Danske biblioteker fordobler antallet af e-bøger med et fingerknips

4.000 nye e-bogtitler er i sidste uge røget ud til de danske biblioteker efter en ny aftale med landets største forlag. Læs her, hvad du nu kan hente hjem til læsning på pc'en eller din tablet.

De danske biblioteker kan efter flere forhandlingsrunder nu tilbyde danskerne 4.000 nye titler på deres e-bogservice eReolen.dk.

Det betyder, at det samlede antal e-bogtitler på de danske biblioteker næsten er fordoblet til 9.000, efter forlag som Gyldendal og Lindhardt & Ringhoff er begyndt at stille deres bogsamlinger til rådighed på eReolen fra denne måned.

Titler som Yahya Hassans digtsamling, Game of Thrones-serien og krimien Sandmanden er således titler, som er blevet tilgængelige som e-bøger på bibliotekerne, ligesom det er tilfældet for e-bøger skrevet af Klaus Rifbjerg og Michael Katz Krefeld.

Aftalen med de mange nye titler er kommet på plads, efter de store forlag har droppet deres eBib-løsning, og i stedet bliver overflyttet til eReolen, som så dagens lys i 2011.

Kø-systen på nye bøger
Selvom e-bøgerne i sagens natur ikke har begrænsninger i antal som fysiske bøger, er der alligevel sat et kø-system i søen på omkring 1.000 ud af eReolens i alt 9.000 e-bogtitler.

Det skyldes, at aftalen mellem de store forlag og bibliotekerne indeholder en kompromisløsning, så forlagenes mest populære titler højst kan udlånes et vist antal gange via eReolen.

Hvis det antal er overskredet på ens bibliotek, må man derfor skrive sig op i køen til at få en af de populære e-bogtitler hjem, som man kender det fra fysiske bøger

Kø-systemet gælder typisk spritnye titler, som er indlemmet i kø-systemet i seks måneder, hvorefter der er frit udlån, uden der skeles til, hvor mange e-bøger der bliver udlånt.

Nyklassikere som Alfons Åberg og Drageløberen er også faste indslag i dette kø-system, hvor de formentlig bliver en rum tid endnu.

Rekord-udlån i vente
Kompromisløsningen mellem de danske biblioteker og store forlag omkring kø-systemet skyldes, at forlagene ikke er så begejstrede for, at de nyeste og mest populære titler kan rives ned fra eReolen, som det nu passer borgerne.

For dermed ryger e-bogtitlerne også uden om boghandlernes kasseapparater.

Alligevel tegner den nye aftale med de mange ekstra titler til at give udlånsrekorder for e-bøgerne, fortæller projektleder Mikkel Christoffersen fra Københavns Biblioteker.

Han er også tilknyttet eReolen som projektleder, og kan oplyse, at udlånet af e-bøger toppede med 88.000 udlån i juli 2012, hvorefter det faldt markant, da de store forlag oprettede eBib-servicen.

Siden da har knap 70.000 udlån været rekorden i én måned, men den bliver sandsynligvis slået nu, efter de store forlags titler nu feder eReolen kraftigt op.

"Baseret på ret spinkel statistik fra København i de første otte dage med den nye ordning, så er tendensen klart, at vi kommer til at overgå de 88.000 udlån på en måned," forklarer Mikkel Christoffersen.

Sådan låner du e-bøger
I Mikkel Christoffersens arbejdskommune, København, er der i lighed med mange andre kommuner et fast antal e-bøger og netlydbøger, som en låner kan have til rådighed i 30 dage.

Denne kvote er oprettet, fordi bibliotekerne betaler forlagene per lån.

Københavner-kvoten lyder eksempelvis på tre e-bøger og tre netlydbøger, som en borger kan have til rådighed i 30 dage, inden de forsvinder af sig selv. I Frederikssund Kommune kan man derimod låne fire e-bøger og fire netlydbøger i en måneds tid.

Hvis du selv skulle være interesseret i at låne e-bøger, kan du oprette dig selv som låner på dit lokale bibliotek med en firecifret pinkode.

Herefter kan du hive titler hjem på pc'en, Mac'en eller din iPhone eller iPad via apps.

Android-app'en er endnu i testfasen, men du kan også bare tilgå eReolens responsive hjemmeside via en ganske almindelig browser.

Du kan dog (endnu) ikke forvente helt samme udbud som på de fysiske bøger, da eksempelvis udenlandske bestsellere og en forfatter som Jussi Adler Olsens værker ikke altid bliver sat til udlån via e-bøger.

Læs også:

Læser du flest e-bøger eller papirbøger - og hvorfor?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.