Foto: Povl D. Rasmussen

Sådan vil TDC levere 1 gigabit-internet til danskerne

TDC lover internetforbindelser på helt op til 1 gigabit til 1,3 millioner danske husstande. Læs her, hvordan telegiganten vil bære sig ad med at sikre det.

Muligheder for hastigheder på bredbåndet via coax-kablerne ryger til næste år helt op på 1 gigabit per sekund for 1,3 millioner TDC-kunder.

Det har TDC i dag afsløret på et pressemøde. 

Højhastigheden gælder i princippet både muligheden for up- og download for de TDC-kunder, der i dag har coax-kabler i huset, fortæller TDC's it-direktør Peter Schleidt.

Bredbånd som strøm
Han sammenligner udrulningen af de høje hastigheder med strøm, som man helst ikke skal stå og mangle i en moderne husholdning.

"Når nu teknologien er til stede, vil vi gerne kunne udbyde 1 gigabit per sekund. Vi vil gerne være på forkant med markedet," siger Peter Schleidt.

Læs også: TDC smider hastigheds-bombe: På vej med 1 gigabit-bredbånd til danskerne

TDC slår samtidig på tromme for, at selskabets ambitioner er at blive den første kabeludbyder i Europa, der tilbyder højhastighederne over fiber-/coax-kablerne.

Peter Schleidt forventer, at andre kabeludbydere i den kommende tid vil tilbyde lignende løsninger.

Sådan ruller TDC ud
For at få gigabit-hastighederne ud til danskerne vil TDC øge sin kapacitet i sit fiberbackbone med over 40 procent.

Samtidig rykker telegiganten sine fiberkabler tættere på op mod 65.000 gadeskabe på de danske veje, hvor coax-kablerne så skal fragte højhastighedsinternet det sidste stykke opad havegangen eller trappeopgangen til kunderne.

Ydermere ændrer TDC sin bagvedliggende netværks-arkitektur fra CMTS (Cable Modem Termination System) til CCAP (Converged Cable Access Platform), som ifølge Peter Schleidt simplificerer netværket og gør det mere miljøvenligt ved et lavere strømforbrug.

Dermed kan TDC også opgradere til fuld udnyttelse af Docsis 3.1-standarden, som blandt andet giver mulighed for øget spektrum-udnyttelse helt op til 1,2 gigahertz.

Kigger efter leverandør
I alt forventes netværksudskiftningerne at være helt færdige i 2017, hvor TDC påregner, at der i mellemtiden skal bruges flere hundrede folk til udskiftningsarbejdet, som vil løbe op i omkring to milliarder kroner.

"Den løbende drift af det nye net bliver ikke dyrere end driften af det nuværende net. Men vi skal naturligvis investere for at få det løbet i gang," siger Peter Schleidt.

Han fortæller, at TDC er gået i udbud for at finde en leverandør, der kan levere den kommende fibernet/coax-løsning til selskabets kunder, som i dag varetages af Cisco.

Foreløbigt har TDC testet teknologien i samarbejde med Huawei, som også leverer teleselskabets mobilnet til otte milliarder kroner. Men det er på ingen måde det samme som, at det kinesiske netværksfirma skal levere den endelige løsning til coax-kunderne, lyder det fra TDC.

Kunderne skal skifte udstyr
For at man som eksempelvis YouSee-kunde kan komme op i de høje hastigheder, skal man have skiftet sit modem og internetstik i privaten.

Læs også: YouSee tvunget til at splitte bredbånd og tv op: Nu kan du droppe tv-pakken

Det skyldes, at blandt andet internetstikket i dag ikke er udformet til spektrum-udvidelsen til 1,2 gigahertz.

Hvorvidt TDC udskifter kundernes hjemmeudstyr løbende, som ordrene på en gigabit-forbindelserne ruller ind, eller om alle kunder automatisk får skiftet deres hjemlige udstyr i én stort big bang-opgradering, har TDC ikke lagt sig fast på endnu.

Det skulle dog være ganske givet, at udskiftingen af netstik og modem foretages af en TDC-tekniker, så man selv slipper for at ligge og rode med en skruetrækker.

Nævner ikke prisen
Heller ikke prisen for de høje hastigheder er noget, som TDC er helt klar i spyttet omkring inden lanceringen i andet halvår af 2016.

Til sammenligning har fiberselskabernes markedsføringskanal Waoo 500/500-megabit-forbindelser på hylderne til 999 kroner.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt 500 megabit per sekund ikke ville rigeligt, svarer Peter Schleidt på følgende måde:

"Jo, det er nok rigeligt for de fleste i dag, men vi vil gerne fremtidssikre hjemmene."

Læs også: Så forskellige er danskernes bredbånds-hastigheder: Fra turbo-bredbånd til sneglefart

Han fortæller, at i dag er streaming den klart største båndbredde-sluger.

Fremover kan der komme kraftige behov for flere cloud-løsninger, mere streaming og så den store Internet of Things-udfordring med et hav af intelligent hardware i hjemmet længere ude i horisonten.

"Vi vil gerne derhen, hvor hastighed og kapacitet ikke længere er et emne, som man taler om," siger Peter Schleidt.

En mentalitetsændring hos TDC
At TDC til næste år kan tilbyde en gigabit-forbindelser til 1,3 millioner husstande via sine fiber- og coaxkabler signalerer samtidig en mentalitetsændring hos TDC.

For førhen har telegiganten været noget mere karrig med at rulle sine fiberkabler tæt ud til kunderne. Denne fiber-udrulning er først er sket, når efterspørgslen har været til stede.

Konkurrenterne fra fiberselskaberne har da heller ikke holdt sig tilbage for at kritisere TDC for den strategi. 

Med den nu noget mere proaktive tilgang til udrulningen henviser Peter Schleidt igen til fremtidssikringen, hvor teleselskabet altså tager den store investering nu, mens kunderne løbende kan koble sig på de høje hastigheder.

Eksempelvis nævner it-direktøren hos TDC, at der med den kommende bredbåndsinfrastruktur hos TDC kan komme kommercielle bredbåndsprodukter på helt op mod fem gigabit per sekund på tale om 10 års tid.

På nuværende tidspunkt har TDC overværet tests af hastigheder på korte coax-kabler, der rundede 25 gigabit per sekund.

TDC gætter selv på, at op mod 750.000 af selskabets kunder vil have minimum 100 megabit-forbindelser i 2020, selvom kun tre procent af dem har det i dag. 

Giv din mening til kende: Har vi overhovedet brug for båndbredder på en gigabit per sekund? Hvis ja, hvad skal du bruge det til? 

Læs også:

Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderneYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Elgiganten har skiftet støvet intranet ud med Facebooks Workplace: "Nu er det okay at svare på direktørens besked med en GIF af Leonardo DiCaprio fra filmen Wolf of Wall Street"
De 2.300 medarbejdere i Elgiganten blev i 2016 præsenteret for et nyt moderne intranet. Ind kom Facebooks erhvervsrettede kommunikationsplatform Workplace, som selskabet efter et par år nu gør status på. Læs her om elektronikkædens erfaringer og oplevelser med platformen.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.