Artikel top billede

Blus på fiberforbindelsen: Superkabel kan levere 255 terabit per sekund

Tag den! Nyt fiberkabel kan tackle 255 terabit per sekund. Det er 20 gange hurtigere end de kabler, som vi anvender i dag.

Det er langt fra alle danskere, der kan få fiberforbindelse, men måske er der også værd at vente lidt endnu.

For der forskes stadig i teknologien, og nu har et hold forskere fra Holland sat ny rekord i overførselshastighed via et kabel.

Det er ved Eindhoven University of Technology, at man har formået at fremstille en ny type fiberoptisk kabel med en overførselshastighed, der får de gamle kabler til at stå tilbage som stædige mulddyr på en støvet grusvej.

255 terabit per sekund har holdet formået at proppe gennem lyskablet. De kabler, vi anvender i dag, er ifølge universitetet på fire til otte terabit per sekund.

Læs også: Dine kobberkabler lever endnu: Sådan får du bedre internet

Syv kerner

Det, der er hovedfidusen i projektet, er at antallet af antallet af kerner, som lyset kan rejse igennem, er blevet udvidet.

I stedet for en enkelt kerne har universitetet nemlig proppet syv kerne ind i systemet. Ifølge forskerholdet kan det sammenlignes med en motorvejsudvidelse fra et til syv spor.

Ligeledes kan kablet håndtere data i to ekstra lag, hvilket i motorvejstermer bliver til, at bilerne kan køre i tre lag oven på hinanden.

Samlet set betyder det, at kapaciteten bliver 20 gange højere end i et traditionelt fiberkabel, som altså ifølge forskerne svarer til en overførselshastighed på 255 terabit per sekund.

Et andet interessant aspekt ved de nye fibre er, at de kun har en tykkelse på 200 mikrometer, hvilket igen betyder, at det nye kabel ikke bliver nævneværdigt tykkere end de fiberkabler, vi allerede har taget i brug.

Om det er muligt at masseproducere forskningsresultatet eller skabe en kommerciel forretning på opdagelsen, er endnu uvist.

Du kan læse mere om fiberopdagelsen på universitetets hjemmeside.

Læs også:
Sådan er det gået TDC's køb af Dongs fibernet

TDC: Derfor er kobbernettet ikke på vej til at uddø

Så meget fiber har TDC rullet ud i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere