Opbrud blandt danske hostingselskaber: Konsolideringen har ramt markedet for fuld styrke

Der er opkøb og fusioner i massevis på det danske hostingmarked i øjeblikket. Og det er slet ikke slut endnu.

Der er dømt konsolidering i den danske hostingbranche.

Det er konklusionen i en ny stor benchmark-analyse fra Capitalmind, hvor en stribe danske hostingselskabers regnskaber og situationer er blevet undersøgt.

Det er en udfordrende og omskiftelig periode, branchen befinder sig i.

"Væksten i branchens samlede bruttofortjeneste er halveret efter to år med vækst på over ni procent til til 4,7 procent," skriver Capitalmind i rapporten.

Den mest opsigtsvækkende på markedet i disse år er dog den bølge af opkøb og fusioner, der finder sted.

De illustreres også ved den udvikling, der fundet sted siden den sidste rapport fra Capitalmind, der blev udgivet i 2015.

"Siden den sidste udgivelse af Capitalminds hostingrapport har der været gennemført 19 større transaktioner i den danske hostingindustri."

"Ud af disse har kapitalfonde været involveret i 12 transaktioner, mens strategiske købere har stået for syv opkøb," lyder det i rapporten fra Capitalmind.

Danmark følger i det internationale spor
Stig Madsen Lachenmeier, der er managing partner i Capitalmind i Danmark, skriver i rapporten, at udviklingen i den danske hostingbranche generelt har haltet bagefter den internationale udvikling, men at branchen i 2016 tog hul på næste fase i modningsprocessen, nemlig konsolideringen.

Og den vil sandsynligvis fortsætte i de kommende år

"Dermed er den danske industri kommet på omdrejningshøjde med de internationale markeder, hvor konsolideringen har været i gang i flere år."

Læs også: Opkøbsbølge har ramt Danmark: Hostingselskaber på stribe bliver opkøbt af udenlandske spillere

"Særligt kapitalfondenes entré vil få betydning for udviklingen, og da disse både har vækst igennem opkøb og en senere exit på dagsordenen, er det altid interessant at følge deres udvikling."

"Med udgangspunkt i kapitalfondenes indtog, forventer Capitalmind fortsat en stærk interesse for mindre danske hostingselskaber, som kan være tilkøb, når virksomhederne skal vokse endnu hurtigere," lyder det videre fra Stig Madsen Lachenmeier.

"Samtidig er der en latent mulighed for, at de danske hostingvirksomheder med tilstrækkelig størrelse vil komme internationaliseringen i forkøbet ved proaktivt at foretage opkøb i udlandet."

Han forklarer samtidig, at de strategiske købere har eksekveret et lavere antal og samtidig mindre transaktioner end kapitalfondene.

"Det bliver dog særligt interessant at følge de strategiske aktører i 2017, da disse enten skal udvikle nye løsninger/ydelser eller via tilkøb styrke deres forretning for at kunne modstå de nye stærke aktører på markedet, som er supporteret af kapitalfonde."

Opkøbsbølge på det danske hostingmarked
Vi har i det senere år set en række opkøb af danske hostingselskaber med udenlandske selskaber som køberne.

Før jul blev DanDomain, Jaynet og Solido Hosting eksempelvis solgt til den belgiske koncern Intelligent, og kapitalfonden EQT har overtaget det danske it-selskab GlobalConnect. Læs mere om det her.

Går vi tilbage til december 2015, blev de to danske cloud- og hosting-virksomheder Zitcom og Scannet opkøbt af den britiske kapitalfond HgCapital. Læs mere om det her.

TDC Hosting går også en ny fremtid i møde, efter selskabet med 300 ansatte den 31. marts blev overtaget af kapitalfonden Maj Invest Equity. Det kan du læse om her.

I rapporten fra Capitalmind nævnes blandt andet også Columbus' opkøb af Systemhosting, at Netic er blevet en del af Trifork, og at IT Afdelingen har opkøbt osTeam.

Læs også:

Opkøbsbølge har ramt Danmark: Hostingselskaber på stribe bliver opkøbt af udenlandske spillere

Stor opgørelse over kunders tilfredshed med outsourcing-kontrakter: Sådan klarer din leverandør sig

TDC Hosting skifter navn efter frasalg - skal have ny identitet
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.