Artikel top billede

Dansk Industri: Skat skal lære at fejle hurtigt i det næste store it-projekt

Hvis Skats næste it-system skal fejle, bør man nok finde fejlen i en fart og komme videre med det samme, mener direktør i Dansk Industris it-brancheforening, Adam Lebech efter den store EFI-skandale nu får alvorlige konsekvenser i Skat.

Nulfejlskultur og store it-fiaskoer.

Det er et umage par, der går hånd i hånd.

Sådan fremstiller direktør Adam Lebech fra Dansk Industris it-brancheforening ITEK situationen for Skat, efter Skat har udført et større blodbad på direktørgangen og slagtet det store EFI-projekt, der blev skudt i gang helt tilbage i 2005.

Det var for øvrigt dengang, Nokia var mobilkongen og Microsoft endnu ikke havde lanceret Windows Vista.

At den slags projekter kan løbe så længe, er ifølge Adam Lebech et udslag af, at Skat - og andre offentlige myndigheder for den sags skyld - endnu har meget at lære af de bedste private virksomheder.

For ude i toppen af det private erhvervsliv går man nemlig i gang med it-udviklingsopgaver uden først at have skrevet en 50.000 sider lang kravspecifikation.

"Skat skal lære at fejle hurtigt. Hvis man i det sekund, hvor man erkendte, at EFI-projektet ikke kunne levere, havde droppet det, så ville vi stå meget bedre i dag. Det gør de bedste virksomheder i Danmark, og det gør de bedste software-virksomheder i hele verden," siger Adam Lebech til Computerworld.

Læs også: Efter endnu en it-skandale: Her kan staten tage ved lære af private firmaers it-projekter

Leverer systemet værdi?

At Skat i lighed med andre statslige virksomheder kaster sig ud i store projekter med dertilhørende kravspecifikationer, skyldes ifølge Adam Lebech at man er bange for at fejle.

Og så fejler man, hvorpå den næste kravspecifikation bliver endnu længere, fordi der findes en cover your ass-kultur, hvor det for alt i verden gælder om ikke at fejle.

"Sommetider kan man få den ide, at det offentlige går mere op i, at man får det, som man har skrevet i kravspecifikationen, end systemet reelt leverer værdi. Det offentlige skal holde op med at stille folk til ansvar hele tiden, for det giver ikke et bedre udviklingsmiljø," lyder det fra Adam Lebech.

"Selvfølgelig skal ansvarlige medarbejdere og leverandører i visse tilfælde stilles til ansvar, men det skal ikke være en automatreaktion, der gør folk handlingslammede i det lange løb," tilføjer han.

Udover at være direktør for ITEK har Adam Lebech selv en fortid som embedsmand, da han haft ledende stillinger i Finansministeriet, i Økonomi- og Indenrigsministeriet samt i IT- og Telestyrelsen. 

Læs også:
Skatteminister: Næsten alle Skats it-systemer skal udskiftes

Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere