Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

TDC's køb af Dongs og ComX' fibernet har ført til, at Nordsjælland og København sakker bagud med fiberbredbånd, mener Dansk Energi.

Vanløse-borgeren Mikkel Lindegren, der på Computerworld fortæller om sin kamp for at få TDC til at udnytte selskabets fibertomrør på hans grund, er langt fra et enestående tilfælde.

Det mener Dansk Energi, interesseorganisation for de danske energiselskaber.

"Nordsjælland og København sakker længere og længere bagud i forhold til det øvrige Danmark, hvor selskaberne stadig træder på speederen med fiber," siger chefkonsulent Christian Berg.

"TDC købte Dongs fibernet i 2009 og har så bygget lidt ud hist og her - men desværre ikke så meget, som det kunne være."

"TDC har fat i den lange ende"
"I Dong-området er der stort set ikke andre end TDC, når vi taler fritstående husstande. I forhold til de fritstående parceller, er det næsten alle steder TDC, der sidder på både det gamle Dong-fibernet og kobbernettet."

"Så de har fat i den lange ende," lyder det fra Christian Berg, der tilføjer, at der stort set kun er andre fiberudbydere i de nævnte områder, hvis der er tale om etagebyggeri.

Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selvom han har fiberrør i forhaven

Det er en af årsagerne til, at fiberudrulningen generelt står noget i stampe i København og Nordsjælland, mener Christian Berg.

"Udfordringen er jo, at TDC sidder på det og har alle kunderne i forvejen på kobberen."

"Og TDC har en lidt anden dagsorden end vores medlemmer, for TDC har nogle ejere, der forventer et meget højt afkast - så de har en anden investeringsdagsorden, end vores medlemmer har. For TDC vil det at grave fiber ind sådan set bare være at kannibalisere egen forretning. Derfor gør de det ganske få steder, og det er primært på nye udstykninger," lyder det fra Christian Berg fra Dansk Energi.

Her går det den forkerte vej med fiber
Christian Berg henviser til Erhvervs- og Vækstministeriets konkurrenceanalyse fra december 2014, hvor man blandt andet kan læse:

"...I relation til udbygningen af fibernet kan det kan konstateres, at TDC kun i begrænset omfang har investeret i fiberaccesnet ud over de opkøb, selskabet har foretaget af henholdsvis Dongs og ComX' fibernet."

Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selvom han har fiberrør i forhaven

Der står videre i konkurrenceanalysen:

"Hertil kommer, at TDC primært har anvendt det tidligere Dong-ejede fibernet til at udbygge kobber- og kabel-tv-nettene fremfor at etablere fiberaccesinfrastruktur ud til den enkelte kunde."

"I 2010, det vil sige kort efter købet af Dongs fibernet, var der cirka 15.000 kunder tilsluttet dette net. Tallet var i 2013 faldet til cirka 11.150."

Samtidig viser den seneste statistik fra Erhvervsstyrelsen, at antallet bredbåndsabonnementer, som leveres over fibernettet, steg med 18,7 procent i 2014 - men det er altså ikke en vækst, der ses, hvis man kigger isoleret på København og Nordsjælland.

Derfor vil Mikkel Lindegren have fiber
På Randbølvej i Vanløse har Mikkel Lindegren i snart seks år undret sig over, hvorfor der ikke eksisterer et konkret tilbud om fiberbredbånd via de orange rør, som Dong lagde i området for år tilbage, og som TDC overtog med købet af Dongs fibernet i 2009.

"Set fra min stol er problemet, at jeg ikke kan få hastighed nok til at lave arbejdet, når jeg arbejder med online-ting. Jeg kunne selvfølgelig godt få 4G og dermed mere hastighed, men latency på det mobile er nogle gange en udfordring til det, jeg laver," lyder det fra Mikkel Lindegren i artiklen på Computerworld - læs den her.

TDC henviser i samme artikel til, at der udelukkende er tale om tomrør på villavejen i Vanløse, og at selskabet kun har mulighed for at levere fiberbredbånd på vejen, hvis der er en vis efterspørgsel på det. 

Christian Berg fra Dansk Energi oplyser, at det er lovgivningsmæssigt bestemt, at TDC skal give konkurrenter adgang til at levere fiber-løsninger på TDC's infrastruktur på adresser med under 30 meter til en fiber-stikledning.

Det er imidlertid ikke tilfældet på Randbølvej 18 i Vanløse, da det er tomrør, der er i vejen.

Læs også: SE/Stofa: Her er tre principper, der giver bedre bredbånd i København og i hele Danmark

Hvorfor lægger I ikke bare selv noget fiber?
Men hvorfor er der så ikke elselskaber under Dansk Energi, der selv opretter en fiberinfrastruktur i området?

Til det svarer Christian Berg:

"Når TDC er derude i forvejen med tomrør og har teknikhusene og infrastrukturen med alt det, de købte af Dong, så er det alt, alt for risikabelt at gå ind og lave en form for parallel infrastruktur. Det er der ingen business case i."

"Et eller andet sted er det ekstremt sørgeligt, for det betyder, at der ikke kommer nogen leverandør nummer to i meget store dele af Nordsjælland og København, fordi det er TDC, der sidder på det hele."

"I forhold til parcellerne er løbet desværre nok kørt, og så må man på bedste vis forsøge at sikre en intern konkurrence på TDC's net," siger chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi.

Læs med på Computerworld i morgen, tirsdag, når TDC forholder sig til kritikken fra Dansk Energi - og se også TDC's svar på den specifikke sag fra Vanløse her.Læs også:

Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selvom han har fiberrør i forhaven

SE/Stofa: Her er tre principper, der giver bedre bredbånd i København og i hele Danmark

Premium
Med de japanske ejere i ryggen skal KMD's løsninger nu for alvor ud i verden: Her er topchef Eva Bernekes plan
Interview: KMD er med sine nye japanske ejere godt på vej ud på verdensmarkedet. Nu skal KMD's softwareløsninger for alvor udover stepperne. Se topchef Eva Bernekes plan her.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.