Test: Samsungs virtual reality-headset er en fed fremtidsgadget

Samsung Gear VR er det koreanske firmas virtual reality-headset, som tydeligt viser, hvor meget vi skal glæde os til VR i fremtiden. Men tag lige og læs her, inden du spurter ned og køber et.

Samsung overraskede sidste år på den store teknologimesse IFA, da det koreanske firma lancerede et samarbejde med Oculus, som er det Facebook-ejede firma bag virtual reality-brillerne Oculus Rift.

Sammen stod de to selskaber bagen spændende anordning, som sammen med en Note 4-telefon kunne vise VR-materiale som for eksempel 360 graders videoer, og spil - fuldstændigt som Oculus' eget VR-headset, Oculus Rift, kommer til i begyndelsen af 2016.

Ved lanceringen af den nye Samsung S6 kom der så et tilsvarende headset, som kunne bruges til Samsung Galaxy S6.

Det har vi nu prøvet i et par uger, og vores konklusion er klar: Vi elsker virtual reality!

Men du skal nok tænkte dig om, før du går ud og køber et Gear VR-headset.

Selve headsettet koster 1.500 kroner, men kræver samtidig en Samsung S6/S6 Edge eller en Note 4-telefon. Det er 5.000-6.000 kroner oven i.

Og så er det pludselig et meget dyrt stykke legetøj - for det er, hvad Gear VR er: Legetøj.

Hvad kan det?
Gear VR er et virtuel reality-headset, som via to øje-formede linser viser dig en virkelighedstro 3D-oplevelse.

Gyroskop og accelerometer får det viste billede til at passe til dine bevægelser med hovedet.

Det betyder, at du kan dreje dig rundt og se, hvad der sker bag dig, hvilket åbner op for en ny genre af spil og film, som fungerer i en 360 graders cirkulær verden.

Alt sammen bliver sendt via din telefon, som teknisk set sender to billeder, der hver bliver set af dig igennem de to buede linser, som "smelter" billederne sammen til et.

Du opdaterer din Samsung S6-telefon, sætter den headsettet og vupti: Så er du i VR-universet.

Og virker det?

Ja, det virker helt vidunderligt godt. Selve menuen, hvor du vælger apps, er i en stue, hvor du kan kigge rundt. Du kan ikke flytte dig fra din position, men du kan beundre stjernehimlen, som faktisk virker langt væk.

Fra menuen kan du vælge forskellige formål. Du kan se klassiske "2D"-trailere i en VR-biograf - virkelig en syret oplevelse - se 360 graders film - hvilket virker meget fladt og ikke helt færdigudviklet - og så er der selvfølgelig VR-apps.

Og det er dem, som giver al magien til Gear VR. Apps og ren magi
Vi har ikke haft mulighed for at prøve headsettet med en tilhørende controller, så vi her på redaktionen ikke prøvet de mange spil, som også findes til Gear VR.

Vi har til gengæld prøvet mange af de VR-oplevelser, som der tilbydes i henholdsvis Oculus og Samsungs butikker.

Blandt andet har vi prøvet en Cirque du Soleil VR-video, hvor man sidder midt i manegen hos det fabelagtige og mystiske Cirque du Soleil.

Klovne, cirkusartister, syngende damer og dværge samt en meget stor, skræmmende kæmpe, løber rundt om dig, så du vender og drejer dig konstant for at holde øje med dem.

Alle som har prøvet headsettet her på redaktionen, har været imponeret over, hvor godt det virker. Og der er et udmærket stort udvalg af forskellige apps - både spil og film - som ser spændende ud.

Vær dog opmærksom på, at du kan blive slemt køresyg i nogle af de forskellige apps. Vi prøvede en guidet tur i solsystemet i "Titans in Space", og vi må nok erkende, at vi ikke nåede helt fra Solen til Pluto. Køresygen var for slem.

Derfor skal du ikke købe dem
Normalt lader vi det være helt op til jer læsere, om vi synes i skal købe et givent produkt eller ej, men her vil vi alligevel godt sige, at I bør lade være.

Gear VR er et unikt indblik i den fremtid, som vi snart rammer med VR-headset fra blandt andet Oculus og også HTC og Valve er på vej med et headset.

Man kunne også forestille sig, at der kunne komme et Gear VR 2 på et senere tidspunkt - ja måske endda ved årets IFA-messe, hvor det første headset blev lanceret.

Og du skal vente som minimum på de produkter, før du kaster dig over VR.

Gear VR benytter sig af et mellemmedie i form af en Samsung-smartphone, og har du ikke allerede en S6/S6 Edge eller en Note 4, så bliver det en dyr fornøjelse både at skulle give 1.500-1.600 kroner for headsettet OG 5.000-6.000 kroner for en telefon.

Derudover virker selve billedkvaliteten i headsettet meget lav på trods af, at Samsungs telefoner har en opløsning på 1.440 x 2.560. det virker grynet og det tager en del af glæden.

Telefonen ser ud til at dele VR-butik med Oculus, hvilket betyder, at der er en del VR-oplevelser, som du enten kan hente gratis eller købe.

Det betyder også, at du ikke nødvendigvis ender med at købe et produkt, som mister udviklerinteresse foreløbig - Det samme kan ikke siges om Samsungs smartwatches.

Alligevel ville vi vente til næste generation. VR er stadig på et meget tidligt stadie, så med mindre at du allerede har en Samsung S6 eller lignende, så vent lidt endnu.

Læs også: Her er salgs-planerne for vildt virtual reality-headset

Læs også: Nyheder om Oculus Rift: Lanceringsdato og spændende samarbejde med Microsoft

Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.