Artikel top billede

Huawei om hårde spion-anklager: Det er ren fantasi

Interview: Den kinesiske netværksgigant Huawei bliver beskyldt for spionage i USA. Men det er det rene bavl, der ikke kan have noget på sig, fortæller selskabet til Computerworld. Se hvorfor her.

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem

Huawei: Sådan vil vi sælge smartphones til danskerne

"Jeg tror ikke, at der er mange, der er enige i konklusionerne."

Sådan siger tyske Roland Sladek, der er ansvarlig for internationale medieanliggender i Huawei, da Computerworld møder ham på selskabets danske kontor i Kastrup.

Vi har bedt ham forholde sig til de alvorlige anklager, der i oktober blev lagt frem i en amerikansk rapport om selskaberne Huawei og ZTE. I den kan man blandt andet læse:

"Baseret på tilgængelige hemmelige og ikke hemmelige informationer kan man ikke stole på, at Huawei og ZTE er fri af indflydelse fra udenlandske stater, og derfor udgør de en sikkerheds-trussel mod USA og vores systemer."

Huawei: Det giver ingen mening
Roland Sladek giver dog ikke meget for rapporten eller de personer, der har udarbejdet den.

"For det første er det nogle meget partiske konklusioner, der ikke foreslår nogen løsning, men mere bare peger fingre. På den måde var det en smule skuffende, fordi vi havde arbejdet sammen med dem bag rapporten i næsten et år," siger han.

"Det andet er, at vi i dag lever i en verden, hvor du ikke kan isolere et telekommuniktions-netværk i et land. Landene er koblet sammen."

"Vi har store afdelinger lande som Sverige, Norge, UK og Canada, der er fuldstædig forbundet med USA. Uanset dine politiske holdninger giver det ikke mening at isolere et land. Det øger ikke sikkerheden."

Han peger på en tredje ting, der ifølge Huawei er galt med rapportens præmis:

"I en smartphone er der måske et par hundrede komponenter. Nogle kommer fra Kina, nogle fra Taiwan, nogle fra USA og nogle fra Europa. Det giver ingen mening bare at fokusere på en enkelt komponent," siger han og peger på, at Huawei også selv anvender mange forskellige komponenter fra mange forskellige lande.

Huawei: Der er ren fantasi

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem

Huawei: Sådan vil vi sælge smartphones til danskerne

Roland Sladek fra Huawei mener, at der skal en helt anden tilgang til cyber-sikkerhed på bordet, hvis man reelt ønsker at forbedre sikkerheden for de enkelte nationer og disses borgere. 

"Huawei mener, at man skal tage cyber-sikkerheden seriøst og ikke at forsøge at score politiske point."

"Man skal sætte sig sammen ved et bord med konkurrenter og regeringer og analysere problemerne og finde kreative løsninger på, hvordan man kan sikre cyber-sikkerheden for landene og for slut-brugerne. Vi skal finde intelligente løsninger på et seriøst problem."

En af bekymringerne i den amerikanske rapport er, at Huawei kan spionere på kunderne og udgøre en trussel mod de intellektuelle rettigheder. Hvad er dit svar til de kunder, der måtte bekymre sig om det?

"Svaret er, at Huawei i dag arbejder sammen med 45 til 50 af de største tele-operatører i verden. Store virksomheder som TeliaSonera, Telenor, BT, Deutsche Telecon, Orange, Vodafone, Telefonica - you name it."

"Alle de her virksomheder tester vores udstyr for at kunne være i god tro i forhold til deres kunder. Ingen ville nogensinde risikere at købe udstyr fra en virksomhed, som de ikke er sikre på, at de kan anvende i forhold til forbrugerne," lyder det fra Roland Sladek.

"Jeg mener ikke det er et relevant argument, når der aldrig nogensinde er nogen, der har fremvist nogen beviser. Det er bare baseret på en fantasi, som jeg tror, er mere geopolitisk baseret end teknisk baseret."

"Huawei er en ingeniør-virksomhed: Lad os tale om fakta, ikke fantasier. Ellers giver det ikke den store mening at have diskussionen."

Her er anklagerne mod Huawei

Som vi tidligere har skrevet, har blandt andet en rapport fra Pentagon antydet, at Huawei har tætte bånd til det kinesiske militær, ligesom der er blevet udtrykt frygt for, hvilken rolle et selskab som Huawei vil kunne spille ved eksempelvis en cyber-krig.

Også i Australien har Huawei været genstand for en lignende debat.

I oktober udkom en rapport fra de amerikanske myndigheder om de kinesiske selskaber Huawei og ZTE. Den konkluderede blandt andet:

"US-regeringssystemer, specielt følsomme systemer, bør ikke inkludere udstyr fra Huawei eller ZTE, inklusiv komponenter. På samme måde skal kontrakt-leverandører - specielt dem, der arbejder med kritiske US-programmer - ekskludere udstyr fra ZTE eller Huawei i deres systemer."

Samtidig kan man i rapporten læse følgende anbefaling:

"Den private sektor i De Forenede Stater opfordres stærkt til at overveje langsigtede sikkerheds-risici i forhold til at handle udstyr eller services med enten ZTE eller Huawei."

"Amerikanske netværksoperatører og system-udviklere opfordres stærkt til at søge efter andre leverandører til deres projekter."

"Baseret på tilgængelige hemmelige og ikke hemmelige informationer kan man ikke stole på, at Huawei og ZTE er fri af indflydelse fra udenlandske stater, og derfor udgør de en sikkerheds-trussel mod USA og vores systemer."

Mike Rogers, der sidder som formand for en den amerikanske komité for efterretninger, der stod bag rapporten, udtalte i tv-programmet 60 Minutes blandt andet: 

"Hvis jeg var et amerikansk firma, der havde kig på Huawei - og det siger jeg til dig som formand for komitéen - så ville jeg finde en anden leverandør, hvis du går op i dine intellektuelle rettigheder, hvis du går op i forbrugeres privatliv, og du går op i USA's nationale sikkerhed."

Det er anklager, som Huawei gentagne gange har afvist - og som Roland Sladek nu også afviser under sit besøg i Danmark.

Hvem er Huawei?

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem

Huawei: Sådan vil vi sælge smartphones til danskerne

Huawei er her i Danmark mest kendt for at stå bag en stor del af de USB-modems, man kan koble sig til det mobile bredbånd med. Det kinesiske selskab leverer også infrastruktur-løsninger til både Telia, Telenor, TDC og 3 på forskellige områder.

Nu er Huawei også i gang med at etablere sig som smartphone-leverandør her i Danmark og satser på, at et stigende antal danskere vil [url=købe dets Android- og Windows-smartphones.

Virksomheden blev stiftet i 1987, har hovedkontor i Shenzhen, Kina, og har omkring 110.000 ansatte og en omsætning på omkring 165 milliarder kroner.

Det arbejder Huawei med

Huawei har grundlæggende tre forretningsområder. Der er netværksteknologierne, hvor teleoperatørerne er de store kunder.

Så er der er device-divisionen, der blandt andet producerer smartphones og modems.

Sidste år lancerede Huawei også en tredje division, enterprise, der blandt andet arbejder med cloud, datacentre og telepresence.

Huaweis globale omsætning fordeler sig i dag med 74 procent til netværksdelen, 22 procent til device-delen og fire procent til enterprise-delen.

Væksten finder imidlertid i høj grad sted på de sidste to forretningsområder, oplyser Huawei.

Her er forventingerne til Danmark

Huawei har været til stedet i Europa siden år 2000, hvor selskabet åbnede et research-center i Stockholm, der i dag har 350 ansatte.

Den danske afdeling åbnede i 2007. Der er i dag 25 medarbejdere fordelt på København, Århus og Aalborg.

I 2011 oplevede selskabet en vækst på 26 procent i Europa. Det skyldes ikke mindst det massive fokus, der er på mobilt bredbånd i disse år.

Xiao Binbing, der er landechef for Huawei i Danmark, vurderer, at salget i 2012 i Danmark vil blive øget med omkring 20 procent i forhold til 2011.

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem

Huawei: Sådan vil vi sælge smartphones til danskerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?