Artikel top billede

Fem hackere bag Zeus-svindelnummer anholdt

Politi har anholdt fem hackere, der mistænkes for at stå bag trojaneren Zeus, der er blevet anvendt til at svindle sig til mange millioner kroner.

Læs også:

Hackere scorer over en milliard kroner med trojaner.

Hackere stjæler 50 mio. kroner fra engelske banker.

Computerworld News Service
: Politiet i Ukraine har anholdt fem personer, der mistænkes for at være hjernerne bag et svindelnummer, der bruger trojaneren Zeus til at stjæle penge fra små virksomheder i USA.

Du kan læse mere om svindelnummeret her.

Politiaktionen er en del af en igangværende efterforskning af et kriminelt netværk, der har stjålet godt 380 millioner kroner fra ofres bankkonti i løbet af de seneste par år.

Mange af ofrene har været små virksomheder eller lokale organisationer, der ofte er endt med selv at måtte dække deres tab.

Ukraines nationale politistyrke, SBU, har foretaget anholdelserne som en del af en fælles indsats sammen med USA's FBI, hollandsk politi og Storbritanniens Metropolitan Police Service.

De anholdte er "hovedmistænkte for at være ansvarlige for det overordnede svindelnummer," oplyser FBI i en pressemeddelelse.

Otte ransagninger

De ukrainske SBU-styrker har samtidig foretaget otte ransagninger i en operation med cirka 50 politibetjente.

Politiet mener, at de her har arresteret en "ledende gruppe" af organisatorer bag den omfattende svindel, oplyser FBI.

Det vurderes, at det kriminelle netværk brugte omkring 3.500 såkaldte money mules til at overføre stjålne penge til bagmændene.

"Vi regner med at have stoppet svindelnummeret" med disse nye anholdelser, siger Gordon Snow, der er assistant director for FBI's Cyber Division.

Anholdelserne i Ukraine er "langt vigtigere" end de tidligere aktioner i Storbritannien og USA, siger Gary Warner, der er forskningsleder i computer forensics på University of Alabama at Birmingham.

"Dette er de fem bagmænd. Alle veje fører tilbage til de her fem fyre. De personer, der blev arresteret i Storbritannien og i USA, sendte alle penge tilbage til de her fyre i Ukraine," siger han.

Zeus til salg i fri handel

Zeus anses for at være det mest lukrative stykke malware nogensinde, og det krævede et stort netværk af mennesker at udføre svindlen.

I tirsdags arresterede Metropolitan Police Service i London 20 personer, hvilket førte til flere arrestationer i USA torsdag. Begge aktioner ramte systemet med de såkaldte money mules, der overførte pengene ud af USA.

USA har ifølge FBI sigtet 92 personer for kriminalitet relateret til denne svindel og arresteret 39.

Svindelnummeret gik efter små virksomheder og andre organisationer i USA, hvor de kriminelle ofte fokuserede kræfterne på kassereren eller økonomichefen i organisationen, forklarer FBI.

Læs også:

Hackere scorer over en milliard kroner med trojaner.

Hackere stjæler 50 mio. kroner fra engelske banker.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere