Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Afsløring: Google kan lade datacenter-grund i Fredericia stå uberørt i årevis

Fredericia Kommune har ekstraordinært solgt den store byggegrund til Googles uden byggepligt. Det betyder, at Google kan lade grunden stå uberørt i årevis.

Google kan lade den 65 millioner kroner dyre grund, som virksomheden har opkøbt i Fredericia, stå uberørt i årevis.

Det skyldes, at grunden er købt uden byggepligt.

Det bekræfter Sune Qvist Juul-Sørensen fra Fredericia Kommunes kommunikationsafdeling til Computerworld.

Dokumenter om projektet, som Fredericia Kommune modtog i maj 2016 viser, at Google forbereder sig på at opføre et datacenter på 117.740 kvadrameter på grunden plus en højspændingsstation på 11.000 kvadratmeter.

Men på trods af tilladelsen er Google altså ikke tvunget til at bygge på grunden.

Skal beskytte mod spekulation

Ifølge John Wendel Vogt, der er erhvervsejendomsmægler hos EDC Poul Erik Bech i Kolding og til dagligt beskæftiger sig med erhvervshandel i Trekantsområdet, bliver byggegrunde ellers som hovedregel solgt med en byggepligt, der skal sikre mod at spekulation.

Han oplyser dog, at det ikke er unormalt, at bliver gjort undtagelser for byggepligten i sager, hvor der er en særlig god begrundelse for det.

"Det overrasker mig ikke, hvis man i en stor og spændende sag som denne har valgt en anden model. Det havde jeg nok også gjort, hvis jeg var borgmester."

"Vi har normalt en byggepligt, der skal sikre mod at spekulanter sætte sig på de bedste grunde og blot venter på at priserne stiger, men det ville jo være underligt, hvis Google køber et stykke jord på et niveau som dette og blot lader det ligge," siger John Wendel Vogt, der dog understreger, at han ikke har kendskab til den konkrete sag.

Læs også: Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia.

Sune Qvist Juul-Sørensen fra Fredericia Kommune bekræfter, at byggegrunde i Fredericia Kommune typisk sælges med en byggepligt.

"Ved tidligere mindre handler er grundene oftest blevet solgt med byggepligt. Der har dog ikke været tradition for, at Fredericia Kommune har købt grunde tilbage, selvom byggepligten ikke er blevet overholdt," skriver han i en mail til Computerworld. 

Læs også: Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia

"Kæmpe grunde" 

Grunden, som Google har opkøbt, er på 73,2 hektar og er beliggende i industriområdet Prinsessens Kvarter i udkanten af Fredericia, og ifølge John Wendel Vogt er det ganske usædvanligt, at der bliver solgt så store erhvervsgrunde i Trekantsområdet. 

"Det er en kæmpe grund. Jeg kan ikke huske, at der tidligere er blevet solgt så stor en grund i vores område. Jeg havde været en glad mand, hvis jeg havde solgt den," siger han. 

I forbindelse med købet har Google oplyst til Dagbladet Information, at virksomheden ikke har aktuelle planer om at bygge på grunden, men at virksomheden blot vil sikre sig muligheden for at ekspandere på datacenter-fronten i fremtiden.

Computerworld har forgæves forsøgt at få et interview med Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard. 

Du kan se billederne fra grunden her: Her skal Danmarks næste gigant-datacentre bygges
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere