Artikel top billede

Danmarks store nabo farer i flæsket på Facebook over ulovlig datahøst

Datadeling mellem WhatsApp-brugere og Facebook ville ikke ske, lovede selskaberne ved fusionen for to år siden. Nu sker det så alligevel, og datamyndigheder i hele verden rasler med sablen. Senest er Tyskland gået til angreb på Facebook.

I Tyskland er verdens største sociale medie Facebook blevet beordret til at stoppe sin datahøst blandt selskabets WhatsApp-brugere.

Det er Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, der har sat foden ned og forlanger, at Facebook ikke hiver data ind i Facebook fra WhatsApp-brugerne uden deres viden.

Den tyske datamyndighed beskylder således Facebook for at have brudt de tyske regler for databeskyttelse ved ikke at spørge landets omkring 35 millioner WhatsApp-brugere om tilladelse til at indsamle og gemme deres data.

Læs også: Facebook køber kæmpe-konkurrent for 100 milliarder kroner

Skete så alligevel

Samtidig har Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed beordret Facebook til at slette alle data, som er blevet overført fra WhatsApp-brugerne til det store sociale medie, skriver blandt andre Reuters.

"Efter Facebooks opkøb af WhatsApp for to år siden har begge parter offentligt forsikret om, at data ikke bliver delt mellem dem," lyder det i en udtalelse fra den tyske kommissær Johannes Caspar i en udtalelse.

"At det så nu sker, er ikke bare en vildledning af deres brugere og offentligheden, men det udgør også et brud på de tyske databeskyttelsesregler," fortsætter han.

Sagen har international opmærksomhed

Grundet Facebooks tyske bopæl i Hamburg er det sociale medie røget i armene på Johannes Caspar, og det sociale medie har med det samme appelleret afgørelsen.

Samtidig understreger Facebook, at selskabet vil samarbejde med de tyske myndigheder med at imødekomme udfordringerne og løse problemstillingerne, som det bliver formuleret.

Læs også: Sådan kan Facebooks køb af WhatsApp ramme telebranchen

Tidligere på ugen har også en italiensk datamyndighed været på banen og gået WhatsApp på klingen angående, hvad selskabet deler af data med sin modervirksomhed.

Her er det så meningen, at WhatsApp-brugerne skal have forklaret, hvordan deres data indsamles, og hvordan de bliver brugt.

Det skal danskerne gøre

For nyligt har WhatsApp i Indien ifølge Engadget set stort på en retsafgørelse i en lignende sag, efter WhatsApp i noget nær stilhed har ændret sin brugerbetingelser i løbet af sommeren.

Computerworld har spurgt det danske Datatilsynet om, hvordan danske WhatsApp-brugere skal forholde sig til situationen.

Her lyder svaret, at så længe Facebook ikke har bopæl i Danmark, bedes alle henvendelser rettes med de irske datamyndigheder, da Facebook har sit europæiske hovedkontor i Irland.

Læs også:

WhatsApp vil sælge adgang til milliard brugere til virksomheder - brugere får til gengæld gratis tjeneste
IT-JOB

Billund Lufthavn A/S

Digitaliseringschef

Continia Software A/S

Senior Security Engineer

Capgemini Danmark A/S

Network Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere