Artikel top billede

Oracles store cloud-satsning: Har selskabet en chance eller er toget kørt?

ComputerViews: Oracle buldrer for fuld kraft ind på cloud-markedet med kæmpe-lancering. Det åbne spørgsmål er, om Oracles entre på markedet kommer for sent. Eller om det stadig kan nå at komme med.

ComputerViews: Efter flere års tilløb kommer Oracle nu væltende ind på markedet for cloud-baserede erhvervs-løsninger. Det sker med lanceringen af en hel stribe ny-udviklede produkter - 24, for at være præcis - som selskabets stifter og ejer, Larry Ellison, fornylig løftede sløret for.

Det kan du læse mere om her: Oracle blæser ind i cloud'en med fuld kraft med kæmpe-lancering.

I vanlig stil skorter det ikke på de flotte ord fra Larry Ellison, der mener, at Oracles nye cloud-portefølje er nærmest komplet og den hidtil mest fuldstændige, som verden har set.

For et par år siden satte selskabet så småt gang i udviklingen med lanceringen af dets første cloud-database, Oracle Database 12c.

Det åbne spørgsmål er imidlertid, om Oracles nye cloud-løsninger reelt kommer en postgang eller to for sent.

Mens de øvrige leverandører af erhvervs-løsninger var i fuld gang med at udvikle deres kommende cloud-løsninger, var Larry Ellison nemlig udtrykt skeptisk over for de nye trends.

Dengang kaldte han cloud computing for 'latterlig' og for svær at tjene penge på. Og det er noget, der har hængt ved i mange år, selv om Oracle for et par år siden meddelte, at selskabet nu ville gå 'all in' på cloud computing.

Det kan du læse mere om her: Oracle-boss sluger kamel: Nu er cloud altså et hit

Konkurrenterne er i fuld gang

Mens Oracle har været i gang med at udvikle nye produkter, har konkurrenterne forlængst fløjtet cloud-togene i gang.

Det gælder ikke mindst Microsoft, der med Satya Nadellas tiltræden som ny topchef har sat gang i den største transformation af det store selskab nogensinde med netop cloud som kerne og omdrejningspunkt.

Hele Microsofts mangfoldige produktportefølje skal med tiden smeltes sammen i cloud'en. I den manøvre gemmer der sig en helt ny måde at anvende it på.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer

Også IBM, SAP og det 100 procent cloud-baserede Salesforce.com har fat i markedet, som Oracle nu vil ind på.

Oracle nævner også selv Amazon Web Services som en hovedkonkurrent, men meldingen er blevet mødt med nogen skepsis, da Oracle historisk har bevæget sig i markeder med gode indtjenings-marginer - altså typisk de mere teknisk krævende business-orienterede workloads

Amazon Web Services sælger såkaldt infrastructure as a service, der er langt længere nede i markedet og som kræver stor volumen. Den har Oracle ikke endnu.

Omsætning falder

For Oracle gælder det - som for de øvrige store leverandører af it-løsninger til erhvervslivet - at omsætningen på den traditionelle forretning falder med stor hast.

Læs om det her: Oracles indtjening styrtdykker - her er grunden

Kunderne gider ikke længere de tunge implementeringer, de trælse licens-audits (som Oracle, Microsoft og de øvrige ellers har tjent styrtende på gennem årene) og de dyre licens-betalinger.

En del af grunden til Oracles langmodighed i forhold til at entre cloud-markedet for alvor, skal imidlertid nok (også) findes i, at Oracles kunder på især applikations-siden har holdt igen med at skifte til cloud. Det samme kan SAP se.

Men nu er efterspørgslen altså vendt.

På omgangshøjde

Dermed kan meget tyde på, at Oracle faktisk er på omgangshøjde med en væsentlig del af selskabets kunder, nemlig applikations-kunderne, som først nu begynder at komme i gang med at kigge på cloud'ens muligheder.

Og så har Oracle masser af penge, masser af ressourcer og (ikke mindst) en meget stor kunde-base, som selskabet nu skal til at massere og føre over i cloud'en.

En smart fidus i Oracles nye cloud-satsning er samtidig, at selskabet har sørget for, at udviklerne kan bygge løsninge til cloud-tjenesterne - både Oracles Infrastructure as a Service- og Platform as a Service-løsninger - i de samme værktøjer, som de hidtil har anvendt til at bygge løsninger til Oracles on-premise-løsinger.

Det er smart tænkt, og det fjerner en væsentlig barriere i arbejdet mod hurtigt at få opbygget en stor portefølje af applikationer rettet mod kunderne.

Hvad kommer der nu til at ske på cloud-markedet? Hvad skal der til for at Oracle får succes? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre

Her er de fire faser vi skal kæmpe os igennem før cloud bliver hver mands eje

Mogens Nørgaard mener: De Store er uncool og uden en chance
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere