Artikel top billede

Seks grunde til at Facebook vil bygge datacenter i Danmark - og en væsentlig grund til at valget er faldet på Odense

ComputerViews: Facebook er i gang med at opføre datacenter på byggegrund i Odense. Her har du seks grunde til, at Facebook har valgt Danmark. Og en helt central grund til, at datacenteret skal ligge i Tietgenbyen i Odense.

ComputerViews: I Odense er entreprenørerne så småt ved at begynde at gøre en byggegrund klar på M.P. Allerupsvej, hvor Facebook pønser på at opføre et stort datacenter.

Det kan du læse mere om her: Facebook bygger kæmpe datacenter i Odense.

Faceboook har således via selskabet Cassin Networks købt grunden for 68 millioner kroner.

Efter lang tid hemmelighedskræmmeri rykkede de første byggefolk ind på grunden 26. september, og der er nu god aktivitet på grunden, hvor der er blevet opsat skurvogne, maskiner og afspærringer fra entreprenør-firmaet Hansson & Knudsen.

Gode signaler

Facebook har i dag et stort datacenter i Luleå i det nordlige Sverige, som du kan læse mere om her: Mark Zuckerberg giver et sjældent kig ind i Facebooks datacenter

Facebook kan i princippet vælge en hvilken som helst by til opførelse af et datacenter, og langt de fleste byer ville juble, hvis et selskab af Facebooks omdømme og størrelse meldte sin ankomst.

Fraregnet selve byggefasen er det begrænset, hvor mange arbejdspladser, et datacenter kan generere, og langt de fleste medarbejdere vil være teknikere, elektrikere, vagtfolk og lignende, som vil passe den store, grå bygning, som en dag vil komme til at stå på grunden.

Lad os tage et kig på de grunde, som ligger til grund for, at Facebook har kig på en dansk by.

Derfor er valget faldet på Odense

Et datacenter må ikke gå ned på grund af ustabil energiforsyning, og derfor søger it-selskaberne lande med stabil energiproduktion - som Danmark.

For Facebook gælder det desuden, at byggegrunden i Odense er relevant af en særlig grund: Den ligger meget tæt på en af de ganske få store transformerstationer i Danmark.

Placeringen tæt på en transformerstation betyder både solide energileverancer samt at datacenteret ikke er afhængigt af lokal elforsyning.

Apples nybyggeri i Foulum ligger lige op og ned ad en transformer-station, der kan omdanne strøm fra den såkaldte Konti-Skan-forbindelse, der sikrer stabile strøm-leverancer fra også norske og svenske vandkraftværker.

Facebook-datacenteret på M.P. Allerupsvej ligger tæt på transformerstationen i Fraugde øst for Odense, og med den tætte placering er datacenteret sikret stabile energileverancer.

Her kommer der seks øvrige grunde til, at Danmark er attraktiv for Facebook.

Apple

Sidste års melding om, at Apple ville bygge et stort datacenter i Foulum uden for Viborg blev på mange måder et gennembrud for Danmark.

Aftalen var frugten af lang tids arbejde udført af Invest in Denmark, og den satte pludselig Danmark på landkortet som en mulighed for de store it-selskaber, der i disse år opruster kraftigt på markedet for cloud-baserede løsninger, der jo skal hostes i datacentre.

Der findes store datacentre i også Irland, Holland, Tyskland og Sverige, mens Danmark hidtil har haltet bagefter.

Apples byggeplaner viste imidlertid, at der var noget at komme efter: Danmark ligger blandt andet tæt på resten af Europa med rigtigt gode rejse- og transportforbindelser til resten af verden.

Computerworld har tidligere skrevet om den positive spiral-effekt, som Apples byggeri ville kunne give.

Det kan du læse mere om her: Næppe job-boom i farvandet: Men derfor er Apple-byggeri alligevel en god nyhed for hele it-danmark.

Infrastruktur

For it-selskaberne er det helt afgørende, at it-infrastrukturen er af meget høj klasse.

Og det er den i Danmark, der i mange år har været langt fremme i skoene, når det gælder udbygning af fibernet og højhastigheds-forbindelser.

Det er nødvendigt, når man skal drive et datacenter, der kommer til at stå som en central hub for Facebook, der i sagens natur trækker voldsomt meget trafik.

Høj ekspertise

Danmark er i forhold til landets størrelse godt med, når det handler om it-uddannede - både hvad angår antal og kompetenceniveau.

Mange lande kan være med her, og et højt kompetenceniveau er derfor ikke i sig selv en kvalificerende faktor for et it-selskab, der ønsker at bygge et datacenter.

Men det kan være en diskvalificerende faktor, hvis kompetenceniveauet er lavt.

Det kræver gode og stabile ingeniører og teknikere at bygge og drive et datacenter, som skal køre stabilt og uden problemer.

Miljø højt på dagsordenen

Hertil kommer, at miljø-spørgsmål står højt på dagsordenen for de store it-selskaber, som derfor er interesserede i at placere deres datacentre i lande med en stærk, miljømæssig profil.

I det billede passer Danmark godt ind med en langsigtet energi-politik som satser målrettet mod en kollektiv energiforsyning præget af vedvarende energi fra sol, vind og lignende.

Desuden er det vigtigt for it-selskaberne, at det er logistisk og politisk muligt at udbygge energileverancerne, hvis det skulle blive nødvendigt.

Politisk velvilje

Det kræver politisk velvilje, og den finder it-selskaberne i høj grad i Danmark, der møder de store firmaer på en benovet måde grænsende til det servile: Her er man politisk klar til at strække sig langt for at opfylde selskabernes ønsker.

Det er noget, som it-selskaberne noterer sig, for de ved, at markedsbehov og leverance-krav og andre vilkår ændrer sig meget hurtigt i it-markedet i disse år.

Derfor vil de uden den mindste tvivl relativt hurtigt komme i en situation, hvor de har behov for at trække på (yderligere) politisk velvilje i form af hurtig udstedelse af tilladelser, dispensationer og lignende i forskellig form.

Politisk og samfundsmæssig stabilitet

Desuden er der i Danmark politisk og samfundsmæssig stabilitet: Der er ingen umiddelbare riscisi for alvorlige terrorhandlinger, borgerkrig, økonomisk og samfundsmæssige sammenbrud og kaos.

Den politiske situation er stabil, Danmark er rigt og roligt og der er ingen tegn på, at dette skulle ændre sig inden for de kommende mange år.

Det står i vejen

Alt er imidlertid ikke lykke og gammen. Facebook er angiveligt ikke helt afklaret med placeringen, selv om selskabet er begyndt at bygge.

I hvert fald skriver Fyens Stifstidende, at Facebook ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) går op i energiafgiften PSO (public service obligations), som selskabet gerne ser afskaffet.

Energiafgiften, som betales af alle, der producerer energi i Danmark, kan meget hurtig blive en alvorlig streg i regningen for de store dataselskaber.

Ifølge Fyens Stiftstidende er den klare melding fra Facebook da også, at PSO-afgiften skal væk, hvis Facebook skal gennemføre byggeriet i Odense.

Afgiften kan nemlig hurtigt blive så høj, at det vil være billigere og nemmere for Facebook at trække sig og sælge grunden til anden side.

Regeringen har allerede barslet med planer om at afskaffe afgiften i dens 2025-plan-

Læs også:

Datacenter-kapløb i Norden: Nu rykker flere it-giganter ind med store datacentre

Afsløring: Hemmelige forhandlinger med it-giganter om nye datacentre på dansk jord

Næppe job-boom i farvandet: Men derfor er Apple-byggeri alligevel en god nyhed for hele it-danmark

Flere danske kommuner var i spil til Apples datacenter