Artikel top billede

Ramt af klagestorm: Bog om Barbie-dukke som it-nørd trækkes tilbage

En bog om Barbie-dukken som it-nørd har åbnet for en sand shit-storm, fordi Barbie overlader det hårde it-arbejde til drengene. Kritikken har fået legetøjsfabrikanten Mattel til at trække bogen tilbage.

Legetøjsselskabet Mattel og forlaget Random House har fået trukket bogen 'Barbie I Can Be A Computer Engineer' tilbage hos blandt andre Amazon efter flere klager om sexisme.

Bogen er fra 2010, men er for nyligt faldet den amerikanske forfatter og tv-personlighed Pamela Ribon for brystet, fordi Barbie-bogen trods sin titel ikke ligefrem er den it-nørd, man har lyst til at få fikset sin computer af.

"Min veninde og jeg kunne bare rulle øjnene over, hvor fornærmende og farlig denne bog er for unge sind. Hvordan den er et perfekt eksempel på, hvordan kvinder og piger opfattes til at 'forstå' tech-verdenen," skriver Pamela Ribon blandt andet i sit harmdirrende blogindlæg.

Blogindlægget har for øvrigt overskriften: Barbie fucks it up again.

Sådan kører historien

Historien i bogen er ikke ligefrem af Dostovjevskisk storhed, men derimod målrettet helt unge piger, der formentlig skal inspireres til at tænke, at computer-arbejde også er for kvinder.

Fortællingen begynder med, at Barbie er i gang med at designe et computerspil til at lære børn, hvordan computere virker. Selve programmeringsjobbet skal hun dog have hjælp til af to mandelige venner.

Da den spirende computerspilsdesigner mailer sit design til udviklerne, brænder hendes computer sammen, og hun identificerer, at maskinen er virusangrebet. Hun har heldigvis backet programmet op på sin pink, hjerteformede USB-stick, som hun går med om halsen.

Siden låner hun sin søsters computer til at maile fra, men den bryder også sammen, og søsterens hjemmearbejde forsvinder, hvilket sender de to søstre i pudekamp.

Senere i historien får hun hjælp til at tilslutte USB-sticket på skolens bibliotekscomputere, som trods sin suveræne sikkerhedssoftware ikke giver en lyd fra sig, da den lyserøde dukke fyrer sit virusinficerede stik ind i computeren.

Hendes drengevenner finder siden både spil-arbejdet og søsterens hjemmearbejde frem igen på USB-sticken. Søsteren bliver så glad, at hun hædrer sin 'computer-ingeniør-søster' i et essay. Barbie selv får ros fra sin lærer for det spil, som hun har designet, men altså ikke udviklet.

Mattel undskylder

Ovenpå kritikken af Barbie-bogen, har legetøjsfabrikanten Mattel undskyldt på Barbie-dukkens Facebook-profil.

"Portrættet af Barbie i denne specifikke bog afspejler ikke vores holdning til, hvad Barbie står for. Vi synes, at piger skal være i stand til at forstå, at alt er muligt, og tro på, at de bor i en verden uden begrænsninger," lyder det blandt andet i statusopdateringen på Barbies Facebook-side.

"Vi undskylder, at denne bog ikke afspejler troen på, at alt kan lade sig gøre. Alle fremtidige Barbie-bøger vil blive skrevet, så de inspirerer pigers fantasi, mens vi portrætterer en stærkere Barbie-karakter," fortsætter forklaringen på Barbie-siden med 12,5 millioner likes.

Opdateringen har fået en del harske kommentarer med på vejen.

Blandt andet skriver en bruger sarkastisk, at han da godt kan forstå, at intelligente, selvkørende kvinder, der gik til kamp mod ignorance og kvindehad blot var en fjern ønskedrøm tilbage i 2010.

Læs også:

Barbie er blevet it-udvikler

10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere