Artikel top billede

Kæmpeudbud til 900 millioner skydes igang: Hvilket selskab skal levere afløseren til NemID?

Digitaliseringsstyrelsen sætter nu for alvor gang i jagten på den nye leverandør af MitID, der skal afløse papkort-løsningen NemID. Udbuddet får en værdi på 900 millioner kroner. Se udbudsmaterialet her.

Digitaliseringstyrelsen er klar med udbudsmaterialet til det kommende kæmpe-udbud om afløseren til NemID-adgangsløsningen, som alle danskere anvender, når de skal logge ind på deres bank eller på det offentliges systemer.

Den nye løsning kommer til at hedde MitID.

Computerworld kunne for et par måneder siden fortælle, at udbuds-rammen er på 900 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Kæmpeudbud i gang: Afløseren til NemID koster 900 millioner kroner.

Digitaliseringsstyrelsen meddeler, at udbudsmaterialet er blevet ‘kogt ind til 919 sider,’ som beskriver ‘de fælles forretningsbehov til selve løsningen, samarbejdsorganisationen, økonomien og processen.’

Digitaliseringsstyrelsen har været i gang med arbejdet i mere end år og havde allerede i foråret været i kontakt med 14 mulige leverandører til MitID for at vejre stemningen.

Disse mulige leverandører tæller blandt andet Nets, IBM, Safran og Indra, kunne Computerworld fortælle i foråret.

Det kan du læse mere om her: Derfor skifter NemID navn til MitID: Lægger op til stort opgør med Nets og papkortet

’Udbud med forhandling’

De mulige leverandører kan nu kigge udbudsmaterialet igennem.

Senere vil Digitaliseringsstyrelsen prækvalificere maksimalt fire leverandører, som inviteres til forhandlingsbordet.

Det helt afgørende parameter for at komme i betragtning er, at selskaberne kan ‘dokumentere de mest relevante præferencer,’ som det hedder.

Digitaliseringsstyrelsen vil derefter gå i gang med at diskutere løsningmuligheder med de prækvalificerede selskaber, hvorefter der i begyndelsen af 2019 skal findes en vinder af kæmpe-udbuddet.

Det nye MitID skal tages i brug fra slutningen af 2020, og det forventes, at udrulningen vil tage omkring et år.

“Mens MitID tages i brug, vil NemID og MitID fungere side om side. NemID lukkes først, når alt er på plads,” lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Opgør med Nets

Den nuværende NemID-løsning ejes af leverandøren Nets, som har tabt penge hvert eneste år, siden selskabet overtog NemID-opgaven i 2007.

Der var dengang tale om et helt nyt forretningsområde for Nets, der ellers hvilede på de to hovedsøjler, Dankortet og Betalingsservice.

Til kom altså opgaven med at håndtere NemID og blandt andet stå for papkortet med de mange engangskoder.

Nets blev i foråret 2014 solgt til de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP.

Prisen var dengang 17 milliarder kroner, hvilket var væsentligt over den oprindelige vurdering af selskabet, der hidtil havde været ejet af 200 norske og danske pengeinstitutter samt Danske Bank, Nordea, DnB og Nationalbanken.

Kapitalfonden Hellmann & Friedmann bød i september 33 millioner kroner for selskabet.

Det kan du læse mere om her: Nets-aktionærer kan blive forgyldt: Her er tilbuddet på Nets fra amerikansk kapitalfond.

Med den nye løsning vil ejerforholdet ændre sig, idet Digitaliseringsstyrelsen hele tiden har ønsket øgede rettigheder til den nye løsning i forhold til NemID.

“MtID får øget fleksibilitet, bedre brugeroplevelse for borgere og virksomheder, høj sikkerhed og fokus på fremtidige behov. Samtidig er det et kardinalpunkt, at partnerskabet får rettighederne til at videreføre løsningen, da vi har at gøre med kritisk, national infrastruktur,” meddeler direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg.

Nets’ oprindelige kontrakt på NemID er ved at rinde ud, men bliver forlænget, så danskerne ikke kommer til at stå uden login-løsning.

Systemet skal kunne håndtere mellem seks og ni millioner brugere, og der skal udstedes omkring en milliard anmodninger og autentifikationer årligt.

Udbuddet af MitID-løsnignen er ikke den eneste store udskrivning det offentlige er ved at lave. På nationalt plan er MitID en del af flere store udbud, der blandt andet omfatter et nyt valgsystem og et nyt system til håndtering af digital post til borgerne fra det offentlige.

Du finder udbudsmaterialet til MitID her.

Læs også:

Derfor skifter NemID navn til MitID: Lægger op til stort opgør med Nets og papkortet

Staten klar med udbud til en kvart milliard kroner: Afløser til Digital Post skal være klar i 2020

Kæmpe udbud igang: Afløseren til NemID koster 900 millioner kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.