Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) er ikke bleg for at stikke store bøder ud til virksomheder, der lidt for kreative med deres algoritmer til at holde konkurrenterne fra fadet.

Virksomheder med algoritme-prissammenligningsmekanismer på produkthylderne skal tage sig i agt for en dansk kvinde.

Kvindens navn er Margrethe Vestager, og hun har for nyligt løftet pegefingeren og drejet den imod de virksomheder, som benytter deres algoritmer til at blokere for konkurrenter og/eller danne priskarteller.

For efter Google er havnet på anklagebænken beskyldt for netop at have brugt sin altdominerende position på søgemarkedet til at holde konkurrenter ude af markedet for shopping-prissammenligninger, advarer EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager igen it-selskaber mod heftige bøder.

"Jeg synes ikke, at konkurrencemyndigheder skal være mistænksomme mod enhver, som benytter et automatiseret system til prisfastsættelse, men vi skal være på vagt," lyder det fra Margrethe Vestager fra på en konference arrangeret af den tyske konkurrencemyndighed Bundeskartellamt.

Det skriver Reuters.

Læs også: Margrethe Vestager smækker ny milliard-bøde i bordet: Tech-giganter straffet for batteri-kartel

Store bøder som straf

Talen var rettet mod de virksomheder, der indgår i karteller, og som har til hensigt at skabe et hemmeligholdt prisniveau, der imødegår den frie konkurrence.

For den slags aktiviteter er dukket op med sofistikerede algoritmer hos grupperinger af virksomheder, der kan prissætte, som de vil, og derefter fordele et marked mellem sig.

"Som konkurrencemyndighed skal vi holde øje med karteller, der benytter software til at operere mere effektivt. Hvis den slags værktøjer er med til at opretholde deres karteller mere nøje, vil det give sig udslag i de bøder, som vi pålægger virksomhederne," siger Margrethe Vestager.

Bare for at få en fornemmelse af bødestørrelsen, står Googles påståede monopolmisbrug af sin søgemaskine til at promovere selskabets mere eller mindre kendte shoppingservice til at koste it-giganten op mod 45 milliarder kroner i bøde.

Det kan du læse mere om her: Vestager kræver svar fra Google i milliard-konkurrencesag

Margrethe Vestagers bøderamme går op til 10 procent af en virksomheds omsætning, hvis en it-virksomhed eller andre med smarte algoritmer holder konkurrenterne ude af et marked.

Læs også:
Google: Derfor har vi slet ingen ambitioner om at være store og magtfulde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere