Artikel top billede

Blus på fiberforbindelsen: Superkabel kan levere 255 terabit per sekund

Tag den! Nyt fiberkabel kan tackle 255 terabit per sekund. Det er 20 gange hurtigere end de kabler, som vi anvender i dag.

Det er langt fra alle danskere, der kan få fiberforbindelse, men måske er der også værd at vente lidt endnu.

For der forskes stadig i teknologien, og nu har et hold forskere fra Holland sat ny rekord i overførselshastighed via et kabel.

Det er ved Eindhoven University of Technology, at man har formået at fremstille en ny type fiberoptisk kabel med en overførselshastighed, der får de gamle kabler til at stå tilbage som stædige mulddyr på en støvet grusvej.

255 terabit per sekund har holdet formået at proppe gennem lyskablet. De kabler, vi anvender i dag, er ifølge universitetet på fire til otte terabit per sekund.

Læs også: Dine kobberkabler lever endnu: Sådan får du bedre internet

Syv kerner

Det, der er hovedfidusen i projektet, er at antallet af antallet af kerner, som lyset kan rejse igennem, er blevet udvidet.

I stedet for en enkelt kerne har universitetet nemlig proppet syv kerne ind i systemet. Ifølge forskerholdet kan det sammenlignes med en motorvejsudvidelse fra et til syv spor.

Ligeledes kan kablet håndtere data i to ekstra lag, hvilket i motorvejstermer bliver til, at bilerne kan køre i tre lag oven på hinanden.

Samlet set betyder det, at kapaciteten bliver 20 gange højere end i et traditionelt fiberkabel, som altså ifølge forskerne svarer til en overførselshastighed på 255 terabit per sekund.

Et andet interessant aspekt ved de nye fibre er, at de kun har en tykkelse på 200 mikrometer, hvilket igen betyder, at det nye kabel ikke bliver nævneværdigt tykkere end de fiberkabler, vi allerede har taget i brug.

Om det er muligt at masseproducere forskningsresultatet eller skabe en kommerciel forretning på opdagelsen, er endnu uvist.

Du kan læse mere om fiberopdagelsen på universitetets hjemmeside.

Læs også:
Sådan er det gået TDC's køb af Dongs fibernet

TDC: Derfor er kobbernettet ikke på vej til at uddø

Så meget fiber har TDC rullet ud i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere