Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Træt af Apples iPhoto og Aperture? Sådan skifter du til Adobes Lightroom

Apple stopper udviklingen af iPhoto og Aperture. Ønsker du at flytte dine billeder til Adobes Lightroom, gør et migreringsværktøj arbejdet nogenlunde tåleligt.

Apple har valgt at stoppe den videre udvikling af Aperture og iPhoto, selskabets to foto-applikationer til professionelle og private.

I stedet satser selskabet en ny, fælles foto-løsning, Fotos, der udkommer dette forår.

Særligt beslutningen om at droppe Aperture har fået brugerne til at brokke sig noget, for kan man nu også regne med, at Fotos bliver ligeså godt som Aperture - og ikke bare en light-udgave ala iPhoto? 

Apple har frigivet Fotos i preview-versionen til udviklerne, og som det fremgik af vores gennemgang af softwaren for et par uger siden, så har Apple haft travlt med kodearbejdet.

"Med et letanvendeligt og strømlinet design er Fotos blevet bygget fra bunden for at kunne hjælpe dig med at organisere dit voksende bibliotek og holde til tilgængeligt," forklarer Apple om det nye Fotos.

"Fotos gør det simpelt at tilføje mere avancerede justeringer til dit billede. Du kan foretage præcise justeringer ved at slå histogrammet til, tilføje 'definition', reducere støj og mere. Og du kan tilføje en vignet for et mere kunstnerisk udtryk."

Mere iPhoto end Aperture?

Selvom Fotos altså indeholder de klassiske redigeringsværktøjer, og naturligvis også kan klare RAW-billeder, tyder meget på, at softwaren ligger nærmere iPhoto end Aperture.

Aperture er langt hen ad vejen et redigerings- og organiseringsværktøj på linje med Adobes Lightroom, mens iPhoto traditionelt har været værktøjet, der rettede sig mere mod masserne - i stil med eksempelvis Googles Picasa.  

Uden i øvrigt at ville gøre os til dommer over, hvilken foto-software, der er bedst for dig, så er der formentlig en del Aperture-brugere, der allerede har migreret til Lightroom eller nu overvejer det.

Der er formentlig også en del, der ikke rigtig kan overskue processen, da den indebærer, at alle ens billeder (og organiseringen og redigeringen af billederne og alle nøgleord og tags) også skal flyttes fra Apples Aperture/iPhoto-database til Adobes Lightroom.

Det medfører naturligvis en risiko for, at noget kan gå galt, men efter at have testet Adobes migrerings-værktøj, kan vi berette, at det i det store hele glider fornuftigt, når man skifter fra Aperture til Lightroom.

Dog skal man gøre sine forberedelser ordentligt, og man skal også være klar over, at visse indstillinger og redigeringer ikke føler med over til Lightroom.

Det skal du først sikre dig

Før du så meget som overvejer at flytte dine billeder fra Aperture eller iPhoto til Lightroom, skal du naturligvis tage en backup af din maskine, så du kan rulle ændringerne tilbage, hvis det skulle blive nødvendigt. 

Dernæst skal du tjekke, at der er plads nok på maskinen, så du kan køre både med dit Aperture-bibliotek og dit nye Lightroom-bibliotek i en kort overgangsperiode, til du tør kappe forbindelsen til Aperture.

Dette bliver du nødt til at acceptere

Du skal være klar over, at der er ting, der følger med over til Lightroom fra Aperture - og ting, der ikke gør.

Organiseringen af dine billeder flytter med - og det er naturligvis det vigtigste. 

Du bør heller ikke opleve problemer med eksempelvis nøgleord, GPS-koordinater eller de flag og stjerner, du har tildelt dine billeder.

Det helt store minus er, at dine justeringer af billederne fra Aperture ikke følger med over. Det betyder, at du får originalerne med over, men altså ikke dine beskæringer, farvejusteringer, vignetter og så videre.

Det er heldigvis ikke helt så slemt, som det måske lyder, for du kan nemlig importere de redigerede versioner i en selvstændig mappe i Lightroom.

Det sker som såkaldte Previews - og derfor bør du sikre dig, at Aperture er indstillet til at gemme dine Previews i en ordentlig størrelse. Gå ind i Aperture og vælg "Preferences" - "Previews" og sæt "Photo Preview quality" til 10-12.

Hvis det ikke allerede var denne indstilling, du havde i Aperture, skal du sikre dig, at softwaren nu genererer nye Previews. Det gør du ved at vælge "Photos" - "Generate Preview".

Når du har de to ting på plads, skal du åbne Lightroom, gå ind under Filer og vælge "Plug-In Extras" - "Import from Aperture Library." 

Nu skal du vælge "Options" i dialogboksen "Import from Aperture."

Nu kan du i det øverste felt vælge at importere de redigerede billeder fra Aperture i "full size." Tjek herefter, om de øvrige indstillinger er, som du ønsker dem - ok klik "Ok."

Tag dig bare en kop kaffe

Nu er du klar til at importere dine billeder til Lightroom. Det tager en rum tid, naturligvis afhængig af hvor mange billeder du har.

Når processen er afsluttet, finder du i Lightroom alle dine projekter fra Aperture under "Collections" i Lightroom. De redigerede filer ligger i deres egen Aperture-collection i Lightroom, mens originalerne ligger i de organiserede collections.

Der findes allerede en del detaljerede guides til migreringen rundt omkring på nettet, men det ovenstående var rigeligt i vores test.

Ønsker du at dykke mere ned i migreringsmulighederne, kan du eksempelvis tjekke guiden hos Photofocus.com eller hos Lightroomsolutions.com.

Apples nye Fotos er klar i den endelige version i løbet af foråret, og vi vender anturligvis tilbage med en nærmere gennemgang af den foto-software, når vi har haft fingrene i den.