Artikel top billede

Ligheden vokser: Syv nye Android-funktioner som har eksisteret længe i iOS

Googles nye Android-version, Marshmallow, indeholder en række nye funktioner. Noget kunne tyde på, at Google har kigget i retning af Apples iOS for at få inspiration. Se syv nye Android-funktioner, som vi også kan finde i iOS.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Android og iOS ligner hinanden en hel del.

De to styresystemer er de to uden sammenligning mest udbredte på smartphone-markedet for tiden, hvor Android har den store fordel, at systemet er spredt ud på smartphones fra et væld af producenter.

Til gengæld findes iOS alene på Apples produkter, der til gengæld som enkeltstående produkter har en meget høj udbredelse.

Google er nu på trapperne med en større opgradering af Android. Den nye version kommer i henhold til Googles sædvanlige slik-tradition til at hedde Marshmallow.


Den kan du læse mere om her: Nu kommer næste version af Android: Her er Marshmallow

Blandt de mange nye features i det nye Android, finder vi en stribe, som Apple-brugere nok vil nikke genkendende til. De minder nemlig en hel del om features, der allerede findes i iPhone og iPad.

1: Android Pay (Apple Pay)
Google siger med Marshmallow farvel til Google Wallet.

Ind kommer i stedet mobilbetalings-løsningen Android Pay, som har en del til fælles med Apples Apple Pay, der har vakt genlyd i især USA som en løsning, der for alvor vil kunne åbne for det store marked for mobilbetalingsløsninger.

Android Pay giver som Apple Pay mulighed for, at brugerne kan oploade deres betalingskort-nummer, ligesom den understøtter NFC.

2: Fingerprint (Touch ID)
Det har i et par år været muligt at anvende fingeraftryks-genkendelse i iOS med Apple-løsningen Touch ID.

Med Marshmallow begynder Google ligeledes at understøtte fingeraftryks-genkendelse.

Hidtil har et par smartphone-producenter som Motorola og Samsung haft forskellige modeller på gaden med indbyggede sensorer til læsning af fingeraftryk, men løsningerne har hidtil været isolerede og altså ikke understøttet af en central API fra Googles side.

Det sker nu, hvor Fingerprint kommer til at spille en central rolle i Apple Pay.

3: Ny metode til tekst-redigering
I tidligere versioner af Android dukker værktøjslinien med de forskellige kommandoer (klip, paste, kopier) op oven øverst på skærmen, når man markerer en bestemt tekst.

I Android 6.0 Marshmallow har Google flyttet værkstøjslinien til nu at være placeret direkte over den markerede tekst - ganske som det i lang tid har været tilfældet i iOS.

4: Bedre kontrol over tilladelser i apps
Med Marshmallow får Android-brugerne langt bedre mulighed for at håndtere de tilladelser, som man løbende skal give til forskellige apps.

Hidtil har Android-brugerne alene haft mulighed for at give eller nægte tilladelse til alle anmodninger i en given app i forbindelse med download af app'en.

Med den nye Android vil brugerne modtage en notifikation hver gang en app forsøger at få adgang til bestemte dele af telefonen - som kontakter, billeder, gps, mikrofon og lignende, ligesom brugerne løbende vil kunne ændre privacy-indstillingerne for apps.

Det er alt sammen funktioner, som iPhone har været udstyret med ganske længe.

5: Aktiver stemmesøgning fra låst skærm
Stemmesøgning er endnu ikke særligt udbredt herhjemme, men det kan meget vel være på vej.

I USA arbejder flere af de førende selskaber imidlertid for fuld kraft på at udvikle intelligente stemme-robotter, som man kan få til at udføre forskellige opgaver ved at tale til dem.

Microsoft har således Cortana, mens Apple har Siri. Google har Google Now.

Med den nye Android bliver det for første gang muligt at henvende sig til den stemmestyrede assisent uanset om telefonen er låst eller ej.

I Marshmallow kræver det, at brugeren swiper fra nederste venstre hjørne og op. Det aktiverer omgående Google Now-assistenten.

I iOS skal brugeren til sammenligning holde Home-knappen nede i et par sekunder for at aktivere Siri.

6: Sluk bagrundssopgaver i hver enkelt app
Med Android 6.0 Marshmallow indfører Google et såkaldt 'doze'-mode, hvor man kan sætte hver enkelt app individuelt i slumre-mode. Man slukker dermed for alle opgaver, som app'en ellers ville udføre i baggrunden, hvilket vil forlænge batterilevetiden.

I iOS har det siden iOS 7 været muligt at slukke eller tænde for baggrunds-arbejde i de enkelte apps med Background App Refresh.

7: Gentag opkald eller forstyr ikke
Mange brugere er rigtigt glade for telefonernes 'Forstyr ikke'-funktion, men nogle gange sker det jo, at der opstår nød-situationer, selv om telefonen er sat til ikke at forstyrre.

Det får nu Google til at indføre muligheden for at lade 'gentagne opkald' slippe igennem 'Forstyr ikke'-funktionen.

Den funktion har ligeledes eksisteret i iOS i et stykke tid.

...og ja nogle gange går det den anden vej. Læs om Android-inspiration i iOS her.

Læs også: Nu kommer næste version af Android: Her er Marshmallow
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere