Arkivfoto: En 4G-sendemast fra TDC.

Sidste skridt før 5G: Nu kommer LTE-Advanced Pro buldrende med gigabit-hastigheder

Det kommer til at tage endnu nogle år, før 5G-netværk kan være en kommerciel realitet. Til gengæld kommer LTE-Advanced Pro - niveauet før 5G - nu buldrende i teleindustrien.

Arbejdet med at realisere fremtidens 5G-netværk er i fuld gang.

5G-specifikationerne er for nylig kommet på plads, og de nødvendige partnerskaber og kontrakter inden for 5G var i den grad i fokus på sidste måneds Mobile World Congress i Barcelona.

Læs mere om det her.

Men 5G er ligger endnu et par år ude i fremtiden, før vi kan forvente at se de første kommercielle netværk. Derfra går der yderligere nogle år, mens udbygningen står på, og mens forbrugerne skal investere i nye smartphones, der rent faktisk understøtter 5G.

Læs også: Vigtig 5G-aftale er i hus: Her er de vilde hastigheds-specifikationer for 5G

Derfor er det også LTE-Advanced, der i de senere år har fået massivt fokus i teleindustrien.

Det sidste niveau i udnyttelsen af LTE er den udgave, der kaldes LTE-Advanced Pro.

Pro-versionen af LTE er skridtet før, at 5G skal tage over, og derfor kan LTE-Advanced Pro også levere nogle yderst interessante hastigheder.

Og nu kommer LTE-Advanced buldrende, fremgår det af en ny analyse fra ABI Research.

"Når LTE-Advanced Pro-udrulningerne får momentum på tværs af kloden, vil teknologien, der præsenteres som efterfølgeren til LTE-Advanced-netværk, være et trinbræt til 5G for mobiloperatørerne."

Kan levere gigabithastigheder
ABI Research forventer, at der i 2021 vil være over 641 millioner abonnenter til højhastigheds-løsninger via LTE-Advanced Pro, og heriblandt vil mange brugere findes her i Vesteuropa.

"LTE-Advanced Pro bringer markante forbedringer til trådløse netværk," udtaler Lian Jye Su, senior analytiker i ABI Research.

"LTE i gigabitklassen, high-speed downlink i LTE-Advanced Pro, ændrer måden, mobilbrugerne interagerer med deres enheder på."

"Slutbrugere kan nu tilgå cloud-basede applikationer og streame 2K- og 4K-videoer på farten. Og operatører kan få gavn af en bedre udnyttelse af netværkene."

Så hurtigt bliver det
Med LTE-Advanced Pro-specifikationerne vil man potentielt kunne opnå downlink-hastigheder fra 450 Mbps og op til 1,2 Gbps.

Det sker ved hjælp af blandt andet 3-component-carrier aggregation, 4x4 MIMO og 256 QAM og 16 QAM i downlink og uplink, forklarer ABI Research.

ABI Research estimerer, at der ved udgangen af 2016 var 16,5 millioner LTE-Advanced Pro-abonnenter på verdensplan fordelt på omkring 120 LTE-Advanced Pro-pilotprojekter eller kommercielle netværk rundt om i verden.

Det antal vil dog nu stige hastigt.

"Selvom de nuværende smartphones endnu ikke understøtter gigabit-hastigheder på LTE, forventer ABI Research, at der vil være masseproduktion af enhederne senere i år, hvilket man kunne se på de tidlige flagskibs-annonceringer med gigabit LTE smartphones fra flere etablerede producenter på Mobile World Congress 2017."

"5G er måske nok stadig uden for rækkevidde for mange operatører, men med trinvise investeringer garanterer LTE-Advanded Pro funktioner, der vil generere nye forretningsmodeller for operatører og bedre brugsscenarier for slutbrugere og samtidig forberede operatører på udrulningen af 5G."

Dansk databoom på LTE-netværk
Der er over de seneste år blevet investeret milliarder og atter af milliarder af kroner i at opbygge og udvide LTE-netværk rundt omkring i verden.

Ikke mindst her i Danmark har teleselskaberne givet den gas med LTE-udrulningen, og det er også grunden til, at danskernes LTE-netværk i dag hører til blandt de hurtigste og bedst dækkende i verden.

Læs mere om det her: Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Her i Danmark har LTE/4G over de seneste år ført til et sandt boom i datatrafikken over de trådløse forbindelser.

Datatrafikken er således 20-doblet siden 2010, så hvert hvert mobile bredbåndsabonnement nu i gennemsnit bruger 24,1 GB data per halvår eller 4 GB per måned, ifølge Energistyrelsens rapporter.

Selvom Danmark generelt har nogle af de hurtigste og bedst dækkende mobilnetværk i verden, er WiFi også fortsat en helt central netværksteknologi for de danske mobilbrugere, der ifølge OpenSignal bruger over 56 procent af tiden på WiFi frem for 3G eller 4G.

Læs også:

Vigtig 5G-aftale er i hus: Her er de vilde hastigheds-specifikationer for 5G

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej

Netværksdirektør: Sådan hjælper LTE Advanced os med at følge med data-boommest debatterede artikler

Premium
Sådan turboimplementerede GateHouse helt nyt ERP-system på blot 26 dage: "Systemet skulle kunne favne det hele og integrere forretningerne med hinanden"
På 26 dage midt i coronakrisen og hen over påsken implementerede den danske softwarevirksomhed GateHouse en ERP-løsning fra IFS som erstatning for et bare to år gammel NAV-løsning. Her er historien om, hvordan det lykkedes.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gearer du Cloud og IoT for at accelerere din digitale transformationsstrategi
Print er fortsat en værdifuld og integreret forretningsfunktion, men organisationer har svært ved at se sammenhængen mellem print og de bredere strategiske it-initiativer, såsom it-outsourcing, cloud migration og digital transformation. IoT får også stadig mere opmærksomhed og dataanalyse af allestedsnærværende implementering af IoT-teknologi, får betydelig opmærksomhed og traction. På verdensplan har 61% af de adspurgte virksomheder implementeret IoT projekter, mens yderligere 27% har planer om at implementere det indenfor de næste 12 måneder. Lige så vigtigt er det at hele 85% af alle IoT beslutningstagere i organisationerne har et budget allokeret til IoT projekter. Dette whitepaper bruger data fra en nylig undersøgelse fra IDC, som undersøger hvordan virksomheder prioriterer strategiske it-investeringer, som driver den digitale transformation og kigger mere specifikt på hvordan disse investeringer kan mappes til langsigtede krav omkring brugen af papir og print.