Lukker på stribe: Antallet af datacentre falder dramatisk

Både antallet og det samlede omfang af datacentre falder ganske dramatisk.

Efter mange års konstant vækst falder både antallet og det samlede antal kvadratmeter af datacentre i verden ganske voldsomt, viser nye tal fra analysehuset IDC.

Det samlede antal af datacentre toppede efter mange års vækst i 2015, hvor der ifølge IDC summede serverracks i 8,55 millioner datacentre verden over.

Antallet begyndte imidlertid at falde i 2016, og til nytår forventer IDC, at mindst 150.000 datacentre vil have drejet nøglen om i årets løb.

Faldet forventes at fortsætte i de kommende år.

Det samme gælder det samlede antal kvadratmeter, som datacentrene dækker.

Datacentrene topper i grundplan i disse år, hvor de globalt dækker mere end en halv milliard kvadratmeter.

Udviklingen er ikke mindst drevet frem af kæmpebyggerier af datacentre af store spillere som Microsoft, Apple, Amazon og Google, der investerer store summer i byggerierne.

Det gælder blandt i Viborg, hvor Apple er ved at bygge et stort datacenter, der fuldt udbygget vil komme til at bestå af 2,5 kilometer datahaller i 80 meters bredde.

Du kan se billeder fra Computerworlds nylige besøg på byggepladsen her: Galleri: Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg.

Konsolidering og leje
Ifølge IDC skyldes det markante fald i antallet af datacentre to ting:

1) Der konsolideres og sammenlægges datacentre i stor stil.

2) Brugerne skifter i stor stil over til at leje computerkraft hos store spillere fremfor at suge på kraften i mindre datacentre.

Det er med andre ord den stigende brug af cloud computing, der paradoksalt nok får datacenter-ejere i tusindvis til at dreje nøglen om på deres facilititeter.

Samtidig er der dukket en stor bølge op af ny-etablerede virksomheder, hvis fundamentale tilgang til virksomhedsdrift er ‘cloud first.'

En del af disse virksomheder vokser sig i sagens natur større. Men da de er etableret på en ‘cloud first'-strategi, undlader de at åbne deres egne datacentre, som andre virksomheder af samme størrelse ville gøre.

Istedet lægger de bare endnu mere data ud i cloud'en

IDC peger desuden på, at en del organisationer i de senere år har været optaget af at øge effektiviteten og få mere ud af deres eksisterende facilititeter, som de altså har undladt at udbygge.

Ifølge IDC er cloud'en ikke nødvendigvis billigere at anvende end en on-premise løsning. Til gengæld sætter de fleste pris på andre fordele ved cloud'en, nemlig hastighed, skalerbarhed, fleksibilitet samt OPEX-modellen, hvor man alene betaler for driften.

Læs også:

Det rumler på cloud-markedet: Pludselig er Google i gang med at udfordre Amazon og Microsoft

Datacenter-kapløb i Norden: Nu rykker flere it-giganter ind med store datacentre

Seks grunde til at Facebook vil bygge datacenter i Danmark - og en væsentlig grund til at valget er faldet på Odense

Amazon i ny stor nordisk datacenter-satsning - men valget faldt ikke på Danmark

Byggeri af Apple-datacenter i krise: Risikerer flere års forsinkelse - og måske endda aflysningBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.