Artikel top billede

Ny farlig Zeus-variant er svær at spore

Efter kildekoden til malwaren Zeus blev offentliggjort, er der opstået nye og farligere varianter. Den tendens vil fortsætte, advarer sikkerhedsanalytikere.

Computerworld News Service: Et farligt stykke kode, der er blevet brugt til at stjæle penge fra netbanker, er blevet opdateret med nye funktioner, efter dens kildekode tidligere i år blev lækket, advarer sikkerhedsanalytikere.

Malwaren Zeus har udgjort et alvorligt problem for bankerne. Den er i stand til at opsnappe login-oplysninger i realtid fra en inficeret computer og gennemføre øjeblikkelige transaktioner. Derudover finder antivirussoftware ofte ikke Zeus.

Zeus anvendes stadig af datakriminelle, men det menes, at malwaren ikke længere aktivt videreudvikles. Dens kildekode blev lækket i marts, og siden har sikkerhedsanalytikere bemærket, at mange af dens funktioner er blevet inkorporeret i en lignende type malware ved navn SpyEye. Denne sammensmeltning er løbende fortsat gennem de sidste par måneder.

Forbedringerne er indtil videre relativt små og drejer sig blandt andet om mindre justeringer med det formål at sikre, at Zeus kan undvige sikkerhedssoftware, oplyser Aviv Raff, der er teknologidirektør og medstifter af Seculert.

Desuden har Zeus' udviklere gjort det sværere for sikkerhedsanalytikere at spore dens command-and-control-servere, der hoster malwarens konfigurationsfiler. Serverne, hvorpå disse konfigurationsfiler - der sender instruktioner til computere, der er inficeret med Zeus - ligger, kunne tidligere spores og overvåges, men det er blevet sværere med den nye version af Zeus, som Raff undersøger.

Du skal kende nøglen

"De gemmer malwarens konfigurationsfil bag et script, som det kræves en specifik nøgle for at downloade," fortæller Raff i et interview via instant messenging.

"Nu er man nødt til at kende den nøgle, som malwaren bruger, for at downlode og analysere malwarens konfigurationsfil."

Det kan give problemer for projekter såsom Zeus Tracker og [url= https://spyeyetracker.abuse.ch/]SpyEye Tracker[/url], som overvåger de to malwares live command-and-control-servere.

Der findes mange botnet, der anvender koden fra Zeus og SpyEye. Det seneste, der udnytter de nye forbedringer, hedder Ice IX. Koden, der skal bruges for at køre dette botnet, koster omkring 9.000 kroner, hvilket er en konkurrencedygtig pris, skriver Jorge Mieres, der er malware-analytiker hos Kaspersky Lab. SpyEye er tidligere blevet solgt for over 50.000 kroner.

"Det er tydeligt, at megen ny crimeware fra nu af vil være baseret på Zeus-kode," skriver Mieres i et indlæg på en Kaspersky-blog.

"Nye udviklere, der håber på at tjene penge på datakriminalitet, vil forsøge at skabe deres egne alternativer baseret på denne kildekode."

Denne vurdering er Raff enig i.

"Jeg tror desværre, at vi vil se andre datakriminelle tage kildekoden fra Zeus og føje flere skadelige funktioner til," lyder den dystre prognose.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere