Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Ramt af klagestorm: Bog om Barbie-dukke som it-nørd trækkes tilbage

En bog om Barbie-dukken som it-nørd har åbnet for en sand shit-storm, fordi Barbie overlader det hårde it-arbejde til drengene. Kritikken har fået legetøjsfabrikanten Mattel til at trække bogen tilbage.

Legetøjsselskabet Mattel og forlaget Random House har fået trukket bogen 'Barbie I Can Be A Computer Engineer' tilbage hos blandt andre Amazon efter flere klager om sexisme.

Bogen er fra 2010, men er for nyligt faldet den amerikanske forfatter og tv-personlighed Pamela Ribon for brystet, fordi Barbie-bogen trods sin titel ikke ligefrem er den it-nørd, man har lyst til at få fikset sin computer af.

"Min veninde og jeg kunne bare rulle øjnene over, hvor fornærmende og farlig denne bog er for unge sind. Hvordan den er et perfekt eksempel på, hvordan kvinder og piger opfattes til at 'forstå' tech-verdenen," skriver Pamela Ribon blandt andet i sit harmdirrende blogindlæg.

Blogindlægget har for øvrigt overskriften: Barbie fucks it up again.

Sådan kører historien

Historien i bogen er ikke ligefrem af Dostovjevskisk storhed, men derimod målrettet helt unge piger, der formentlig skal inspireres til at tænke, at computer-arbejde også er for kvinder.

Fortællingen begynder med, at Barbie er i gang med at designe et computerspil til at lære børn, hvordan computere virker. Selve programmeringsjobbet skal hun dog have hjælp til af to mandelige venner.

Da den spirende computerspilsdesigner mailer sit design til udviklerne, brænder hendes computer sammen, og hun identificerer, at maskinen er virusangrebet. Hun har heldigvis backet programmet op på sin pink, hjerteformede USB-stick, som hun går med om halsen.

Siden låner hun sin søsters computer til at maile fra, men den bryder også sammen, og søsterens hjemmearbejde forsvinder, hvilket sender de to søstre i pudekamp.

Senere i historien får hun hjælp til at tilslutte USB-sticket på skolens bibliotekscomputere, som trods sin suveræne sikkerhedssoftware ikke giver en lyd fra sig, da den lyserøde dukke fyrer sit virusinficerede stik ind i computeren.

Hendes drengevenner finder siden både spil-arbejdet og søsterens hjemmearbejde frem igen på USB-sticken. Søsteren bliver så glad, at hun hædrer sin 'computer-ingeniør-søster' i et essay. Barbie selv får ros fra sin lærer for det spil, som hun har designet, men altså ikke udviklet.

Mattel undskylder

Ovenpå kritikken af Barbie-bogen, har legetøjsfabrikanten Mattel undskyldt på Barbie-dukkens Facebook-profil.

"Portrættet af Barbie i denne specifikke bog afspejler ikke vores holdning til, hvad Barbie står for. Vi synes, at piger skal være i stand til at forstå, at alt er muligt, og tro på, at de bor i en verden uden begrænsninger," lyder det blandt andet i statusopdateringen på Barbies Facebook-side.

"Vi undskylder, at denne bog ikke afspejler troen på, at alt kan lade sig gøre. Alle fremtidige Barbie-bøger vil blive skrevet, så de inspirerer pigers fantasi, mens vi portrætterer en stærkere Barbie-karakter," fortsætter forklaringen på Barbie-siden med 12,5 millioner likes.

Opdateringen har fået en del harske kommentarer med på vejen.

Blandt andet skriver en bruger sarkastisk, at han da godt kan forstå, at intelligente, selvkørende kvinder, der gik til kamp mod ignorance og kvindehad blot var en fjern ønskedrøm tilbage i 2010.

Læs også:

Barbie er blevet it-udvikler

10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.