Artikel top billede

Huawei skovler penge ind - alligevel holder topchefen kun et halvt år

Topchefen hos kinesiske Huawei bliver udskiftet, selv om firmaet har haft sit suverænt bedste omsætnings-år nogensinde. Læs her, hvorfor topdirektøren og efterfølgeren kun holder et halvt år ad gangen.

Hos den kinesiske it- og telegigant Huawei kan den nuværende administrerende direktør Ken Hu notere en rekord-omsætning på 284 milliarder kroner.

Omsætningen for 2014 er således en kraftig fremgang fra sidste år, og medgangen skyldes blandt andet et markant øget salg af selskabets smartphones.

Alligevel varer det ikke længe, før den nyudnævnte topboss Ken Hu må vige pladsen for en ny administrerende direktør.

Ny CEO hvert halve år

Det skyldes, at Huawei har et rotationsprincip blandt tre af medlemmerne i sin 17 folk store bestyrelse.

De tre personer skiftes til at sidde på direktørposten i et halvt år af gangen.

Det betyder, at Ken Hu fra Huaweis HR-afdeling med en baggrund i blandt salg, marketing og som præsident i den latinamerikanske region til marts må overlade styrpinden til vicebestyrelsesformand Guo Ping.

Han må så igen til september overlade styringen af Huawei til Eric Xu, som i marts 2016 overdrager ledelsesansvaret til Ken Hu igen.

"Rotationen er en del af vores corporate covernance-princip, hvor forskellige CEO's skiftes til at tegne ansigtet ud af til. De har forskellige fokusområder, og derfor er det godt med forskellige talenter på ledelsesposten," forklarer Signe Wagner, Huaweis danske pressechef.

Hun pointerer samtidig, at det ikke er sådan, at de tre CEO's kan hive selskabet i hver sin retning i det halve år, hvor de sidder med hovedansvaret for virksomheden med omkring 150.000 medarbejdere.

"Vi har naturligvis en overordnet forretningsstrategi, som direktørerne følger," lyder det fra Huawei.

Flere direktører på posten

Kongstanken om et rotationsprincip i øverste ledelseslag kendes blandt andet fra den politiske scene.

Eksempelvis går EU-formandskabet på skift mellem de 28 medlemslande hvert halve år, mens politikere i Enhedslisten ikke kan genopstille, hvis de har siddet syv år i Folketinget.

I Huawei-regi er den nye ledelse og ledelsesform kommet i stand, efter selskabets stifter og tidligere CEO, Ren Zhengfei, i dag sidder i en mere tilbagetrukket rolle i selskabet.

At it-selskaber har flere topdirektører er usædvanligt.

Det er dog ikke mere ekstraordinært end, at Europas største softwarevirksomhed SAP har kørt med et CEO-parløb i flere år.

Også Oracle introducerede for nyligt en CEO-duo, efter selskabets stifter Larry Ellison valgte at trække sig tilbage som selskabets direktør.

Læs også: 
It-giganter går sammen om fremtidens 5G-netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.