Artikel top billede

Lukker på stribe: Antallet af datacentre falder dramatisk

Både antallet og det samlede omfang af datacentre falder ganske dramatisk.

Efter mange års konstant vækst falder både antallet og det samlede antal kvadratmeter af datacentre i verden ganske voldsomt, viser nye tal fra analysehuset IDC.

Det samlede antal af datacentre toppede efter mange års vækst i 2015, hvor der ifølge IDC summede serverracks i 8,55 millioner datacentre verden over.

Antallet begyndte imidlertid at falde i 2016, og til nytår forventer IDC, at mindst 150.000 datacentre vil have drejet nøglen om i årets løb.

Faldet forventes at fortsætte i de kommende år.

Det samme gælder det samlede antal kvadratmeter, som datacentrene dækker.

Datacentrene topper i grundplan i disse år, hvor de globalt dækker mere end en halv milliard kvadratmeter.

Udviklingen er ikke mindst drevet frem af kæmpebyggerier af datacentre af store spillere som Microsoft, Apple, Amazon og Google, der investerer store summer i byggerierne.

Det gælder blandt i Viborg, hvor Apple er ved at bygge et stort datacenter, der fuldt udbygget vil komme til at bestå af 2,5 kilometer datahaller i 80 meters bredde.

Du kan se billeder fra Computerworlds nylige besøg på byggepladsen her: Galleri: Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg.

Konsolidering og leje

Ifølge IDC skyldes det markante fald i antallet af datacentre to ting:

1) Der konsolideres og sammenlægges datacentre i stor stil.

2) Brugerne skifter i stor stil over til at leje computerkraft hos store spillere fremfor at suge på kraften i mindre datacentre.

Det er med andre ord den stigende brug af cloud computing, der paradoksalt nok får datacenter-ejere i tusindvis til at dreje nøglen om på deres facilititeter.

Samtidig er der dukket en stor bølge op af ny-etablerede virksomheder, hvis fundamentale tilgang til virksomhedsdrift er ‘cloud first.'

En del af disse virksomheder vokser sig i sagens natur større. Men da de er etableret på en ‘cloud first'-strategi, undlader de at åbne deres egne datacentre, som andre virksomheder af samme størrelse ville gøre.

Istedet lægger de bare endnu mere data ud i cloud'en

IDC peger desuden på, at en del organisationer i de senere år har været optaget af at øge effektiviteten og få mere ud af deres eksisterende facilititeter, som de altså har undladt at udbygge.

Ifølge IDC er cloud'en ikke nødvendigvis billigere at anvende end en on-premise løsning. Til gengæld sætter de fleste pris på andre fordele ved cloud'en, nemlig hastighed, skalerbarhed, fleksibilitet samt OPEX-modellen, hvor man alene betaler for driften.

Læs også:

Det rumler på cloud-markedet: Pludselig er Google i gang med at udfordre Amazon og Microsoft

Datacenter-kapløb i Norden: Nu rykker flere it-giganter ind med store datacentre

Seks grunde til at Facebook vil bygge datacenter i Danmark - og en væsentlig grund til at valget er faldet på Odense

Amazon i ny stor nordisk datacenter-satsning - men valget faldt ikke på Danmark

Byggeri af Apple-datacenter i krise: Risikerer flere års forsinkelse - og måske endda aflysning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere