Artikel top billede

Ekstremt lille strømbehov: Et almindeligt AA-batteri vil kunne drive ny transistor-type i en milliard år

Forskere har udviklet en transistor med ekstremt lille energibehov til fremtidens internet-opkoblede sensorer. Strøm-behovet er så lille, at energien i almindeligt AA-batteri vil kunne drive en sensor i en milliard år.

Udrulningen af Internet of Things er begyndt at tage fart. I løbet af de kommende år forventes det, at et meget stort antal apparater, devices, sensorer og lignende vil blive koblet på internettet.

Det vil dels gøre det muligt at styre dem via internettet, dels at indsamle data og lignende, som dernæst kan behandles og udnyttes.

Alle disse devices kræver strøm. Og det udgør en barriere for udrulningen af Internet of Things, at hver eneste lille device eller sensor relativt hurtigt kan løbe tør for strøm fra indbyggede batterier.

Nu ser forskere fra det kendte universitetet i Cambridge imidlertid en snarlig løsning på dette problem.

Ultralavt energiforbrug

De har udviklet en transistor med ultralavt energibehov, som endda kan høste energi fra det miljø, som den befinder sig i.

Strøm er nødvendig i selv de mindste sensorer, der altid i det mindste vil have brug for at kunne sende datapakker.

Udfordringen er, at man sagtens kan forestille sig, at sensorer i fremtiden skal placeres på svært tilgængelige steder som eksempelvis kloakker, i fortove, i master og lignende, hvor det hurtigt kan blive meget omkostningstungt at skifte batteri.

Forskerne fra universitetet i Cambridge vil løse dette problem med en ny metode til levering af energi til transistorer, som slet ikke kræver et batteri.

Centralt står en ny transistor med ekstremt lille strømbehov. Denne transistor kan høste energi direkte fra sine omgivelser.

Transistoren henter energien fra den energi-læk, som ingeniører kalder for 'Schottky-barrieren' (som du kan læse mere om her.

Schottky-barrieren påviser et energi-tab og er noget, som de fleste ingeniører som regel prøver at bekæmpe.

Men Cambridge-forskernes system sigter altså mod i stedet at høste energi til drift af transistorerne ad denne vej.

Transistorerne kræver ekstremt lidt energi. Således har forskerne kunne drive transistorerne i det, som de kalder 'deep subtreshold regime' med et energiforbrug på under en nanowatt.

Transistorerne kan med dette meget lille forbrug printes på stort set alle typer materiale: Plastic, papir, polyester, glas og så videre.

Du kan læse Cambridge-forskernes rapport om den nye transistor her: "Subtreshold Schottky-barrier thin-film transistors with ultralow power and high intrinsic gain."

Ifølge forskerne indeholder et helt almindelig AA-batteri energi nok til at kunne drive en sensor, som bygger på de nye transistorer, i en milliard år.

Læs også:

Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Nyt scanner-værktøj: Tjek om din printer, dit webcam eller din pc bliver udnyttet af et botnet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere