Frankrig går i krig mod Facebook over kvindelige kønsdele

Et 150 år gammelt maleri af de kvindelige kønsdele har fået det franske retssystem ud i en juridisk kamp mod Facebook over selskabets brugerbetingelser.

En knap 150 år gammel vulva har siden 2011 været stridspunktet i en sag, hvor franske myndigheder er faret i flæsket på verdens største sociale medie Facebook.

I sidste uge fastlog en parisisk domstol således, at den har kompetence til at dømme i en sag mod Facebook, som for nylig har blokeret en konto tilhørende en fransk skolelærer.

Årsagen til blokeringen var, at læreren havde oploadet et fotografi af Gustave Courbet billede L'origine du Monde, der hænger på Musée d'Orsay i Paris og forestiller en blottet vulva.

Det skriver The Verge.

David mod Goliath
Efter profilblokeringen sendte læreren en klage over Facebook afsted til domstolen i Paris, hvori han brokkede sig over, at hans ytringsfrihed var blevet berøvet, da Facebook ikke kunne skelne pornografi fra kunst.

Facebook vendte tilbage i januar med budskabet om, at læreren havde accepteret betingelserne på det sociale medie, hvor der står, at selskabet kun kan retsforfølges i hjemstaten Californien i USA.

Den pariske højesteret var dog uenig i Facebooks påstand og kaldte torsdag i sidste uge den omtalte klausul i Facebook-betingelserne for 'misbrug'.

Umiddelbart efter det udsagn beskrev lærerens advokat, Stéphane Cottineau, situationen som 'Davids første sejr over Goliath'.

"Beslutningen vil skabe retspraksis for andre sociale medier og andre internet-giganter, som bruger hovedsæder i andre lande, hovedsageligt i USA, i forsøget på at omgå fransk lovgivning," forklarede Stéphane Cottineau til den franske avis Le Figaro ovenpå højesterets afgørelse.

Nu søger læreren erstatning for omkring 150.000 kroner, mens Facebook har noteret sig afgørelsen og overvejer sin respons, inden sagen skal for retten den 21. maj.

Nøgenhed på dansk
Denne sag er dog langt fra den eneste, hvor Facebooks profilsletningspolitik har været omdrejningspunktet.

Også den danske forfatter Peter Øvig Knudsen har oplevet, at hans Facebook-profil er blevet lukket flere gange og truet med permanent udelukkelse, blandt andet fordi han har oploadet billeder af nøgne mennesker fra sin bog 'Hippie'.

"Jeg skulle prøve det, før det gik op for mig, hvor ydmygende det er. At de går ind og fjerner ting - også det jeg skriver - og efterfølgende gør, at jeg ikke kan komme ind på min væg - at de blokerer mig. Det er som at blive stillet i skammekrogen i den sorte skole," har Peter Øvig Knudsen udtalt til TV 2.

Udover Facebook har den danske forfatter også kæmpet mod Apple om nøgenhed i forbindelse med udgivelse af bogen 'Hippie'.

Modsat den franske lærer var der her ingen danske domstole, der bakkede op om forfatterens ytringsfrihed i kampen mod de amerikanske it-giganter.

Læs også:
Apple bedøvende ligeglad med dansk censur-kritik

Google har tabt luderkrig mod tysk præsidentfrue

Google-medstifter: Facebook og Apple truer nettets frihed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.