Artikel top billede

Mobiler som desktopcomputere bliver kæmpestort - nu går kampen i gang om at komme først

ComputerViews: Microsofts Continuum for Phones til Build - telefoner som kan omdannes til desktop-computere sammen med en monitor - kan vise sig at være den redning, som Windows Phones har brug for. Men Microsoft er ikke det, eneste firma med den ide.

ComputerViews: Microsoft overraskede ved årets udviklerkonference, Build, ved at præsentere Continuum for Phones på scenen.

Continuum for Phones er en softwareteknologi, der får telefoner til at omdanne sig til desktop-lignende miljøer, hvis der tilsluttes en ekstern skærm a la din monitor på kontoret.

På scenen viste Microsofts CEO for Windows-divisionen, Joe Belfiore, hvordan en Windows Phone med Windows 10 fik tilføjet et HDMI-stik og blev blæst op på en storskærm.

Det lignede umiddelbart en skrabet, men stadig brugbar version af Windows 10, hvilket jo giver fin mening, da Windows 10 og Windows 10 for Phones har den samme kerne.

Word, Excel og Microsoft Edge blev prøvet på telefonen, som nu fungerede med mus og tastatur sammen med genvejstaster og hvad har vi. Det var imponerende, og det fortjente de klapsalver, som efterfulgte demoen.

Det var endnu kun en meget skrabet demo, som Joe Belfiore viste frem, men potentialet var tydeligt: Det her kan være den funktion, som Windows Phones har manglet.

Én enhed til kontoret

Mulighederne med en telefon, som kan omdannes til en computer er mange.

Mens Continuum for Phones ikke vil give en fuldstændig desktop-oplevelse, men så længe at de programmer du benytter dig af, er Universal Apps - en ny type Windows-app, som kan køre på alle Microsofts platformer - så kan du arbejde på din telefon, som var det en PC.

Det gælder for eksempel Microsoft Edge, Word, Excel og PowerPoint og Outlook.

Det kan betyde store besparelser for virksomheder, som måske ikke behøver at købe både en computer og en mobil til arbejdspladsen, hvis ikke de ansatte udfører opgaver, som kræver stærk computerkraft.

Dette er dog stadig kun spekulationer, da vi ikke ved, hvor godt Continuum for Phones kommer til at håndtere multitasking, eller hvor stor en succes Universal Apps ender med at blive.

Hvis det lykkes Microsoft at give Continuum for Phones muligheder nok, så kan det være det trækplaster, som kan få folk til at benytte Windows Phones i et større omfang. Windows Phones har endnu ikke fået de store, globale markedsandele, men har succes på enkelte markeder, heriblandt ulande.

Og lige præcis ulande kan vise sig at være en guldgrubbe for telefoner, som også kan være computere.

Kickstarte små virksomheder i ulande

Microsoft satser stærk på low- til mid-end telefoner på nye vækstmarkeder som for eksempel Sydvestasien, Sydamerika og Afrika.

Det er alle nogle af de markeder, hvor Windows Phones har haft den største udvikling, og i Indien sælges der næsten dobbelt så mange af de billigere Lumia-telefoner end der sælges iPhones.

På markeder som disse kan Continuum for Phones gøre en stor forskel for, hvordan befolkningen benytter en computer.

Vi ser allerede markant anderledes brug af smartphones i udviklingslande, som for eksempel i Afrika, hvor store dele af befolkningen i bestemte lande ikke længere benytter kontanter, men i stedet betaler næsten alt med SMS-betaling via smartphones.

Men skal en virksomhed blive til noget stort, kræver det internet og en computer at arbejde på, hvad end det er for bogføring eller markedsføring.

Og i fremtiden kan mindre virksomheder og privatpersoner købe en Lumia-telefon sammen med skærm og tastatur, og dermed have alt, hvad der er brug for.

Ikke de eneste på markedet

Men Microsoft er langt fra den eneste virksomhed, som har set potentialet i foranderlige telefoner.

Canonical, firmaet bag et af de mest populære Linux-distributioner, Ubuntu, har siden 2012 forsøgt at udvikle Convergence, et softwaresystem, som kan... ja du gættede rigtigt: omdanne en Ubuntu-telefon til et fuldt fungerende Ubuntu-system.

Det skete blandt andet igennem Crowdfunding, hvor Canonical i 2013 forsøgte at få finansieret Ubuntu Edge, en Ubuntu-smartphone med en futuristisk hardware, men som kunne køre Ubuntu i en fuldt fungerende version.

Det lykkedes ikke, og sidenhen er Convergence gået lidt i glemmebøgerne for mange, som ikke følger Canonical på daglig basis.

Men Ubuntu-udviklerne har endnu ikke givet op, og imens det har været utrolig svært for Canonical at finde producenter, som har gidet producere stærk nok hardware til at understøtte Convergence-funktionen, så har Canonical netop været ude - pudsigt nok en dag efter afsløringen af Continuum for Phones fra Microsoft - at en Ubuntu-telefon med Convergence-muligheder vil komme i handlen i løbet af 2015.

Hvem der vinder kampen om computeren i din lomme - eller om det overhovedet er levedygtigt - vil fremtiden vise, men Continuum for Phones var uden tvivl en af de største nyheder fra Build - omend lidt overset. 

Læs også: Her er alle nyhederne fra Microsofts store Build 2015-konference
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere