Google vinder højtprofileret retssag mod forfattere efter 11 års kamp

Google har efter mere end et årtis kamp trukket sig sejrrigt ud af et juridisk slagsmål om ophavsret til millionvis af bøger. Sagen om indscanninger i Google Books kunne ellers have kostet it-giganten milliardvis af dollar.

Online-giganten Google kan efter 11 års kamp mod skribentforeningen Authors Guild trække sig sejrrigt ud af opgøret om indscannede bøger i Google Books-projektet.

Sagen har nu været prøvet i den amerikanske Højesteret, som ikke tillader Authors Guild at appellere afgørelsen.

Dermed ender det hele med, at Google Books' har lov til at scanne dele af bøger ind i en søgbar database, så folk kunne lede efter og læse i millionvis af titler i Google-universet.

Authors Guild-foreningen havde ellers argumenteret for, at Googles bog-indscanninger underminerede forfatternes indtjeningsmuligheder.

Men dommerne lagde vægt på, at Google kun gengiver dele af de enkelte værker.

Det skriver BBC.

Google-glæde over sejr
Online-selskabet indledte sine bogindscanninger i 2004, og året efter blev Google så sagsøgt af Authors Guild for at have brudt forfatternes ophavsret.

Hvis skribentforeningen havde fået medhold i sine anklager, kunne affæren have kostet Google milliardvis af kroner for brud på forfatternes ophavsret i sine millionvis af titler.

Men sådan udviklede sagen sig ikke, og hos Google vækker det naturligvis stor glæde, at der endelig er lagt lykkeligt låg på sagen.

"Vi er taknemmelige for, at retten har accepteret beslutningen fra appeldomstolen, som konkluderede, at Google Books er [...] i overensstemmelse med ophavsretsloven," lyder det fra en Google Books-talsperson.

Tror stadig på ophavsretten
Hos Authors Guild er stemningen noget mere nedslået ovenpå nederlaget, som tog lige over et årti at få endelig fastslået.

"Vi troede dengang, og vi tror fortsat på, at forfatterne skulle have været kompenseret, når deres arbejde bliver kopieret til kommercielt brug," lyder det fra organisationens præsident, Roxana Robinson, på skribentforeningens hjemmeside.

Googles langvarige juridiske vej til sejren har dog ikke været brolagt med lutter røde løbere, som du blandt andet kan læse mere om her: Dommer afviser forlig om Google Books

Læs også:
Her er Googles planer med bog-scanning i Danmark

Google er nu i skarp konkurrence med din boghandler

EU vil overhale Google i bog-digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.