Artikel top billede

Danmarks store nabo farer i flæsket på Facebook over ulovlig datahøst

Datadeling mellem WhatsApp-brugere og Facebook ville ikke ske, lovede selskaberne ved fusionen for to år siden. Nu sker det så alligevel, og datamyndigheder i hele verden rasler med sablen. Senest er Tyskland gået til angreb på Facebook.

I Tyskland er verdens største sociale medie Facebook blevet beordret til at stoppe sin datahøst blandt selskabets WhatsApp-brugere.

Det er Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, der har sat foden ned og forlanger, at Facebook ikke hiver data ind i Facebook fra WhatsApp-brugerne uden deres viden.

Den tyske datamyndighed beskylder således Facebook for at have brudt de tyske regler for databeskyttelse ved ikke at spørge landets omkring 35 millioner WhatsApp-brugere om tilladelse til at indsamle og gemme deres data.

Læs også: Facebook køber kæmpe-konkurrent for 100 milliarder kroner

Skete så alligevel

Samtidig har Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed beordret Facebook til at slette alle data, som er blevet overført fra WhatsApp-brugerne til det store sociale medie, skriver blandt andre Reuters.

"Efter Facebooks opkøb af WhatsApp for to år siden har begge parter offentligt forsikret om, at data ikke bliver delt mellem dem," lyder det i en udtalelse fra den tyske kommissær Johannes Caspar i en udtalelse.

"At det så nu sker, er ikke bare en vildledning af deres brugere og offentligheden, men det udgør også et brud på de tyske databeskyttelsesregler," fortsætter han.

Sagen har international opmærksomhed

Grundet Facebooks tyske bopæl i Hamburg er det sociale medie røget i armene på Johannes Caspar, og det sociale medie har med det samme appelleret afgørelsen.

Samtidig understreger Facebook, at selskabet vil samarbejde med de tyske myndigheder med at imødekomme udfordringerne og løse problemstillingerne, som det bliver formuleret.

Læs også: Sådan kan Facebooks køb af WhatsApp ramme telebranchen

Tidligere på ugen har også en italiensk datamyndighed været på banen og gået WhatsApp på klingen angående, hvad selskabet deler af data med sin modervirksomhed.

Her er det så meningen, at WhatsApp-brugerne skal have forklaret, hvordan deres data indsamles, og hvordan de bliver brugt.

Det skal danskerne gøre

For nyligt har WhatsApp i Indien ifølge Engadget set stort på en retsafgørelse i en lignende sag, efter WhatsApp i noget nær stilhed har ændret sin brugerbetingelser i løbet af sommeren.

Computerworld har spurgt det danske Datatilsynet om, hvordan danske WhatsApp-brugere skal forholde sig til situationen.

Her lyder svaret, at så længe Facebook ikke har bopæl i Danmark, bedes alle henvendelser rettes med de irske datamyndigheder, da Facebook har sit europæiske hovedkontor i Irland.

Læs også:

WhatsApp vil sælge adgang til milliard brugere til virksomheder - brugere får til gengæld gratis tjeneste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere