Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

5G-nedtur: Ikke meget at ringe hjem om i første omgang

Alle taler om 5G i øjeblikket, men selv om den næste generation af mobilnetværk rummer mange interessante funktioner, skal vi ikke glæde os alt for hurtigt.

Emnet 5G har allerede været talk of the town i tech-verdenen i nogen tid - også her på Computerworld, hvor vi ofte skriver om mulighederne og forventningerne til 5G, den næste store generation indenfor mobilnetværk.

En ny rapport fra ABI Research forudser dog, at vi kommer til at vente en hel del år, før 5G for alvor slår igennem. 

Det vurderes, at vi i 2020 kun skal regne med, at 5G vil være et sjældent netværks-fænomen, og analysefirmaet skriver samtidig, at det vil tage mere end fem år for 5G at nå 100 millioner abonnenter - to år længere, end det har taget det nuværende 4G at nå den milepæl.

"Væksten i 5G-abonnenter vil formentlig være noget mere afdæmpet på grund af den øgede kompleksitet ved 5G-sendemaster og netværk, men vil komme efter det i 2023."

Hvad er 5G egentlig?

En del af forklaringen på de afdæmpede forventninger til 5G's kommercielle mainstreamgennembud er også, at 5G ikke "bare" er 3G eller 4G med lidt ekstra krudt i enden.

Derimod er der tale om et markant anderledes mobilnetværk, hvis anvendelse vil række langt videre end til bare at få internet på smartphones.

5G handler i ligeså høj grad om et netværk, der skal kunne understøtte internet of things, hvor alt fra medicinsk udstyr til habengut i produktionshaller, køleskabe, biler og infrastrukturen i byer er koblet til et "tingenes internet", så de den vej rundt kan kommunikere og styres på en mere intelligent måde.

"Der er forskellige ting, der driver udviklingen frem mod 5G. Den banale hastighed, hvor vi får større kapacitet, er måske i virkeligheden det mindst betydningsfulde," har Knud Erik Skouby fra Center for Communication, Media and Information Technologies på Aalborg Universitet tidligere forklaret.

"Hele udviklingen mod Internet of Things, hvor alt er forbundet - vores tøj, vores vaskemaskiner, kaffemaskiner, biler, huse - skal der bruges frekvenser og intelligens til at kunne håndtere," forklarede professoren.

"Ligesom Moores Lov er der også en lov, der siger, at brugen af frekvenser fordobles hver 30. måned. Det er svært at håndtere for de frekvensområder, der er ledige til det i dag."

Nye funktioner i 5G

ABI Research skriver da også i sin analyse, at det er vigtigt, at man holder sig for øje, hvad det er for en størrelse, 5G er - eller rettere: Størrelser.

"5G vil være et spektrum af evolution og revolution - det vil være evolution på den måde, som kernenetværket og netværks-topologi udvikler sig, men det vil klart være skitsen for et femte generations mobilt interface i luften, som mobilnetværk i 2020'erne og 2030'erne vil blive bygget på," forklarer analysefirmaet.

Blandt nogle af de vigtigste nyheder i det kommende 5G finder vi nye antenne- og netværks-teknologier som multiple-input and multiple-output, MIMO, og 3D-beamforming.

Samtidig vil man på enhederne få mulighed for at vøre koblet til flere sendemaster på samme tid, så forbindelsen bliver mere robust, ligesom ABI Research også fremhæver, at netværks-frekvenserne vil blive anvendt langt mere fleksibelt.

"Et 5G-netværk vil være et netværk af små sendemaster, og det vil være praktisk i by-områder og industrialiserede miljøer på grund af befolkningstætheden," skriver ABI Research blandt andet.

Læs også:

Først ændrede WWW alt - nu eksploderer et nyt it-marked

5G ind i afgørende fase: Alt dette er på spil

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.