Artikel top billede

Google-medstifter: Facebook og Apple truer nettets frihed

De grundlæggende principper om frihed og universel adgang til nettet er under pres, mener Sergey Brin.

I et stort interview med den britiske avis "The Guardian" advarer Google-medstifteren Sergey Brin om at "mægtige kræfter" har allieret sig mod det åbne internet. Truslen mod friheden på nettet kommer både fra regeringer, der forsøger at udøve censur, underholdnings-industrien og dens kamp mod piratkopiering, og firmaer som Facebook og Apple, der forsøger at holde brugerne fanget i deres eget kontrollerede miljø - også kaldet en "walled garden".

Den 38-årige mangemilliardær advarer om at Facebook og Apple risikerer at fragmentere nettet og bremse innovation med deres lukkede platforme og kontrol over brugerne.

"Der er meget som kan blive tabt. For eksempel alle informationerne i apps - disse data kan ikke læses af søgeprogrammer. De er ikke søgbare," siger Brin.

Hans kritik af Facebook kommer på et tidspunkt, hvor det sociale netværk står foran sin børsnotering. Det bliver den største børsdebut for en internet-virksomhed siden Google.

Brin siger at det havde været umuligt at skabe Google hvis nettet havde været domineret af Facebook i halvfemserne.

"Du bliver nødt til at følge deres regler, som er meget restriktive. Når vi overhovedet var i stand til at udvikle en søgemaskine, så skyldes det at nettet var åbent. Hvis du får for mange regler, bremser det innovation", siger han.

Han kritiserer også at Facebook selv importerer data fra Gmail, men har gjort det svært for brugerne at flytte deres data til andre tjenester. Google har selv forsøgt at etablere sit eget sociale netværk, Google+.

Brin tilføjer at lande som Kina, Iran og Saudi-Arabien også forsøger at begrænse brugen af nettet. I Iran arbejder man ligefrem på sit eget nationale internet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere