Artikel top billede

Ekstremt lille strømbehov: Et almindeligt AA-batteri vil kunne drive ny transistor-type i en milliard år

Forskere har udviklet en transistor med ekstremt lille energibehov til fremtidens internet-opkoblede sensorer. Strøm-behovet er så lille, at energien i almindeligt AA-batteri vil kunne drive en sensor i en milliard år.

Udrulningen af Internet of Things er begyndt at tage fart. I løbet af de kommende år forventes det, at et meget stort antal apparater, devices, sensorer og lignende vil blive koblet på internettet.

Det vil dels gøre det muligt at styre dem via internettet, dels at indsamle data og lignende, som dernæst kan behandles og udnyttes.

Alle disse devices kræver strøm. Og det udgør en barriere for udrulningen af Internet of Things, at hver eneste lille device eller sensor relativt hurtigt kan løbe tør for strøm fra indbyggede batterier.

Nu ser forskere fra det kendte universitetet i Cambridge imidlertid en snarlig løsning på dette problem.

Ultralavt energiforbrug

De har udviklet en transistor med ultralavt energibehov, som endda kan høste energi fra det miljø, som den befinder sig i.

Strøm er nødvendig i selv de mindste sensorer, der altid i det mindste vil have brug for at kunne sende datapakker.

Udfordringen er, at man sagtens kan forestille sig, at sensorer i fremtiden skal placeres på svært tilgængelige steder som eksempelvis kloakker, i fortove, i master og lignende, hvor det hurtigt kan blive meget omkostningstungt at skifte batteri.

Forskerne fra universitetet i Cambridge vil løse dette problem med en ny metode til levering af energi til transistorer, som slet ikke kræver et batteri.

Centralt står en ny transistor med ekstremt lille strømbehov. Denne transistor kan høste energi direkte fra sine omgivelser.

Transistoren henter energien fra den energi-læk, som ingeniører kalder for 'Schottky-barrieren' (som du kan læse mere om her.

Schottky-barrieren påviser et energi-tab og er noget, som de fleste ingeniører som regel prøver at bekæmpe.

Men Cambridge-forskernes system sigter altså mod i stedet at høste energi til drift af transistorerne ad denne vej.

Transistorerne kræver ekstremt lidt energi. Således har forskerne kunne drive transistorerne i det, som de kalder 'deep subtreshold regime' med et energiforbrug på under en nanowatt.

Transistorerne kan med dette meget lille forbrug printes på stort set alle typer materiale: Plastic, papir, polyester, glas og så videre.

Du kan læse Cambridge-forskernes rapport om den nye transistor her: "Subtreshold Schottky-barrier thin-film transistors with ultralow power and high intrinsic gain."

Ifølge forskerne indeholder et helt almindelig AA-batteri energi nok til at kunne drive en sensor, som bygger på de nye transistorer, i en milliard år.

Læs også:

Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Nyt scanner-værktøj: Tjek om din printer, dit webcam eller din pc bliver udnyttet af et botnet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere