Artikel top billede

Ombruste Sundhedsplatformen sender sundhedsdata fra Region H til USA

Den omstridte Sundhedsplatformen har i mere end tusind tilfælde sendt ikke-anonymiseret dansk sundhedsdata til USA.

Region H’s ombruste sundhedssystem, Sundhedsplatformen, har i mere end tusind tilfælde overført danske sundhedsdata til det amerikanske it-selskab Epic, der sammen med NNIT står bag systemet, skriver Version2 på baggrund af aktindsigt.

Ifølge bladet behandler Epic ‘blandt andet [..] data i USA.’ I flere tilfælde har data ikke været anonymiseret, hedder det.

Programchef Mikael Bay Skilbreid meddeler til bladet, at data 'i vid udstrækning' anonymiseres.'

"Nogle gange er det alligevel nødvendigt at udlevere data, som ikke er anonymiseret, hvis for eksempel data er nødvendige for at kunne rette en fejl. Det er i øvrigt i fuld overensstemmelse med loven," meddeler han.

Data er blevet overført til Epic i forbindelse med anvendelse af fejlretningssystemet Sherlock.

Region H meddeler, at det i ‘visse tilfælde er behov for at konsultere eksperter, der er baseret i USA.’

Det er tidligere kommet frem, at Epic har problemer med at dokumentere, danske patientdata behandles efter bogen.

Det kan du læse mere om her: Leverandør sjusker med Sundhedsplatformens datasikkerhed: “Denne sag er alvorlig”

Erstatter gamle systemer
Sundhedsplatformen er ved at blive udrullet på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Systemet erstatter en hel stribe ældre it-systemer, som siden 1980'erne har opereret parallelt med hinanden med forskellige brugergrænseflader, forskellige logins og uensartede funktionaliteter.

Koster 2,8 milliarder kroner

Det nye it-system koster 2,8 milliarder kroner og kommer til at ændre arbejdsgange for 44.000 medarbejdere øst for Storebælt.

Det er ideen, at det nye system skal kunne hjælpe det kliniske personale på hovedstadens og de sjællandske hospitaler med at finde alle relevante sundhedsinformationer om en given patient, selvom en klinisk afdeling aldrig har set patienten før.

Der er eksempelvis indbygget forskellige alarm-funktioner i systemet, har Computerworld tidligere fortalt.

Det betyder, at systemet eksempelvis tjekker en indlagt patients syge-historik og automatisk advarer, hvis patienten eksempelvis i forvejen behandles med et medikamant, som kan have skadelig effekt, hvis den sammenblandes med ny medicin.

Denne funktion skal reducere antallet af de såkaldte 'utilsigtede hændelser,' som de registreres tusindvis af hvert år.

Det nye system indebærer også, at den måde, hvorpå de ansatte i dag journaliserer oplysninger, ændres.

Systemet er allerede i gang på en række sygehuse i andre lande - blandt andre Holland, Spanien, Tyskland, Sverige, Norge og USA.

Læs også:

It-professor: Region bør seriøst overveje at droppe Sundhedsplatformen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere