Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den

Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.

Det menes, at der er over en milliard Gmail-brugere i verden, og også her i Danmark er Googles gratis email-tjeneste formentlig den mest udbredte.

Gmail-brugerne skal dog være ekstra på vagt i disse dage, når de tjekker for nye beskeder i indbakken.

Det kan man læse på sikkerhedsbloggen Wordfence

"En ny, meget effektiv phishing-teknik, der retter sig mod Gmail og andre services, er over det seneste år blevet mere populær blandt svindlerne."

"I de seneste uger har der været rapporter om erfarne, tekniske brugere, der er blevet ramt af det," lyder det hos Wordfence.

Mens phishing-angrebet kan rettes mod forskellige services, er det altså i øjeblikket Gmail-brugerne, de it-kriminelle går efter.

Læs også: Advarer om phishing-angreb: Pas på hvis du modtager denne PDF

Det sker ved, at man modtager en email, der foregiver at komme fra en, man kender - men dennes konto er blevet hacket, så det er de it-kriminelle, der står bag. 

Samtidig kan mailen indeholde et billede eller en vedhæftet fil.

Klikker man på det, åbnes et nyt vindue, og man får besked om, at man skal logge ind på Gmail.

Login-skærmen ligner til forveksling den ægte fra Google, men logger man ind, bliver ens Gmail-konto kompromitteret, idet de it-kriminelle opsnapper dine login-oplysninger.

Sådan genkender du fup-beskeden
Du kan dog spotte, at der er tale om et fupnummer ved at kigge på selve selve adressen i browseren.

Her optræder ganske vist ‘accounts.google.com', men samtidig også en masse anden tekst, der afslører, at du ikke længere er hos Google - blandt andet indledes phishing-sidens adresse med 'data:text/html.'

Danske DK-Cert advarer i øjeblikket også om phishing-kampagnen, der forsøger at narre Gmail-brugerne til at udlevere fortrolige oplysninger.

Blandt andet giver DK-Cert følgende råd til, hvordan man spotter fupnummeret:

"Man kan se det på, at linket ikke er markeret som et sikkert link, sådan som ægte HTTPS-links er det. Det vil typisk være med et hængelås-ikon og grøn tekstfarve."

"Vær forsigtig med at klikke på links og vedhæftede filer, også selvom de kommer fra kendte afsendere."

Læs også:

Advarer om phishing-angreb: Pas på hvis du modtager denne PDF

Nets advarer om bølge af fup-sms'er: Phishing-angreb mod danskerne netop nu

Fem luskede phishing-kneb: Disse svindelnumre hopper vi på igen og igen

Phishing-angreb mod Rigshospitalet: Svindlerne sendte fup-mail - og fulgte op med telefonopkald

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.