Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Afsløring: Google kan lade datacenter-grund i Fredericia stå uberørt i årevis

Fredericia Kommune har ekstraordinært solgt den store byggegrund til Googles uden byggepligt. Det betyder, at Google kan lade grunden stå uberørt i årevis.

Google kan lade den 65 millioner kroner dyre grund, som virksomheden har opkøbt i Fredericia, stå uberørt i årevis.

Det skyldes, at grunden er købt uden byggepligt.

Det bekræfter Sune Qvist Juul-Sørensen fra Fredericia Kommunes kommunikationsafdeling til Computerworld.

Dokumenter om projektet, som Fredericia Kommune modtog i maj 2016 viser, at Google forbereder sig på at opføre et datacenter på 117.740 kvadrameter på grunden plus en højspændingsstation på 11.000 kvadratmeter.

Men på trods af tilladelsen er Google altså ikke tvunget til at bygge på grunden.

Skal beskytte mod spekulation

Ifølge John Wendel Vogt, der er erhvervsejendomsmægler hos EDC Poul Erik Bech i Kolding og til dagligt beskæftiger sig med erhvervshandel i Trekantsområdet, bliver byggegrunde ellers som hovedregel solgt med en byggepligt, der skal sikre mod at spekulation.

Han oplyser dog, at det ikke er unormalt, at bliver gjort undtagelser for byggepligten i sager, hvor der er en særlig god begrundelse for det.

"Det overrasker mig ikke, hvis man i en stor og spændende sag som denne har valgt en anden model. Det havde jeg nok også gjort, hvis jeg var borgmester."

"Vi har normalt en byggepligt, der skal sikre mod at spekulanter sætte sig på de bedste grunde og blot venter på at priserne stiger, men det ville jo være underligt, hvis Google køber et stykke jord på et niveau som dette og blot lader det ligge," siger John Wendel Vogt, der dog understreger, at han ikke har kendskab til den konkrete sag.

Læs også: Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia.

Sune Qvist Juul-Sørensen fra Fredericia Kommune bekræfter, at byggegrunde i Fredericia Kommune typisk sælges med en byggepligt.

"Ved tidligere mindre handler er grundene oftest blevet solgt med byggepligt. Der har dog ikke været tradition for, at Fredericia Kommune har købt grunde tilbage, selvom byggepligten ikke er blevet overholdt," skriver han i en mail til Computerworld. 

Læs også: Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia

"Kæmpe grunde" 

Grunden, som Google har opkøbt, er på 73,2 hektar og er beliggende i industriområdet Prinsessens Kvarter i udkanten af Fredericia, og ifølge John Wendel Vogt er det ganske usædvanligt, at der bliver solgt så store erhvervsgrunde i Trekantsområdet. 

"Det er en kæmpe grund. Jeg kan ikke huske, at der tidligere er blevet solgt så stor en grund i vores område. Jeg havde været en glad mand, hvis jeg havde solgt den," siger han. 

I forbindelse med købet har Google oplyst til Dagbladet Information, at virksomheden ikke har aktuelle planer om at bygge på grunden, men at virksomheden blot vil sikre sig muligheden for at ekspandere på datacenter-fronten i fremtiden.

Computerworld har forgæves forsøgt at få et interview med Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard. 

Du kan se billederne fra grunden her: Her skal Danmarks næste gigant-datacentre bygges
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.