Artikel top billede

Dansk Europol-chef: 100 udviklere står bag al malware

Udviklingen af ondsindet kode organiseres af cirka 100 bagmænd, og vi ved hvem de er, siger den danske chef for Europols Cybercrime Centre.

Hovedparten af verdens ondsindede kode er bygget af ganske få kriminelle.

Ifølge Europol drejer det sig kun om cirka 100 bagmænd primært fra den russisktalende del af verden.

Det fortæller den danske chef for European Cybercrime Center (EC3), Troels Ørting, i et interview til britiske BBC.

Troels Ørting mener, at man bør koncentrere indsatsen mod toppen af pyramiden, der består af en meget begrænset, men samtidig meget dygtig gruppe udviklere.

"Vi ved med stor sikkerhed, hvem de er. Hvis vi fjerner dem fra ligningen, vil korthuset falde sammen," siger han i et radiointerview med BBC.

Danskeren leder EU's specielenhed mod it-kriminalitet, der blev oprettet i fjor som en del af Europol med hovedkvarter i den hollandske by Haag.

Troels Ørting fortæller, at erfaringerne viser, at det er russisksprogede kriminelle, der udvikler avancerede værktøjer, som kan anvendes til spionage, dataindbrud samt til kapring af pc'er eller net-konti.

Programmerne bliver solgt som hyldevarer og tjenester via lyssky markedspladser eller fora på nettet.

Kan bruges af amatører

Malware-programmet Zeus, der findes i et hav af varianter, er et konkret eksempel.

Zeus anses for at være det mest lukrative stykke malware nogensinde.

Det meget fleksible angrebsværktøj bliver solgt i stor stil, og det kan eksempelvis konfigureres mod specifikke netbanker.

Brugeren af disse tjenester skal ikke være it-ekspert for at svindle sine ofre. Det kræver blot almindelige kundskaber for at betjene programmerne, der fungerer helt på linje med et tekstbehandlingsprogram eller billedredigering.

På den måde kan programmerne fra de 100 udviklere spredes til enhver, der vil bedrive kriminalitet på nettet.

Lukket verden

Selv om Europol mener at have identificeret mange af bagmændene og hævder, at hele systemet kan vælte som en række dominobrikker, hvis man fjerner de 100 udviklere, så siger han, at bekæmpelsen af net-kriminalitet er en kamp op ad bakke.

"Det er desværre ikke et statisk antal, og omfanget øges. Vi kan fortsat håndtere situationen, men de kriminelle har flere ressourcer og ingen begrænsninger. De er drevet af grådighed, jagten på profit og de producerer malware i et tempo, som vi har svært ved at holde trit med," siger Troels Ørting.

Samtidig er det et problem, at bagmændene holder til i den russisktalende del af verden.

"Der har ikke været tradition for et tæt samarbejde mellem EU's politi og de russiske kollegaer," fortæller lederen af European Cybercrime Center.

Men der er måske en bedring på vej.

Troels Ørting fortæller til BBC, at han netop har været i Moskva for at diskutere fire store sager.

Han vil ikke fortælle, hvilke sager det drejer sig om, men han beretter, at der er en forventning om, at møderne vil føre til arrestationer og fængslinger.

Læs også:

Ny farlig Zeus-variant er svær at spore

Politi-boss advarer: Her er it-underverdenen

Dansk cyber-sherif indrømmer: Ja, vi planter malware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere