Artikel top billede

Det er her i Tårup, at Google har opkøbt 73,2 hektar stor grund, hvor it-giganten en gang i fremtiden vente at opføre et datacenter Foto: Dan Jensen

Googles kommende nabo i Fredericia: "Vi har fået at vide, at vi ikke må sige noget, ellers får vi ikke vores penge"

En af verdens mest magtfulde virksomheder kan i løbet af de kommende år slå sig ned i landsbyen Tårup ved Fredericia.

For få måneder siden var det de færreste danskere, der havde hørt om landsbyen Tårup udenfor Fredericia.

Men det kommer formodentligt til at ændre sig i løbet af de kommende år.

For i sidste måned kom det frem, at it-giganten Google har betalt 65,9 millioner kroner for en 73,2 hektar stor grund ved Tårup.

En af de naboer, der bliver berørt af Googles datacenterplaner er Finn og Anne-Marie Pedersen, der bor på Gl. Ribevej i nærheden af Tårup.

"Ved du hvad, vi har fået at vide, at vi ikke må sige noget, ellers får vi ikke vores penge. Det har vi skrevet under på," lyder det fra Anne-Marie Pedersen, da Computerworld kontakter hende.

Jeg har ikke engang nået at stille et spørgsmål. Men du har regnet ud, hvorfor jeg ringer?   

"Nej, men vi har fået at vide, at I nok ville ringe, og så har vi også fået at vide, at vi ikke må sige noget"

Men jeres grund er blevet opkøbt i forbindelse med etableringen af datacenteret?

"Jeg er ked af det. Vi må ikke sige noget"

Læs også: Så let kan Google droppe datacenter-planerne i Fredericia

"Vi bliver ikke generet"

Knap 500 meter fra Finn og Anne-Marie Pedersen bor Hanne og Bent Hartvigsen. De bliver i modsætning til deres naboer ikke berørt af Googles indtog i byen.

"Det er ikke noget, som kommer til at genere os, selvom vi selvfølgelig vil komme til at kunne se datacenteret," fortæller Hanne Hartvigsen.

Dokumenter som Computerworld har fået aktindsigt i viser, at repræsentanter med tilknytning til it-giganten allerede i 2015 inspicerede den fremtidige datacentergrund, men det er gået ubemærket hen hos naboerne. 

"Indtil videre har vi overhovedet ikke bemærket eller set noget, men de er heller ikke startet med at bygge endnu," siger hun.

Naboerne har helle ikke hørt noget fra Google, eller fået informationerne om hvornår byggeriet går i gang.

"Vi bliver jo næsten naboer, så man kan da godt undre sig over, at der ikke er kommet stykke papir ind ad brevsprækken, hvor der står ‘hallo nu sker der snart noget'," fortæller hun.

Læs også: Afsløring: Google kan lade datacenter-grund i Fredericia stå uberørt i årevis

Har haft det på fornemmelsen

Pernille Eriksen fra Tårup bor med egne ord "klos op ad grunden", og hun heller ikke har hørt fra Google eller mærket noget til Google forventede ankomst.  

Hun har dog hæftet sig ved, at der siden august 2016 har været forlydener i pressen om, at en it-virksomhed forberedte sig på at opføre et datacenter på grunden.

"Så vi har haft på fornemmelsen, at der var noget under opsejling, og jeg ved jo, at det er et område, der ligger strategisk godt, og hvor det er ideelt at placere et datacenter. Vi har høj forsyningssikkerhed blandt andet, fordi Skærbækværket ligger tæt på, og vi har i forvejen Bankdata og en række andre it-virksomheder liggende i nærheden," siger hun og uddyber:

"Det har været meget tys-tys, men vi er da nogle stykker her i området, der har gættet lidt på, hvem det kunne være. Da Facebook valgte at slå sig ned i Odense, tænkte vi, at så måtte det jo være en af de andre store virksomheder, der vil bygge her."

Google har tidligere oplyst til Dagbladet Information, at virksomheden ikke har aktuelle planer om at opføre et datacenter på grunden, men at selskabet ønsker at sikre sig mulighed for i fremtiden at etablere flere datacentre i Europa.  

Læs også: 

Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere