Artikel top billede

Kina og USA i sensationelt samarbejde med at pågribe top-hackere

USA og Kina har indtil for nyligt aldrig samarbejdet om at finde og fange it-kriminelle. Nu har Kina så arresterret en håndfuld hackere fra et amerikansk tip, der kan varsle helt nye tider på sikkerhedsfronten.

Kina og USA har længe været på kollisionskurs på nettet, hvor beskyldningerne om især kinesisk cyber-spionage jævnligt har runget fra amerikanske toppolitikere og embedsmænd.

Men nu ser det ud til, at det anstrengte forhold har taget en overraskende kovending, da ordensmagten i Kina har pågrebet en større hackerbande efter tip fra den amerikanske regering.

De nu arresterede hackere er under mistanke for at have haft cybersnablen langt ned i forretningshemmeligheder hos flere amerikanske virksomheder.

Læs også: NSA anklager Kina: I har hacket vores virksomheder 600 gange

Herefter skulle de it-kriminelle have forsøgt at sælge hemmelighederne til højstbydende, hvilket også inkluderer virksomheder styret af den kinesiske stat.

Men så langt kom hackerne åbenbart ikke.

For en uge eller to før den kinesiske præsident Xi Jinpings for nyligt besøgte USA, havde amerikanske sikkerhedsfolk tippet de kineske myndigheder, der derefter skred til anholdelserne af de formodede hackere.

Det skriver The Washington Post.

En lille sensation

At forskellige lande hjælper hinanden med bekæmpelse af cyberkriminalitet på tværs af landegrænser er der sådan set ikke noget nyt i.

Men at USA og Kina ligefrem går hånd i hånd, når der skal pågribes hackere, er en lille sensation.

Sensationen skyldes, at de to lande aldrig før har samarbejdet om at bekæmpe cyberkriminalitet, trods de to supermagters enorme problemer med hackere.

Læs også: Kinas præsident i USA: Kina har aldrig hacket nogen som helst

Det manglende samarbejde har resulteret i heftige beskyldninger fra amerikansk side om, at Kinas regering ikke gør nok for slå ned på hacker-kriminaliteten i den folkerige republik.

Tidligere er det blevet anslået, at de kinesiske hackere årligt koster amerikanske virksomheder et beløb på den helt forkerte side 65 milliarder kroner.

USA sendte en liste

Op til pågribelsen af de formodede hackere havde amerikanske efterretningstjeneste opsamlet en lille liste med mistænkte folk, som amerikanerne ville have foran en dommer.

Den liste blev sendt til de kinesiske myndigheder med en lille opsang.

"Vi er nødt til at vide, at I er seriøse," lød det blandt andet i beskeden fra amerikanerne til kineserne, inden navnene på de formodede gerningsmænd blev nævnt, skriver The Washington Post.

Læs også: Latterligt billigt: Du kan blive hardcore it-kriminel for 12 kroner

Efter arrestationen i Kina forlyder det fra amerikansk side, at man gerne vil se hackerne blive retsforfulgte - og meget gerne i en offentlig retssag, da sådan en sag muligvis kan afskrække andre potentielle hackere fra at begå samme forbrydelser.

Dermed ser det ud til, at den kinesiske præsidents løfter på amerikansk grund om at etablere et tættere cyber-samarbejde med USA, allerede har en effekt en halv måned efter, at løftet blev afgivet.

Læs også:
Her er de kinesiske stats-hackeres yndlingsmål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere