Artikel top billede

Telenor: Prisen for at leje plads til mobilmaster er alt for høj - skader digital udvikling

Prisen for at leje jord, hvor der kan stå mobil-master, er alt for høj, mener Telenor. Det skader den digitale udvikling, lyder det fra selskabet.

De største danske byer i Danmark er nogle af de mest udviklede i verden, når det handler om udbydelsen af digitale tjenester til borgerne.

Men siden 2012 er det gået ned af bakke sammenlignet med vores nordiske søsterbyer. Det viser en ny rapport, som Telenor har fået udarbejdet af konsulenthuset Nexia.

Andre nordiske byer som Oslo og Stockholm har ifølge rapporten både bedre tjenester og bedre vilkår i form af bedre mobil infrastruktur.

Blandt flere grunde til, at Danmark er faldet bagud, er, at lejeomkostningerne i de 15 største danske byer er markant højere end i de 15 største i Norge og Sverige, mener Telenor.

"Teleoperatørerne har en bestemt sum penge at bygge netværk for, og vi forsøger selvfølgelig at bygge der, hvor behovet er størst. Men det er også klart, at vi hvert år betaler store summer i husleje for at have masterne stående. Dem ville vi foretrække at bruge på at levere endnu mere dækning og datakapacitet, " siger netdirektør i Telenor, Kim Krogh Andersen.

Så I mener altså, at Telenor betaler for meget for leje af plads til telemaster hos kommunen?

"Der har været en stor prisforskel mellem den jord, som vi har lejet vores master til, og den omkringliggende jord, som er prissat af kommunerne. Vi ville langt hellere betale en mere fair pris i nærheden af markedsprisen, hvorefter vi kan benytte de penge til at udbygge netværket yderligere, " siger Kim Krogh Andersen.

Telemedicin kræver netværk

Formålet med rapporten fra Nexia er at redegøre for, hvor gode de største nordiske byer er til netop udbredelsen af digitale tjenester til borgerne.

Det handler om alt fra strategi hos kommunerne til lejepriser af offentlige grunde samt fleksibilitet i forbindelse med gravearbejde.

En af de kommende store genre af tjenester fra det offentlige vil være telemedicin, som kan være alt fra HD-video mellem læger under en operation flere hundrede kilometer i mellem, eller video-kald mellem patient og læge, så patienten ikke behøver kommer ind på hospitalet for en samtale.

"Med telemedicin bliver det endnu vigtigere, at vi har en robust og stabil digital infrastruktur. Det er en væsentlig barriere, at lejepriserne er så meget højere i Danmark end hos vores nordiske naboer," siger Kim Krogh Andersen.

Debatten mellem kommunerne og teleudbyderne har stået på i flere år, om hvorvidt at lejepriserne er for høje eller ej.

I december sidste år måtte den lille by Ørslev ved Ringsted være uden mobildækning i næsten en måned på grund af uenigheder om prisen mellem Ringsted Forsyning, som ejede grunden med masten, og TDC, som ønskede at forlænge lejemålet.

KL: De fleste master er på privat jord
Anni Kær Pedersen, chefkonsulent indenfor digitalisering, it-infrastruktur og erhvervsservice i KL, peger på, at teleselskaberne jo kan hjælpe kommunerne med en pegepil på, hvad markedslejen er i området, hvis selskaberne vælger at offentliggøre alle de lejepriser på telemasterne, der står på privat grund.  

Det er cirka en tredjedel af alle teleselskabernes master, som har til leje på kommunal og regional grunde. Resten er placeret på privat jord. 

Samtidig nævner hun, at der kan være flere grunde til, hvordan lejen vurderes i de enkelte kommuner.  

"Hos KL har vi ikke noget større overblik over, hvad de enkelte kommuner opkræver i leje og hvordan markedsprisen er i området, men når en grund bliver lejet ud til en telemast, så falder værdien i de omkringliggende grunde, for folk vil helst ikke bo ved siden af dem, og det skal man jo også tage i betragtning " siger Anni Kær Pedersen.

Læs også: Seks kommuner går sammen om at lukke mobilhuller




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere