Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer, men IT-Branchen advarer: "Skat prøver at reparere et problem med forkerte midler"

Skat opretter intern DevOps-afdeling. Samtidig lægges op til et større opgør med de traditionelle it-udbud, og Skat vil også hjemtage forretningskritiske systemer. Helt forkert strategi, advarer IT-Branchen.

Det vækker bekymring i IT-Branchen, at Skat lægger op til et større opgør med de traditionelle it-udbud, og at Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer.

"Skat prøver at reparere et problem med nogle forkerte midler. De bedste løsninger skabes i en fri konkurrence, hvor de, der er eksperter i it-systemer - baseret på gode udbudsvilkår - leverer løsninger, der fungerer," lyder det fra Birgitte Hass, der er direktør i IT-Branchen.

Som Computerworld skrev i sidste uge, har Skat sat gang i oprettelsen af en helt ny intern DevOps-afdeling (udvikling og drift).

Læs om det her: Skat satser stort på ny DevOps-afdeling - klar til opgør med traditionelle it-udbud

"Til at begynde med planlægger vi, at der skal være omkring 20-25 medarbejdere fast i denne her DevOps-funktion," har Martin Wood, der er fungerende underdirektør i Skats drifts- og udviklingscenter, forklaret til Computerworld.

"Det er både tool-specialister, cloud-arkitekter, cloud-driftsfolk, infrastruktur-folk, udviklere, Scrum masters, service-designere og den slags."

Vil hjemtage forretningskritiske systemer
I et aktuelt jobopslag hos it-jobbank søges en kontorchef til Skats nye afdeling.

Her kan man blandt andet læse: "Skat er i gang med at opbygge en intern it-udviklingsorganisation for at hjemtage en række forretningskritiske systemer."

"Med den nye funktion tilbyder vi en unik stilling, hvor du kommer til at sidde helt centralt i en omfattende forandringsproces, hvor en lang række systemer, der har været outsourcede, igen skal varetages af Skat."

Skat har samtidig oplyst til Computerworld, at DevOps-afdelingen meget vel kan blive større end de 20-25 medarbejdere på sigt.

"Det er den hårde kerne, men i takt med, at vi tager projekter ind, vil vi lave nogle større teams. Meningen med vores DevOps-kontor er, at de (medarbejderne, red.) skal kunne tage ud og supportere udviklingsprojekterne," forklarede Martin Wood fra Skat i sidste uge.

"Det vil på sigt vokse, og i takt med at vi udvikler og vedligeholder systemer, kan vi meget vel starte et DevOps-kontor nummer to, tre og fire," sagde han videre.

IT-Branchen: Kan skabe monopol-systemer
Birgitte Hass, der er direktør i IT-Branchen, er dog ikke begejstret for meldingerne fra Skat.

"Jeg mener, at det er den helt forkerte strategi, hvis Skat betragter sig selv som den førende it-ekspert. Det kvæler konkurrencen, og det ødelægger det frie marked, der er til glæde for hele det danske samfund."

Der har jo netop været traditionelle it-udbud i Skat i de seneste mange år, hvor kommercielle spillere har vundet ordrer og leveret løsninger - og der har været en hel del problemer. Så den model er vel heller ikke fejlfri?

"Der har været mange velfungerende udbud, hvor der er kommet løsninger, der i dag er i drift og fungerer."

"Men der har sandelig også været nogle problemer, og det er rigtigt, at man har haft nogle udbud, hvor rigtig mange leverandører skulle levere hver sin løsning ind omkring noget i centrum, der måske ikke var designet helt optimalt."

Læs også: Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

"Der har været nogle problemer, men det er meget forkert at at føre det over til, at alting bliver godt, hvis man bare hjemmeudvikler," siger Birgitte Hass til Computerworld.

"Vi skal tværtimod arbejde med nogle dialogbaserede tilbud og nogle mere fleksible samarbejdsformer," lyder det videre fra IT-Branchen.

Skat vil have interne it-muskler
Set fra Skats side kan det vel give god mening at få skabt nogle it-muskler og noget viden internt, som gør, at man har alternativer til de spillere, der er ude i markedet?

"Det er absolut relevant, at Skat har ekspertise inhouse, og at man forstår, hvad det er for et fagområde, og hvad it-projektstyring og it-udbud er. Det er super vigtigt."

"Men jeg tror ikke, at der kommer noget godt ud af, at man skaber en stor it-udviklingsafdeling, som selv skal udvikle den særlige løsning til Skat. Det, tror jeg, bliver forfejlet og skaber et offentligt monopol på et meget vigtigt område."

"Man skal i stedet sætte udbuddene fri - og gerne i nogle mindre klumper. Man skal skabe et konkurrencebetonet frit marked."

Hvad frygter du vil ske, hvis den model med interne udviklere, som Skat lægger op til, bliver realiseret?

"Jeg frygter simpelthen, at de ikke er de bedste i verden til at udvikle et nyt skattesystem. Det bliver en monopol-løsning, og det er ikke godt for Skat eller for det danske samfund. Det giver ikke optimale løsninger."

Læs også: Skat indfører helt ny it-organisation - og udpeger konstitueret it-topboss

Har de virksomheder, som du repræsenterer, været opgaven voksen i forhold til at sikre, at danskerne får de løsninger, de fortjener i Skat-regi?

"Vi kan ikke løbe fra, at der har været nogle forfejlede projekter i Skat. That's a fact."

"Det, vi skal hen til, er at have en god og ordentlig dialog mellem kunde og leverandør og undgå de her store, låste og meget detaljerede kravspecifikationer med meget rigide krav."

"Man prøver at forudsige en fremtid, man først kommer til at kende i detaljer, efterhånden som projektet skrider frem - det er simpelthen et forkert værktøj."

"Og så ville det jo være ønskeligt med en mere digitaliseringsparat lovgivning," tilføjer Birgitte Hass fra IT-Branchen.

Derfor satser Skat på Devops
Computerworld spurgte i sidste uge også Martin Wood, fungerende underdirektør i Skats drifts- og udviklingscenter, hvad det er, der er så interessant ved DevOps for Skat?

"For det første er det et alternativ til det udbuds- og outsourcings-paradigme, som vi har haft både på godt og ondt. Vi har haft masser af succeshistorier, men også nogle historier, hvor tingene har taget for lang tid for vores forretning."

"Så der er helt sikkert et hastighedselement i det. At kunne lave en prototype og få det testet og vurderet hurtigt. Det er fail fast eller videre til næste iteration af udviklingen," forklarede Martin Wood i interviewet, som du kan læse i fuld længde her.

Skat forklarede desuden også:

"Det kan godt være, at vi så lægger det ud til en leverandør, når vi har udviklet på det."

"Men hvor vi før har kørt udbud på alt fra applikationer til serverdrift og infrastruktur, vil vi gerne have fat i nogle mindre udviklingshuse, som kan lave nogle specifikke opgaver for os, og så bliver det på vores infrastruktur og i vores cloud."

"På den måde bliver det meget nemmere for os at tage det hjem bagefter og drifte det selv. Så hastighed og fleksibilitet er de to ting, der er vigtige for os," lød det fra Martin Wood.

Læs også:

Skat satser stort på ny DevOps-afdeling - klar til opgør med traditionelle it-udbud

Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

Skat indfører helt ny it-organisation - og udpeger konstitueret it-topboss
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Steffen Andersen er en af Danmarks bedste CIO'er: Styrer Adform i et vildt teknologiræs mod gigantiske konkurrenter
Nomineret til Årets CIO 2018: Tag med på et vildt teknologiræs med 2,7 milliarder visninger, budprocesser på 300 millisekunder, millioner af transaktioner i sekundet og konkurrenter som Facebook og Google. Læs her, hvordan Steffen Andersen, CIO hos Adform, sikrer, at virksomheden er helt fremme teknologisk.
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Vil strejkende it-folk kunne lægge hele Statens It ned? "Det har vi ingen kommentarer til," lyder den kryptiske melding fra Statens It
50 it-medarbejdere hos Statens It truer med at nedlægge arbejdet i sympatistrejke. Vil det betyde, at Statens It går ned?
Statens It nægter at svare.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.