Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber

Danske it-chefer køber it-sikkerheds-systemer ind for store beløb, men de glemmer en vigtig ting, der gør, at deres systemer måske ikke er sikre alligevel.

Det bør kunne udløse heftige bøder, hvis ikke de danske virksomheder har styr på deres it-sikkerhed.

Det mener interesse-organisationen Dansk IT. Direktør Per Andersen peger på Storbritannien som et forbillede, hvor datatilsynet - Informations Commissioners Office - har bemyndigelse og kapacitet til af egen drift at teste virksomheders it-sikkerhed.

Ifølge Per Andersen har den britiske myndighed eksempelvis for nylig udstedt en stor bøde på knap et par millioner kroner til det britiske justitsministerium, fordi et fængsel har mistet en disk med personlige data på nogle tusinde britiske indsatte.

Det samme bør kunne ske i Danmark, mener han.

"Der bør være større konsekvenser ved datatab herhjemme. Det er værd at kigge i retning af England, hvor man slår hårdt ned på datatab med ganske markante bøder, hvis ikke der er styr på datasikkerheden," siger Per Andersen.

Han erkender, at det er 'en antagelse,' at it-sikkerheden er bedre end i Danmark.

"Men vi ved, at brugeradfærden er vigtig, og at rigtig mange sikkerheds-problemer skyldes menneskelig adfærd og sjusk - for eksempel ved at ansatte mister bærbare eller lignende med fortrolige data på," siger han.

Går op i sikkerheden - men er det godt nok?

De danske virksomheder har i det seneste år skruet ganske betydeligt op for deres fokus på it-sikkerheden i kølvandet på sikkerhedsskandalerne med blandt andet NemID og NSA og Nets.

Ifølge den nyeste udgave af konsulenthuset Rambølls årlige rapport 'IT i Praksis,' der netop er udkommet, har 60 procent af de danske virksomheder øget deres it-sikkerhedsmæssige indsats i det seneste år.

Til gengæld har hver fjerde danske virksomhed slet ikke fastlagt nogen it-sikkerhedspolitik - og for dem, der har, springer kæden af et helt centralt sted, konkluderer Rambøll.

"Virksomheder opruster på it-sikkerhed - men kun på papiret. Mange har oprustet en hel masse, men det halter gevaldigt, når det gælder om at teste, om den nye sikkerhed nu også fungerer," siger Eivind Jørgensen, direktør i Rambøll.

Ifølge Rambøll bliver it-sikkerhed i mange virksomheder behandlet som en 'tjek-boks-aktivitet,' hvor indkøb og implementering af nye sikkerheds-funktioner bliver krydset og godkendt, når de er på plads.

Firmaer glemmer at teste

Til gengæld glemmer mange virksomheder at få testet de nye sikkerhedssystemer - både når det gælder den rå teknik, og når det gælder brugernes adfærd, altså hvorvidt brugernes egentlig opfører sig, som det lægges til grund i opsætningerne af it-systemerne.

"Vi kan se, at den eksterne dimension er meget undervurderet, og det bør man få på plads," siger Eivind Jørgensen.

Hos Dansk IT mener Per Andersen, at den rigtige vej at gå vil være at lade det danske Datatilsyn udstede bøder til de selskaber, der ikke har styr på datasikkerheden.

"Det kan måske virke lidt gammeldags straf-agtigt, men det skal måske til for at få virksomhederne til at tjekke, at deres sikkerhed virker fremfor bare at have sikkerhed på overfladen. Er der noget, som virksomheder har respekt for, er det økonomiske konsekvenser," siger han.

Dansk IT mener, at de inddrevne penge passende kan anvendes til at sikre Datatilsynet ekstra ressourcer, da Datatilsynet i dag efter Dansk IT's mening spiller en alt for passiv rolle, når det gælder test af danske virksomheders it-sikkerhed.

"Datatilsynet har i dag ikke ressourcer til at tage sager op af egen drift, så der er herhjemme reelt ingen, der kontrollerer danske virksomheders it-sikkerhed," siger Per Andersen.

Det kan du læse mere om her: WTF! Datatilsynet burde være 32 gange større

Læs også:

Efter læk af 900.000 CPR-numre: Datatilsynet åbner sag mod staten

Lov på vej: Firmaer skal ansætte en dataansvarlig person

Disse organisationer er blevet politianmeldt af Datatilsynet




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Client Partner – Banking and Financial Services – BFS

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-udviklere til fremtidens skattevæsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere