Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer, men IT-Branchen advarer: "Skat prøver at reparere et problem med forkerte midler"

Skat opretter intern DevOps-afdeling. Samtidig lægges op til et større opgør med de traditionelle it-udbud, og Skat vil også hjemtage forretningskritiske systemer. Helt forkert strategi, advarer IT-Branchen.

Det vækker bekymring i IT-Branchen, at Skat lægger op til et større opgør med de traditionelle it-udbud, og at Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer.

"Skat prøver at reparere et problem med nogle forkerte midler. De bedste løsninger skabes i en fri konkurrence, hvor de, der er eksperter i it-systemer - baseret på gode udbudsvilkår - leverer løsninger, der fungerer," lyder det fra Birgitte Hass, der er direktør i IT-Branchen.

Som Computerworld skrev i sidste uge, har Skat sat gang i oprettelsen af en helt ny intern DevOps-afdeling (udvikling og drift).

Læs om det her: Skat satser stort på ny DevOps-afdeling - klar til opgør med traditionelle it-udbud

"Til at begynde med planlægger vi, at der skal være omkring 20-25 medarbejdere fast i denne her DevOps-funktion," har Martin Wood, der er fungerende underdirektør i Skats drifts- og udviklingscenter, forklaret til Computerworld.

"Det er både tool-specialister, cloud-arkitekter, cloud-driftsfolk, infrastruktur-folk, udviklere, Scrum masters, service-designere og den slags."

Vil hjemtage forretningskritiske systemer
I et aktuelt jobopslag hos it-jobbank søges en kontorchef til Skats nye afdeling.

Her kan man blandt andet læse: "Skat er i gang med at opbygge en intern it-udviklingsorganisation for at hjemtage en række forretningskritiske systemer."

"Med den nye funktion tilbyder vi en unik stilling, hvor du kommer til at sidde helt centralt i en omfattende forandringsproces, hvor en lang række systemer, der har været outsourcede, igen skal varetages af Skat."

Skat har samtidig oplyst til Computerworld, at DevOps-afdelingen meget vel kan blive større end de 20-25 medarbejdere på sigt.

"Det er den hårde kerne, men i takt med, at vi tager projekter ind, vil vi lave nogle større teams. Meningen med vores DevOps-kontor er, at de (medarbejderne, red.) skal kunne tage ud og supportere udviklingsprojekterne," forklarede Martin Wood fra Skat i sidste uge.

"Det vil på sigt vokse, og i takt med at vi udvikler og vedligeholder systemer, kan vi meget vel starte et DevOps-kontor nummer to, tre og fire," sagde han videre.

IT-Branchen: Kan skabe monopol-systemer
Birgitte Hass, der er direktør i IT-Branchen, er dog ikke begejstret for meldingerne fra Skat.

"Jeg mener, at det er den helt forkerte strategi, hvis Skat betragter sig selv som den førende it-ekspert. Det kvæler konkurrencen, og det ødelægger det frie marked, der er til glæde for hele det danske samfund."

Der har jo netop været traditionelle it-udbud i Skat i de seneste mange år, hvor kommercielle spillere har vundet ordrer og leveret løsninger - og der har været en hel del problemer. Så den model er vel heller ikke fejlfri?

"Der har været mange velfungerende udbud, hvor der er kommet løsninger, der i dag er i drift og fungerer."

"Men der har sandelig også været nogle problemer, og det er rigtigt, at man har haft nogle udbud, hvor rigtig mange leverandører skulle levere hver sin løsning ind omkring noget i centrum, der måske ikke var designet helt optimalt."

Læs også: Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

"Der har været nogle problemer, men det er meget forkert at at føre det over til, at alting bliver godt, hvis man bare hjemmeudvikler," siger Birgitte Hass til Computerworld.

"Vi skal tværtimod arbejde med nogle dialogbaserede tilbud og nogle mere fleksible samarbejdsformer," lyder det videre fra IT-Branchen.

Skat vil have interne it-muskler
Set fra Skats side kan det vel give god mening at få skabt nogle it-muskler og noget viden internt, som gør, at man har alternativer til de spillere, der er ude i markedet?

"Det er absolut relevant, at Skat har ekspertise inhouse, og at man forstår, hvad det er for et fagområde, og hvad it-projektstyring og it-udbud er. Det er super vigtigt."

"Men jeg tror ikke, at der kommer noget godt ud af, at man skaber en stor it-udviklingsafdeling, som selv skal udvikle den særlige løsning til Skat. Det, tror jeg, bliver forfejlet og skaber et offentligt monopol på et meget vigtigt område."

"Man skal i stedet sætte udbuddene fri - og gerne i nogle mindre klumper. Man skal skabe et konkurrencebetonet frit marked."

Hvad frygter du vil ske, hvis den model med interne udviklere, som Skat lægger op til, bliver realiseret?

"Jeg frygter simpelthen, at de ikke er de bedste i verden til at udvikle et nyt skattesystem. Det bliver en monopol-løsning, og det er ikke godt for Skat eller for det danske samfund. Det giver ikke optimale løsninger."

Læs også: Skat indfører helt ny it-organisation - og udpeger konstitueret it-topboss

Har de virksomheder, som du repræsenterer, været opgaven voksen i forhold til at sikre, at danskerne får de løsninger, de fortjener i Skat-regi?

"Vi kan ikke løbe fra, at der har været nogle forfejlede projekter i Skat. That's a fact."

"Det, vi skal hen til, er at have en god og ordentlig dialog mellem kunde og leverandør og undgå de her store, låste og meget detaljerede kravspecifikationer med meget rigide krav."

"Man prøver at forudsige en fremtid, man først kommer til at kende i detaljer, efterhånden som projektet skrider frem - det er simpelthen et forkert værktøj."

"Og så ville det jo være ønskeligt med en mere digitaliseringsparat lovgivning," tilføjer Birgitte Hass fra IT-Branchen.

Derfor satser Skat på Devops
Computerworld spurgte i sidste uge også Martin Wood, fungerende underdirektør i Skats drifts- og udviklingscenter, hvad det er, der er så interessant ved DevOps for Skat?

"For det første er det et alternativ til det udbuds- og outsourcings-paradigme, som vi har haft både på godt og ondt. Vi har haft masser af succeshistorier, men også nogle historier, hvor tingene har taget for lang tid for vores forretning."

"Så der er helt sikkert et hastighedselement i det. At kunne lave en prototype og få det testet og vurderet hurtigt. Det er fail fast eller videre til næste iteration af udviklingen," forklarede Martin Wood i interviewet, som du kan læse i fuld længde her.

Skat forklarede desuden også:

"Det kan godt være, at vi så lægger det ud til en leverandør, når vi har udviklet på det."

"Men hvor vi før har kørt udbud på alt fra applikationer til serverdrift og infrastruktur, vil vi gerne have fat i nogle mindre udviklingshuse, som kan lave nogle specifikke opgaver for os, og så bliver det på vores infrastruktur og i vores cloud."

"På den måde bliver det meget nemmere for os at tage det hjem bagefter og drifte det selv. Så hastighed og fleksibilitet er de to ting, der er vigtige for os," lød det fra Martin Wood.

Læs også:

Skat satser stort på ny DevOps-afdeling - klar til opgør med traditionelle it-udbud

Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

Skat indfører helt ny it-organisation - og udpeger konstitueret it-topboss
Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.