Artikel top billede

Østre Landsret: Telefirmaer skal ikke udlevere kundeadresser til advokater i omstridt piraterisag

Telenor og Telia slipper for at udlevere data til advokatfirmaer på kunder, som mistænkes for pirateri. Østre Landsret har netop omstødt byrettens afgørelse.

Telenor og Telia skal ikke udlevere data om deres kunder til advokatfirmaer, der mistænker kunderne for pirateri og ulovlig streaming.

Sådan lyder afgørelsen fra Østre Landsret, som dermed omstøder dommen fra Retten på Frederiksberg, der i oktober afsagde dom til fordel for advokaterne bag brevene og de klienter, de repræsenterer.

“Efter telelovens § 7, stk. 1 har Telenor og Telia pligt til at hemmeligholde oplysninger om deres abonnenters brug af nettet og har således tavshedspligt bl.a. i relation til de oplysninger, som ønskes udleveret,” lyder det fra Østre Landsret.

“Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne,” lyder det fra Østre Landsret.

Besøg på piratsider

De såkaldte piratbreve er blevet udsendt fra flere advokatfirmaer til tusindvis af danskere, som de har mistænkt for at have foretaget ulovlig download af film og lignende.

Oplysningerne om kunderne har de fået fra teleselskaberne, da har haft mulighed for at få udleveret blandt andet adresser på de besøgende på diverse pirat-sider.

De danske teleselskaber har hele tiden argumenteret for, at antipirat-advokater har misbrugt de gældende regler til at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for ulovlig download af film og lignende.

Telia og Telenor indbragte således sagen for retten, da mener, at retsgrundlaget ikke har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.

Læs mere om det her: Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Mange af kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time.

Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'

Det mente Byretten på Frederiksberg imidlertid i oktober i en opsigtsvækkende dom, som du kan læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater

Denne dom fik straks Njord Law Firm, der står bag brevene, til at varsle udsendelse af endnu flere breve.

Teleindustrien var imidlertid ikke tilfreds med dommen i byretten og ankede straks.

Læs også: Kontroversiel sag om danske trusselsbreve eskalerer: Teleindustrien vil ikke finde sig i 'mafiametoder'

Både Telia og Telenor er godt tilfredse med kendelsen i Østre Landsret, som de mener er en stor sejr for de danske teleforbrugere.

Du kan læse deres reaktion her: Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder

Du kan læse hele Østre Landsrets kendelse her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere