Artikel top billede

Østre Landsret: Telefirmaer skal ikke udlevere kundeadresser til advokater i omstridt piraterisag

Telenor og Telia slipper for at udlevere data til advokatfirmaer på kunder, som mistænkes for pirateri. Østre Landsret har netop omstødt byrettens afgørelse.

Telenor og Telia skal ikke udlevere data om deres kunder til advokatfirmaer, der mistænker kunderne for pirateri og ulovlig streaming.

Sådan lyder afgørelsen fra Østre Landsret, som dermed omstøder dommen fra Retten på Frederiksberg, der i oktober afsagde dom til fordel for advokaterne bag brevene og de klienter, de repræsenterer.

“Efter telelovens § 7, stk. 1 har Telenor og Telia pligt til at hemmeligholde oplysninger om deres abonnenters brug af nettet og har således tavshedspligt bl.a. i relation til de oplysninger, som ønskes udleveret,” lyder det fra Østre Landsret.

“Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne,” lyder det fra Østre Landsret.

Besøg på piratsider

De såkaldte piratbreve er blevet udsendt fra flere advokatfirmaer til tusindvis af danskere, som de har mistænkt for at have foretaget ulovlig download af film og lignende.

Oplysningerne om kunderne har de fået fra teleselskaberne, da har haft mulighed for at få udleveret blandt andet adresser på de besøgende på diverse pirat-sider.

De danske teleselskaber har hele tiden argumenteret for, at antipirat-advokater har misbrugt de gældende regler til at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for ulovlig download af film og lignende.

Telia og Telenor indbragte således sagen for retten, da mener, at retsgrundlaget ikke har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.

Læs mere om det her: Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Mange af kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time.

Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'

Det mente Byretten på Frederiksberg imidlertid i oktober i en opsigtsvækkende dom, som du kan læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater

Denne dom fik straks Njord Law Firm, der står bag brevene, til at varsle udsendelse af endnu flere breve.

Teleindustrien var imidlertid ikke tilfreds med dommen i byretten og ankede straks.

Læs også: Kontroversiel sag om danske trusselsbreve eskalerer: Teleindustrien vil ikke finde sig i 'mafiametoder'

Både Telia og Telenor er godt tilfredse med kendelsen i Østre Landsret, som de mener er en stor sejr for de danske teleforbrugere.

Du kan læse deres reaktion her: Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder

Du kan læse hele Østre Landsrets kendelse her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere