Har du den rette it-profil? Denne type it-folk vil store danske it-virksomheder ansætte i 2016

Hvis du har planer om at skifte job i 2016, er det måske en god idé at holde øje med, hvilken type kompetencer der er i høj kurs hos de store danske it-virksomheder.

Der findes som bekendt mange veje til en god karriere, og lad os bare slå fast med det samme, at der naturligvis er brug for rigtig mange forskellige kompetencer i de fleste større it-virksomheder.

Ikke desto mindre er tendensen ikke til at tage fejl af.

Mange it-virksomheder efterspørger i stigende grad medarbejdere, der ikke bare har en teknisk viden - men også en forretningsforståelse og evnen til at sætte sig i kundens/brugerens sted og til at tænke i helhedsperspektiver.

Den form for kompetencer er kommet i stadig højere kurs i det senere år i takt med, at it og digitaliseringen er blevet et centralt punkt på agendaen i de fleste virksomheder og organisationer.

Samtidig fylder områder som mobilitet, cloud og big data/analytics stadig mere i it-branchen, og derfor er medarbejdere med særlige kompetencer på de områder typisk også ganske eftertragtede.

Læs også: Syv store danske it-virksomheder: Så mange nye it-folk får vi brug for i 2016

Selvom vi generelt ser den slags hovedtendenser på it-jobmarkedet i Danmark, er der naturligvis også forskellige behov og ønsker virksomhed for virksomhed, hvor eksempelvis den konkrete forretningsstrategi eller helt specifikke projekter har betydning for, hvilken type medarbejdere, man efterspørger.

It-specialister er også en ganske eftertragtet vare for mange arbejdsgivere - naturligvis forudsat at specialiseringen er på det rette område. Mere om det senere. 

Computerworld har foretaget en rundspørge blandt syv af de største danske it-arbejdspladser for at høre, hvilken type medarbejderkompetencer, de især kommer til at efterspørge i 2016.

Der er tale om en uvidenskabelig undersøgelse, der dog stadig giver et fingerpeg om, hvor man med fordel kan fokusere på at styrke sine kompetencer, hvis man ønsker at gøre sig endnu mere eftertragtet på it-jobmarkedet.

Læs også artiklen om, hvor mange nye it-folk, de syv virksomheder får brug for i det kommende år - den finder du her.

Dette skal it-folk bare kunne i dag
Begrebet end-to-end går igen hos flere af de syv virksomheder, Computerworld har været i kontakt med, ligesom også forretningsforståelse/indsigt er svært at komme udenom.

"Vi er generelt på udkig efter stærke it- og forretningsudviklere med en længerevarende uddannelse bag sig. Derudover har vi brug for, at profilerne evner at tænke 'end-to-end', det vil sige hele værdikæden," lyder det eksempelvis fra Mette Marie Buhl, der er HR-chef i Bankdata.

"Derudover vil vi lægge vægt på, at vores medarbejder kommer med et stærkt 'kundefokus', der kombineret med en grundlæggende forretningsforståelse sikrer, at vi optimerer al udvikling."

Leif Vestergaard, der er administrerende direktør i EG, har en lignende defintion af de kompetencer, der vil blive efterspurgt i 2016:

"For det første vil vi fortsat ansætte personer med dyb forretningsforståelse og praktisk ledelses- og specialisterfaring fra de brancher, vi opererer i. Det gør vi, fordi vi ved, at indsigt i praktisk implementering og forandringsledelse er afgørende for, at kunden får hurtig og konkret værdi af sin investering."

Læs også: It-chefen er under pres: Formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?

Hos Microsoft Danmark oplyser HR-direktør Karin Nicholson Kristensen, at det er "folk med en blanding af forretningsindsigt og stor teknisk viden, der er eftertragtede."

"Det fortæller også en del om, hvor branchen er på vej hen. I takt med at teknologi fylder mere og mere i organisationerne, stiger kravet for et stærkt kompetencemix af forretningsindsigt og særlig teknisk cloud-indsigt," lyder det videre fra softwaregiganten.

Hos Atea lyder det fra Annette Otto, der er human capital strategic officer, at Atea løbende "søger medarbejdere med stærke og dybe it-kompetencer. Samtidig har vi pt. større fokus på digitaliserings og as a service-kompetencer."

Konkrete teknologier og projekter
Som nævnt tidligere er der naturligvis stadig brug for it-folk med meget specifikke, tekniske it-kompetencer.

Læs også: Syv store danske it-virksomheder: Så mange nye it-folk får vi brug for i 2016

Leif Vestergaard, administrerende direktør fra EG forklarer eksempelvis, at EG i 2016 kommer til at investere yderligere i Microsoft Dynamics-forretningsområdet:

"Det betyder, at vi vil ansætte erfarne arkitekter og udviklere, særligt på Dynamics AX og NAV, men også på andre teknologier. Vi forventer også en stærk vækst på cloud- og hosting-området, det vil vi også se reflekteret i vores staffing.

Hos KMD er man også på udkig efter bestemte tekniske kompetencer, som specifikt er "it-arkitekter, testere samt SAP og .Net folk."

Cloud bliver ved med at være hot
Hos IBM Danmark forventer man i 2016 at skulle bruge "minimum 50 ekstra konsulenter, der skal arbejde med IBM Danmarks cloud-, mobil- og Watson-forretning."

Kommunikationschef Benedicte Strøm fremhæver blandt andet, at IBM Danmark forventer sig meget at selskabets kognitive forretning i 2016 - ikke mindst efter offentliggørelsen af samarbejdsaftalen med Novo Nordisk om brug af Watson-supercomputeren.

Hos Microsoft Danmark er man heller ikke i tvivl om, at der er specifikke områder, hvor der vil blive ekstra brug for folk i det kommende år: "Der, hvor vi investerer, er i at sikre flere kollegaer til Azure-roller, der virkelig vækster.

Læs også: Her er de 10 største arbejdspladser i den danske it- og telebranche

I det hele taget er cloud-området - ikke overraskende - i fokus hos Microsoft:

"De mest efterspurgte er cloud solution architects, der er tekniske, kundeorienterede roller, som er ansvarlige for kundens oplevelse end-to-end af implementering af cloud."

It-kompetencerne der altid er brug for
Hos JN Data forklarer administrerende direktør Claus Toxværd Østergaard, at virksomheden altid er på udkig efter arkitekter, netværksfolk, projektledere og Windows-folk.

Det er nemlig kompetencer, der er er et vedblivende behov for: 

"Det er typisk de fire kategorier, vi selv tager ind, fordi vi ved, at det er langtidsholdbart i markedet. Det er ikke noget, hvor der lige pludselig ikke er flere opgaver. Det er noget, der bare fortsætter og fortsætter," lyder det fra direktøren i JN Data.Læs også:

Syv store danske it-virksomheder: Så mange nye it-folk får vi brug for i 2016

It-chefen er under pres: Formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?

Se top-listen her: Disse it-firmaer vil alle arbejde for

Her er de 10 største arbejdspladser i den danske it- og telebranche

Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.