Ligheden vokser: Syv nye Android-funktioner som har eksisteret længe i iOS

Googles nye Android-version, Marshmallow, indeholder en række nye funktioner. Noget kunne tyde på, at Google har kigget i retning af Apples iOS for at få inspiration. Se syv nye Android-funktioner, som vi også kan finde i iOS.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Android og iOS ligner hinanden en hel del.

De to styresystemer er de to uden sammenligning mest udbredte på smartphone-markedet for tiden, hvor Android har den store fordel, at systemet er spredt ud på smartphones fra et væld af producenter.

Til gengæld findes iOS alene på Apples produkter, der til gengæld som enkeltstående produkter har en meget høj udbredelse.

Google er nu på trapperne med en større opgradering af Android. Den nye version kommer i henhold til Googles sædvanlige slik-tradition til at hedde Marshmallow.
Den kan du læse mere om her: Nu kommer næste version af Android: Her er Marshmallow

Blandt de mange nye features i det nye Android, finder vi en stribe, som Apple-brugere nok vil nikke genkendende til. De minder nemlig en hel del om features, der allerede findes i iPhone og iPad.

1: Android Pay (Apple Pay)
Google siger med Marshmallow farvel til Google Wallet.

Ind kommer i stedet mobilbetalings-løsningen Android Pay, som har en del til fælles med Apples Apple Pay, der har vakt genlyd i især USA som en løsning, der for alvor vil kunne åbne for det store marked for mobilbetalingsløsninger.

Android Pay giver som Apple Pay mulighed for, at brugerne kan oploade deres betalingskort-nummer, ligesom den understøtter NFC.

2: Fingerprint (Touch ID)
Det har i et par år været muligt at anvende fingeraftryks-genkendelse i iOS med Apple-løsningen Touch ID.

Med Marshmallow begynder Google ligeledes at understøtte fingeraftryks-genkendelse.

Hidtil har et par smartphone-producenter som Motorola og Samsung haft forskellige modeller på gaden med indbyggede sensorer til læsning af fingeraftryk, men løsningerne har hidtil været isolerede og altså ikke understøttet af en central API fra Googles side.

Det sker nu, hvor Fingerprint kommer til at spille en central rolle i Apple Pay.

3: Ny metode til tekst-redigering
I tidligere versioner af Android dukker værktøjslinien med de forskellige kommandoer (klip, paste, kopier) op oven øverst på skærmen, når man markerer en bestemt tekst.

I Android 6.0 Marshmallow har Google flyttet værkstøjslinien til nu at være placeret direkte over den markerede tekst - ganske som det i lang tid har været tilfældet i iOS.

4: Bedre kontrol over tilladelser i apps
Med Marshmallow får Android-brugerne langt bedre mulighed for at håndtere de tilladelser, som man løbende skal give til forskellige apps.

Hidtil har Android-brugerne alene haft mulighed for at give eller nægte tilladelse til alle anmodninger i en given app i forbindelse med download af app'en.

Med den nye Android vil brugerne modtage en notifikation hver gang en app forsøger at få adgang til bestemte dele af telefonen - som kontakter, billeder, gps, mikrofon og lignende, ligesom brugerne løbende vil kunne ændre privacy-indstillingerne for apps.

Det er alt sammen funktioner, som iPhone har været udstyret med ganske længe.

5: Aktiver stemmesøgning fra låst skærm
Stemmesøgning er endnu ikke særligt udbredt herhjemme, men det kan meget vel være på vej.

I USA arbejder flere af de førende selskaber imidlertid for fuld kraft på at udvikle intelligente stemme-robotter, som man kan få til at udføre forskellige opgaver ved at tale til dem.

Microsoft har således Cortana, mens Apple har Siri. Google har Google Now.

Med den nye Android bliver det for første gang muligt at henvende sig til den stemmestyrede assisent uanset om telefonen er låst eller ej.

I Marshmallow kræver det, at brugeren swiper fra nederste venstre hjørne og op. Det aktiverer omgående Google Now-assistenten.

I iOS skal brugeren til sammenligning holde Home-knappen nede i et par sekunder for at aktivere Siri.

6: Sluk bagrundssopgaver i hver enkelt app
Med Android 6.0 Marshmallow indfører Google et såkaldt 'doze'-mode, hvor man kan sætte hver enkelt app individuelt i slumre-mode. Man slukker dermed for alle opgaver, som app'en ellers ville udføre i baggrunden, hvilket vil forlænge batterilevetiden.

I iOS har det siden iOS 7 været muligt at slukke eller tænde for baggrunds-arbejde i de enkelte apps med Background App Refresh.

7: Gentag opkald eller forstyr ikke
Mange brugere er rigtigt glade for telefonernes 'Forstyr ikke'-funktion, men nogle gange sker det jo, at der opstår nød-situationer, selv om telefonen er sat til ikke at forstyrre.

Det får nu Google til at indføre muligheden for at lade 'gentagne opkald' slippe igennem 'Forstyr ikke'-funktionen.

Den funktion har ligeledes eksisteret i iOS i et stykke tid.

...og ja nogle gange går det den anden vej. Læs om Android-inspiration i iOS her.

Læs også: Nu kommer næste version af Android: Her er Marshmallow

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.