT i Praksis," der er blandt de største og mest grundige gennemgange af dansk it-brug.

Her fremgår det, at mange danske virksomheder i det seneste år har øget deres fokus på it-sikkerheden betragteligt. Det har ført til øgede investeringer.

Til gengæld forsømmer virksomhederne i stor stil at teste de indførte it-sikkerhedssystemer ud fra brugernes adfærds-mønstre, når systemerne først er blevet indkøbt og implementeret.

Det kan du læse mere om her: Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber

Center for Cybersikkerhed kritiserer i rapporten på samme vis de danske myndigheder for 'kun i mindre grad' at tage hensyn til det aktuelle trusselsbillede.

"Det vil sige hvilke trusler it-løsningerne kan blive udsat for," skriver Politiken.

Læs også:

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

Så ofte har Datatilsynet tjekket hacket politisystem

CSC hacket: Centrale danske registre i fare

Så følsomme data ligger gemt i hacket politisystem

Sikkerhedseksperter besøgte CSC efter hacker-angreb: Opdagede intet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere