Dansk Industri: Skat skal lære at fejle hurtigt i det næste store it-projekt

Hvis Skats næste it-system skal fejle, bør man nok finde fejlen i en fart og komme videre med det samme, mener direktør i Dansk Industris it-brancheforening, Adam Lebech efter den store EFI-skandale nu får alvorlige konsekvenser i Skat.

Nulfejlskultur og store it-fiaskoer.

Det er et umage par, der går hånd i hånd.

Sådan fremstiller direktør Adam Lebech fra Dansk Industris it-brancheforening ITEK situationen for Skat, efter Skat har udført et større blodbad på direktørgangen og slagtet det store EFI-projekt, der blev skudt i gang helt tilbage i 2005.

Det var for øvrigt dengang, Nokia var mobilkongen og Microsoft endnu ikke havde lanceret Windows Vista.

At den slags projekter kan løbe så længe, er ifølge Adam Lebech et udslag af, at Skat - og andre offentlige myndigheder for den sags skyld - endnu har meget at lære af de bedste private virksomheder.

For ude i toppen af det private erhvervsliv går man nemlig i gang med it-udviklingsopgaver uden først at have skrevet en 50.000 sider lang kravspecifikation.

"Skat skal lære at fejle hurtigt. Hvis man i det sekund, hvor man erkendte, at EFI-projektet ikke kunne levere, havde droppet det, så ville vi stå meget bedre i dag. Det gør de bedste virksomheder i Danmark, og det gør de bedste software-virksomheder i hele verden," siger Adam Lebech til Computerworld.

Læs også: Efter endnu en it-skandale: Her kan staten tage ved lære af private firmaers it-projekter

Leverer systemet værdi?
At Skat i lighed med andre statslige virksomheder kaster sig ud i store projekter med dertilhørende kravspecifikationer, skyldes ifølge Adam Lebech at man er bange for at fejle.

Og så fejler man, hvorpå den næste kravspecifikation bliver endnu længere, fordi der findes en cover your ass-kultur, hvor det for alt i verden gælder om ikke at fejle.

"Sommetider kan man få den ide, at det offentlige går mere op i, at man får det, som man har skrevet i kravspecifikationen, end systemet reelt leverer værdi. Det offentlige skal holde op med at stille folk til ansvar hele tiden, for det giver ikke et bedre udviklingsmiljø," lyder det fra Adam Lebech.

"Selvfølgelig skal ansvarlige medarbejdere og leverandører i visse tilfælde stilles til ansvar, men det skal ikke være en automatreaktion, der gør folk handlingslammede i det lange løb," tilføjer han.

Udover at være direktør for ITEK har Adam Lebech selv en fortid som embedsmand, da han haft ledende stillinger i Finansministeriet, i Økonomi- og Indenrigsministeriet samt i IT- og Telestyrelsen. 

Læs også:
Skatteminister: Næsten alle Skats it-systemer skal udskiftes

Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.