Artikel top billede

Dansk Europol-chef: 100 udviklere står bag al malware

Udviklingen af ondsindet kode organiseres af cirka 100 bagmænd, og vi ved hvem de er, siger den danske chef for Europols Cybercrime Centre.

Hovedparten af verdens ondsindede kode er bygget af ganske få kriminelle.

Ifølge Europol drejer det sig kun om cirka 100 bagmænd primært fra den russisktalende del af verden.

Det fortæller den danske chef for European Cybercrime Center (EC3), Troels Ørting, i et interview til britiske BBC.

Troels Ørting mener, at man bør koncentrere indsatsen mod toppen af pyramiden, der består af en meget begrænset, men samtidig meget dygtig gruppe udviklere.

"Vi ved med stor sikkerhed, hvem de er. Hvis vi fjerner dem fra ligningen, vil korthuset falde sammen," siger han i et radiointerview med BBC.

Danskeren leder EU's specielenhed mod it-kriminalitet, der blev oprettet i fjor som en del af Europol med hovedkvarter i den hollandske by Haag.

Troels Ørting fortæller, at erfaringerne viser, at det er russisksprogede kriminelle, der udvikler avancerede værktøjer, som kan anvendes til spionage, dataindbrud samt til kapring af pc'er eller net-konti.

Programmerne bliver solgt som hyldevarer og tjenester via lyssky markedspladser eller fora på nettet.

Kan bruges af amatører

Malware-programmet Zeus, der findes i et hav af varianter, er et konkret eksempel.

Zeus anses for at være det mest lukrative stykke malware nogensinde.

Det meget fleksible angrebsværktøj bliver solgt i stor stil, og det kan eksempelvis konfigureres mod specifikke netbanker.

Brugeren af disse tjenester skal ikke være it-ekspert for at svindle sine ofre. Det kræver blot almindelige kundskaber for at betjene programmerne, der fungerer helt på linje med et tekstbehandlingsprogram eller billedredigering.

På den måde kan programmerne fra de 100 udviklere spredes til enhver, der vil bedrive kriminalitet på nettet.

Lukket verden

Selv om Europol mener at have identificeret mange af bagmændene og hævder, at hele systemet kan vælte som en række dominobrikker, hvis man fjerner de 100 udviklere, så siger han, at bekæmpelsen af net-kriminalitet er en kamp op ad bakke.

"Det er desværre ikke et statisk antal, og omfanget øges. Vi kan fortsat håndtere situationen, men de kriminelle har flere ressourcer og ingen begrænsninger. De er drevet af grådighed, jagten på profit og de producerer malware i et tempo, som vi har svært ved at holde trit med," siger Troels Ørting.

Samtidig er det et problem, at bagmændene holder til i den russisktalende del af verden.

"Der har ikke været tradition for et tæt samarbejde mellem EU's politi og de russiske kollegaer," fortæller lederen af European Cybercrime Center.

Men der er måske en bedring på vej.

Troels Ørting fortæller til BBC, at han netop har været i Moskva for at diskutere fire store sager.

Han vil ikke fortælle, hvilke sager det drejer sig om, men han beretter, at der er en forventning om, at møderne vil føre til arrestationer og fængslinger.

Læs også:

Ny farlig Zeus-variant er svær at spore

Politi-boss advarer: Her er it-underverdenen

Dansk cyber-sherif indrømmer: Ja, vi planter malware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


Premium
Jacob og Henrik har netop solgt deres it-virksomhed for et trecifret millionbeløb: "Vi havde et mål om at vokse endnu mere, men så kom det her tilbud"
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje