Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Danske it-firmaer tegner sig for en massiv del af de venturekroner, der uddeles i Danmark. Og andelen af kontanter til it er stigende.

Vækstfondens seneste analyse af det danske venturemarked viser, at it-branchen er i fokus i de venturefonde, der skyder penge i projekter.

Der bliver brugt flere penge på it, og fondene går langt tidligere ind i projekterne.

Hurtigt ind

Analysen viser, at de danske ventureinvestorer har fokus på de tidlige stadier af virksomhedernes udvikling.

Mere end 90 procent af 37 nyinvesteringer i 2013 gik til virksomheder, som befinder sig i seed- eller start-up-fasen.

"Det er meget positivt. For det første fordi det typisk er svært for iværksættere at rejse kapital så tidligt i virksomhedens udvikling, og for det andet fordi analyser viser, at det ofte er ved at gå tidligt ind i selskaberne, at venturefondene kan være med til skabe de største successer," siger Ditte Rude Moncur, analysechef i Vækstfonden.

Af de 37 projekter, der er investeret i, er 19 danske. Resten kommer fra udlandet.

25 procent flere penge til it

I 2013 investerede danske venturefonde godt 2 milliarder kroner i lovende virksomheder verden rundt.

Det er en fremgang på tre procent sammenlignet med året før.

Ser man isoleret på Danmark, blev 817 millioner kroner i landet. Hovedparten investeret i biotek eller it.

"I 2012 investerede fondsforvalterne 216 millioner kroner i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 millioner kroner Det er en fremgang på 25 procent," siger Ditte Rude Moncur til Computerworld.

It tegner sig altså for 269 millioner af 817 millioner danske venture-kroner.

98 procent får nej

Det er dog ikke nemt at få adgang til pengene, og 98 procent får et nej.

"Det er cirka to procent af dem, der søger, som får penge," fortæller Ditte Rude Moncur.

Af den gruppe, der får venture penge, er det cirka 20 procent, der klarer sig rigtig godt.

At it får en større del af kagen er ingen tilfældighed.

"Der bliver flere og flere gode it-iværksættere og flere serieiværksættere med erfaring fra tidligere projekter - og derudover er de danske venturefonde også blevet mere erfarne og dermed bedre til at screene og vælge de rigtige virksomheder," siger hun.

General manager i venturefonden NorthCap Partners, Thomas Weilby Knudsen, fortæller, at hvor det tidligere var forbundet med stor risiko, at investere tidligt i en it-virksomhed, så betyder det mindre i dag, fordi vejen til markedet er blevet kortere.

"Hvor iværksætterne for bare få år siden blev nødt til at investere i servere og dyre programmer, så kan det meste i dag laves i skyen. Der findes eksempelvis en masse standardværktøjer, der gør, at man meget hurtigt kan lave en hjemmeside eller en app, vurderer Thomas Weilby Knudsen, og fortsætter:

"Den tid det tager en virksomhed at vokse er derfor blevet reduceret fra fem til tre år. Det kan vi se på accelerationen af væksten, altså hvor hurtigt de er i stand til at mande op og skabe forretning."

Du kan finde analysen her.

Læs også:
Dansk investor tjener kassen på svensk cloud-firma

Venture-succes begærede sig selv konkurs




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere