Artikel top billede

Ekstremt lille strømbehov: Et almindeligt AA-batteri vil kunne drive ny transistor-type i en milliard år

Forskere har udviklet en transistor med ekstremt lille energibehov til fremtidens internet-opkoblede sensorer. Strøm-behovet er så lille, at energien i almindeligt AA-batteri vil kunne drive en sensor i en milliard år.

Udrulningen af Internet of Things er begyndt at tage fart. I løbet af de kommende år forventes det, at et meget stort antal apparater, devices, sensorer og lignende vil blive koblet på internettet.

Det vil dels gøre det muligt at styre dem via internettet, dels at indsamle data og lignende, som dernæst kan behandles og udnyttes.

Alle disse devices kræver strøm. Og det udgør en barriere for udrulningen af Internet of Things, at hver eneste lille device eller sensor relativt hurtigt kan løbe tør for strøm fra indbyggede batterier.

Nu ser forskere fra det kendte universitetet i Cambridge imidlertid en snarlig løsning på dette problem.

Ultralavt energiforbrug

De har udviklet en transistor med ultralavt energibehov, som endda kan høste energi fra det miljø, som den befinder sig i.

Strøm er nødvendig i selv de mindste sensorer, der altid i det mindste vil have brug for at kunne sende datapakker.

Udfordringen er, at man sagtens kan forestille sig, at sensorer i fremtiden skal placeres på svært tilgængelige steder som eksempelvis kloakker, i fortove, i master og lignende, hvor det hurtigt kan blive meget omkostningstungt at skifte batteri.

Forskerne fra universitetet i Cambridge vil løse dette problem med en ny metode til levering af energi til transistorer, som slet ikke kræver et batteri.

Centralt står en ny transistor med ekstremt lille strømbehov. Denne transistor kan høste energi direkte fra sine omgivelser.

Transistoren henter energien fra den energi-læk, som ingeniører kalder for 'Schottky-barrieren' (som du kan læse mere om her.

Schottky-barrieren påviser et energi-tab og er noget, som de fleste ingeniører som regel prøver at bekæmpe.

Men Cambridge-forskernes system sigter altså mod i stedet at høste energi til drift af transistorerne ad denne vej.

Transistorerne kræver ekstremt lidt energi. Således har forskerne kunne drive transistorerne i det, som de kalder 'deep subtreshold regime' med et energiforbrug på under en nanowatt.

Transistorerne kan med dette meget lille forbrug printes på stort set alle typer materiale: Plastic, papir, polyester, glas og så videre.

Du kan læse Cambridge-forskernes rapport om den nye transistor her: "Subtreshold Schottky-barrier thin-film transistors with ultralow power and high intrinsic gain."

Ifølge forskerne indeholder et helt almindelig AA-batteri energi nok til at kunne drive en sensor, som bygger på de nye transistorer, i en milliard år.

Læs også:

Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Nyt scanner-værktøj: Tjek om din printer, dit webcam eller din pc bliver udnyttet af et botnet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere