Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Angreb på internets største sider?

Mange internet-brugere kunne ikke besøge flere af verdens største websteder, blandt andet Yahoo, Microsoft og Google, i to timer tirsdag eftermiddag. Verdens største hostingselskab, Akamai, hævder at være udsat for et storstilet hackerangreb, men analysefirmaer er ikke så sikre på, at det er tilfældet.

En række af verdens største internetsider, mellem dem Yahoo, Google, Microsoft og Apple, kom måske under angreb tirsdag eftermiddag, hvor internetbrugere over hele verden havde svært ved at få adgang til dem.

Alle selskaberne under angreb benytter webhostingselskabet Akamai, der med 15.000 servere placeret verden over er det største af sin slags.

De mange servere skal sikre, at trafikken leveres tæt på brugerne, og gør desuden webstederne mere modstandsdygtige over for netop hackere, reklamerer Akamai med.

DNS lagt ned

Alligevel hævder det amerikanske hostingselskab, at det netop var hackere, som tirsdag var skyld i, at kundernes websteder så ud til at være nede for de fleste internetbrugere. Ifølge Akamai er det endnu ikke klart, om oversvømmelsesangrebet, Denial of Service, var rettet mod kunderne eller mod hostingselskabet selv.

Sikkert er det, at Akamais DNS-servere gik ned. DNS (Domain Name Server) er det system, som oversætter internetdomænerne til de numeriske IP-adresser.

Flere analytikere betvivler, at der var tale om et hackerangreb. De mener, at Akamai ganske enkelt kan have haft en fejl, som bliver dyr, fordi alle kunderne er blevet lovet en høj oppetid, der ikke tillader nedbrud på to timer og et kvarter, sådan som det skete tirsdag. Derfor må Akamai efter alt at dømme betale bøder eller give rabat til kunderne.

For eksempel påpeger Keynote Systems, som overvåger webtrafik, at andre store websteder, der ikke er kunder hos Akamai, mellem dem netværksproducenten Cisco, ikke oplevede problemer tirsdag. Det skriver IDG News Service.

Trafikken faldt
Samtidig påpeger Dug Song fra sikkerhedsfirmaet Arbor Networks, at trafikken på internet gik ned, da de store websteder blev utilgængelige, skriver nyhedstjenesten Cnet. Det tager han som et tegn på, at der ikke var tale om et oversvømmelsesangreb, der går ud på at lægge serverne ned ved at bombardere dem med forespørgsler fra tusindvis af computere. Det genererer tværtimod en voldsom trafik.

Endelig påpeger flere analytikere, at både Yahoo, Google og de andre store websteder var i luften, mens Akamai havde problemer. Trafikken faldt blot til en femtedel af den belastning, som selve webserverne kan klare, fordi DNS-serverne var nede.

Også i maj oplevede ellers usårlige Akamai en fejl, som gjorde kundernes websteder utilgængelige, dengang i halvanden time. Den fejl lå ifølge hostingselskabet i den content management-software, som kunderne bruger til at opdatere deres websteder.

Yahoo havde tirsdag store problemer med sin mail-tjeneste, men de menes ikke at have noget med Akamai at gøre. Problemerne skyldes efter alt at dømme, at Yahoo tirsdag opgraderede kunderne, så de nu kan lagre 100 MB mail, og at det gav et stort pres på tjenesten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere