Artikel top billede

Rigshospitalet i København bliver et af 13 hospitaler i Region Hovedstaden, som i den kommende tid både får sundhedsplatform og spritny virtualiseringsteknologi på serverne.

Citrix scorer kæmpe virtualiseringsaftale med Region Hovedstaden

Citrix skal levere virtualiseringsteknologi til Region Hovedstadens omkring 35.000 klinikere i de kommende år. Her ser vi nærmere på, hvad teknologien skal bruges til.

Inden Region Hovedstaden i samarbejde med Region Sjælland for alvor er begyndt at rulle den fællesindkøbte sundhedsplatform ud til sit kliniske personale, har Region Hovedstaden været på indkøb hos Citrix.

I den største enkeltstående aftale nogensinde for Citrix Danmark har Region Hovedstaden købt licenser til applikationsvirtualisering til 35.000 klinikere som sygeplejersker og læger på regionens hospitaler.

De tusindvis af klinikere vil dermed få serveret sundhedsplatformen på en vilkårlig maskine på hospitalet, hvorfra de nu vælger at logge på sundhedsplatformen.

For hele ideen med applikationsvirtualiseringen leveret via Citrix' XenApp er, at klinikkernes applikationer bliver leveret virtualiseret på den computer, som de nu logger på.

"Vores virtualiseringsmiljø stod med udrulningen af sundhedsplatformen over for en relancering, og derfor har vi kigget på de muligheder, der er i markedet. På den baggrund har vi så valgt løsningen fra Citrix," forklarer Region Hovedstadens infrastrukturchef, Allan Christiansen, til Computerworld.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med de økonomiske aspekter af aftalen, men siger, at der er tale om 'pænt tocifret millionbeløb'.

VMware på vej ud i kulden

I dag har Region Hovedstaden en stor virtualiseringsplatform baseret på VMware-teknologi, som siden 2011 har leveret virtuelle desktops (VDI) til klinikkerne.

Det kan du læse mere om her: Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering

Efter nogle indledende indkøringsvanskeligheder bedyrer Region Hovedstadens infrastrukturchef Allan Christiansen, at VMwares VDI'er kører fint i regionen.

Ikke desto mindre kan VMware stå til at blive fyret, da overlappet mellem selskabets VDI-løsning og applikationsvirtualiseringen fra Citrix kan blive for stort.

"Vi ønsker sandsynligvis ikke at have to næsten ens virtualiseringsløsninger kørende ved siden af hinanden. Derfor skal vi have analyseret brugsmønstret i den kommende tid, og så tager vi bestik af situationen til sommer," forklarer Allan Christiansen.

Såfremt VMware ryger på porten med VDI'erne, vil Region H spare omkring 20 millioner kroner over de fem år, som regionen har tegnet kontrakt med Citrix i.

"Vi har sammenlignet applikationsløsninger fra blandt andre VMware og Citrix, og i dette arbejde har vi informeret VMware om vores beslutninger, hvilket selskabet har taget meget professionelt. Vi har jo også stadig en serveraftale kørende med VMware på andre fronter," lyder det fra Allan Christiansen.

Ingen tid til eksperimenter

De tre bærende elementer i Region Hovedstadens valg af en applikationsvirtualisering har været funktionalitet, pris og krav fra it-selskabet Epic, som leverer den store sundhedsplatform til regionen. 

Allan Christiansen fortæller, at omkring 75 procent af alle sundhedssystemer fra it-selskabet Epic kører via Citrix' applikationsvirtualisering, og den erfaring er han rigtig glad for.

"Det har skullet gå stærkt, da sundhedsplatformen skulle stå klar til test i starten af januar og stå helt færdig i 2017, så der har ikke været tid til eksperimenter," siger Region Hovedstadens infrastrukturchef.

Undervejs i implementeringen har Citrix fløjet eksperter ind fra Dubai, da det er selskabet selv uden hjælp fra danske konsulenthuse, der står for udrulningen af virtualiseringsteknologien sammen med it-folk fra Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden har allerede rullet den nyindkøbte applikationsvirtualisering ud til de klinikere, der i disse måneder bliver undervist i sundhedsplatformen.

Den første store implementering sker dog først den 21. maj, når sundhedsplatformen bliver taget i brug hospitalerne i Herlev og Gentofte.

Hele sundhedsplatformen til cirka en milliard kroner forventes at være færdigudrullet for både Region Hovedstaden og Region Sjælland i 2017.

Du kan læse mere om regionernes store sundhedsplatform her: Gigantisk it-projekt: Skal bruge "betydeligt" antal medarbejdere

Læs også: 
Her er vinderen af dansk milliardudbud

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere