Artikel top billede

Flash, Silverlight og Java elimineres i browseren - JavaScript storhitter til webløsninger

Nye vinde blæser på internettet, hvor teknologier som Flash, Silverlight og Java efterhånden er fortid i browseren, mens JavaScript stormer frem.

Indtil for få år siden var teknologier som Flash, Silverlight og Java ofte nødvendige i browseren, når man som bruger eksempelvis skulle anvende netbanken eller streaming-løsninger.

Det var dog ikke den mest elegante eller problemfri måde at få løsningerne leveret på. Dels var der det evindelige bøvl med, at man skulle opdatere plugins, dels var hverken sikkerhed eller performance noget at råbe hurra for.

Ikke mindst browser-producenterne har haft mange tiltag for at sende forskellige browser-plugins ud i kulden og i stedet fremme brugen af ikke mindst HTML5.

Den indsats har haft markante konsekvenser for de nævnte teknologier.

Det fremgår af den seneste opgørelse fra W3Techs.com, der tracker webtrafik og teknologier på internettet.

Sådan går det med teknologierne

I opgørelsen over 'client-side' programmeringsprog til websider kan man læse, at Silverlight i dag er i brug på blot 0,1 procent af alle websider, mens Java næsten er nede på blot 0,03 procent.

Det er dog ikke mindst Flash, der i disse år er ramt af en regulær deroute. I dag er Flash i brug på blot 6,4 procent af alle websider. For bare et år siden var det 8,3 procent, og går vi fire-fem år tilbage, indeholdt næsten hver anden webside Flash-indhold, eksempelvis i form af annoncer.

Derfor forsvinder teknologierne

Når Flash, Silverlight og Java er godt på vej til at være elimineret på websiderne, skyldes det ikke mindst, at browserproducenterne i dag enten slet ikke at understøtter teknologierne eller har dem slået teknologierne fra som udgangspunkt, hvorfor det så selv er op til brugerne at aktivere dem.

Microsofts Silverlight understøttes eksempelvis slet ikke i selskabets egen Edge-browser.

Samtidig er det blevet langt lettere for brugerne at undvære eksempelvis Java. I 2014 blev Java udfaset i NemID, og netbankerne kræver derfor i dag heller ikke længere dette plugin.

Læs også: TV 2 Play vil droppe Silverlight helt: Derfor er HTML5 vejen frem

Selv Oracle, der står bag det forhadte Java-plugin til browserne, valgte sidste år at droppe den videre udvikling.

Java lever dog fint som programmeringssprog, og det anvendes eksempelvis i høj grad til de mobile platforme og til backend-løsninger. I browseren er Java bare ikke længere specielt relevant.

JavaScript buldrer frem

I stedet er det HTML5 og JavaScript, der har overtaget internettet.

Det ses også ganske tydeligt i den seneste opgørelse fra W3Tech, hvor JavaScript anvendes på 94,6 procent af alle de websider, der bliver tracket.

Et eksempel på en JavaScript-løsning er danskernes NemID.

W3Tech kan samtidig oplyse, at jQuery er det mest anvendte JavaScript-bibliotek. Herefter følger Bootstrap, Modernizr og MooTools.

I Stack Overflows årlige undersøgelse blandt udviklere kunne man i 2016-udgaven også læse, at JavaScript nu var det mest anvendte programmeringssprog i verden.

Læs også:

Stor opgørelse over de mest populære CMS’er: Wordpress fejer alle konkurrenter af banen

Oracle skrotter forhadt Java-plugin efter mange år som sikkerhedstrussel

Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

TV 2 Play vil droppe Silverlight helt: Derfor er HTML5 vejen frem

Nu er det slut med Java til NemID: Her er den nye løsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere