Artikel top billede

Novozymes erkender: Vi er blevet hacket og udsat for digital spionage

Den danske enzym-virksomhed erkender, at der i flere måneder har været uønsket besøg i netværket.

I to måneder har den danske enzym-gigant Novozymes ikke været i komplet kontrol over firmaets netværk.

Det fortæller virksomhedens it-direktør til programmet 21 Søndag.

I 2012 opdagede firmaets it-folk ved et tilfælde, at der var et målrettet angreb mod virksomhedens forskningsresultater og forretningskritiske oplysninger.

To måneder i netværket

I det ellers så stille og rolige Bagsværd tæt på hovedstaden havde hackere angivelig anvendt spearphishing i form af en målrettet mail til en person i virksomheden til at åbne en port ind i netværkets hemmeligheder.

Efter penetrationen af sikkerhedsringen omkring netværket vandrede ukendte gerningsmænd rundt i systemerne på jagt efter det guld, der har gjort Novozymes førende indenfor sit felt.

Først to måneder senere fik it-folkene strittet de ubudne gæster ud.

Det fortæller DR.

Novozymes' it-direktør, Anders Brøns Petersen, vil ikke kommentere den konkrete sag og derved heller ikke fortælle hvilke oplysninger, der eventuelt er blevet stjålet, og hvad man har tænkt sig at gøre ved det.

Læs også: Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

Men hændelsen har betydet, at Novozymes i dag har betydelig større fokus på it-sikkerheden, fortæller han.

"I gamle dage skulle man være fysisk i virksomheden for at hugge hemmelighederne. Nu kan man sidde på afstand og prøve at tage hemmelighederne. Det betyder selvfølgelig også, at vi skal forsvare os på andre måder, end vi gjorde tidligere," siger han til DR.

For faste læsere af Computerworld kommer informationerne om, at der er en skjult industrispionagekrig i gang om at hugge kritiske oplysninger fra andre firmaer nok ikke som den store overraskelse, men nu har en stor dansk virksomhed altså erkendt, at de er blevet ramt af problemerne.

Ligeledes erkender både Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet, at de har haft ubudne gæster i netværket.

Motorola-ansat fire år i spjældet for industrispionage

Fra Kina

Flere kilder peger overfor DR på, at det er kinesiske bagmænd, styret af staten, der står bag angrebet mod Novozymes.

Det store land i Asien har da også tidligere fået på puklen for at være lidt ufin i kanten, men har også fået et anderkendende klap på skulderen i Danmark.

Den kinesiske it- og teleleverandør Huawei, er eksempelvis blevet beskyldt for at indbygge spionageudstyr i firmaets hardware. Det har firmaet blankt afvist.

Firmaet vandt da også TDC's store udbud om at bygge 4G-infrastruktur i landet, hvilket næppe havde været tilfældet, hvis der var tvivl om produkterne eller hensigterne.

Læs også: Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner

Kineserne har overfor DR benægtet kendskab til den aktuelle episode i Novozymes.

Har du kendskab til lignende sager er du velkommen til at skrive til os på n.devantier@cw.dk.

Læs også:
Seks gode råd: Få styr på brugerne i dit netværk

Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.