Driftsdirektør forklarer: Derfor gik it-projekt helt galt for QXL

Interview. Det endte i kaos, da QXL skulle introducere en ny it-platform. Fejlen lå flere forskellige steder - blandt andet i 'kommunikations-problemer' med den udenlandske it-leverandør. Her kommer driftsdirektør Henrik Engmarks forklaring.

Den populære auktionsside QXL blev i august ramt af et brugeroprør, da sammenlægningen af sidens danske og norske websites gik i koks.  

Som Computerworld tidligere har beskrevet modtog QXL en strøm af klager og endte sågar med at blive anmeldt til Forbrugerombudsmanden.

Kunderne var blandt andet utilfredse med, at de ikke længere kunne få adgang til en stribe vigtige funktioner.

Eksempelvis ratings af sælgere, en oversigt over forudindbetalinger samt en funktion der hedder "superlisteren", der gør det muligt for sælgere at sætte mange produkter på auktionen på én gang. 

Rullede det hele tilbage
Derfor tog QXL i denne uge konsekvensen af og rullede den storstilede sammenlægning tilbage og genintroducerede den gamle platform.

Nu fortæller Henrik Engmark, driftsdirektør hos QXL's ejer, Lauritz.com, til Computerworld, at fejlen skyldes, at der har været 'kommunikationsproblemer' med selskabets it-leverandør.

"Ved lanceringen af den nye platform var vi bevidste om, at der var udvalgte funktioner, som endnu ikke var færdige.  Men vi valgte alligevel at gå i luften, fordi vi havde en klar forventning om, at vi ville være i stand til at genintroducere funktionerne relativt hurtigt," siger han.

"Det har dog vist sig, at vi tilsyneladende har haft nogle kommunikationsproblemer med vores it-leverandør. Derfor har løsningen på problemet ikke har været færdig så hurtigt, som vi forventede," siger Henrik Engmark.

Han ønsker ikke afsløre, hvem it-leverandøren er, men oplyser, at der er tale om et udenlandsk firma.


Tilbage til laboratoriet
Ifølge Henrik Engmark er det fortsat planen, at QXL vil introducere en ny platform. Men der er endnu uvist, hvornår den vil være lanceringsmoden. 

"Jeg kan ikke given nogen dato på, hvornår platformen er klar igen. Lige nu tager vi en ting af gangen og går tilbage på laboratoriet, hvor vi vil arbejde på en langstidsholdbar løsning," siger han. 

Hvilke konsekvenser får det for jeres samarbejde med den it-leverandør, som I har brugt på projektet ?

"Det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt."

Bliver det den samme leverandør, der skal færdiggøre arbejdet med sammenlægningen af jeres platforme?

"Det er heller ikke et spørgsmål, som jeg kan besvare på nuværende tidspunkt."

Når man ser på det her udefra, lyder det her som en dyr affære. Hvad har det kostet jer?

"Det ønsker vi ikke at oplyse. Men der er ikke nogen tvivl om, at  køberne og sælgerne på vores side ikke var glade for, at vi skiftede til en platform, hvor der manglede vigtige funktioner."

Reaktionen fra brugerne viste sig ret hurtigt at være stærke. Burde I ikke kune forudse det, når I introducerer en platform, hvor væsentlige funktioner mangler?

"Vi vidste godt at der var elementer, som brugerne ville savne, men som sagt lod vi alligevel siden gå i luften, fordi vi vurderede, at funktionerne hurtigt ville være klar igen." 

Har reaktionerne overrasket jer?

"Vi var klar over, at det var vigtige funktioner, og derfor kan det dårligt overraske os, at der kommer en reaktion, når vores brugere skal undvære dem i længere tid." 

"Men alle brugernes reaktioner har naturligvis gjort indtryk på os, og det er en medvirkende årsag til, at vi har taget beslutningen om at gå tilbage til den gamle platform," siger Henrik Engmark.Læs også:
Qxl.dk nulstiller alle auktioner efter brugerkaos og problemer på websites 

Brugere raser: QXL er blevet til et stort kaos

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.