Artikel top billede

Østre Landsret: Telefirmaer skal ikke udlevere kundeadresser til advokater i omstridt piraterisag

Telenor og Telia slipper for at udlevere data til advokatfirmaer på kunder, som mistænkes for pirateri. Østre Landsret har netop omstødt byrettens afgørelse.

Telenor og Telia skal ikke udlevere data om deres kunder til advokatfirmaer, der mistænker kunderne for pirateri og ulovlig streaming.

Sådan lyder afgørelsen fra Østre Landsret, som dermed omstøder dommen fra Retten på Frederiksberg, der i oktober afsagde dom til fordel for advokaterne bag brevene og de klienter, de repræsenterer.

“Efter telelovens § 7, stk. 1 har Telenor og Telia pligt til at hemmeligholde oplysninger om deres abonnenters brug af nettet og har således tavshedspligt bl.a. i relation til de oplysninger, som ønskes udleveret,” lyder det fra Østre Landsret.

“Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne,” lyder det fra Østre Landsret.

Besøg på piratsider

De såkaldte piratbreve er blevet udsendt fra flere advokatfirmaer til tusindvis af danskere, som de har mistænkt for at have foretaget ulovlig download af film og lignende.

Oplysningerne om kunderne har de fået fra teleselskaberne, da har haft mulighed for at få udleveret blandt andet adresser på de besøgende på diverse pirat-sider.

De danske teleselskaber har hele tiden argumenteret for, at antipirat-advokater har misbrugt de gældende regler til at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for ulovlig download af film og lignende.

Telia og Telenor indbragte således sagen for retten, da mener, at retsgrundlaget ikke har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.

Læs mere om det her: Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Mange af kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time.

Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'

Det mente Byretten på Frederiksberg imidlertid i oktober i en opsigtsvækkende dom, som du kan læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater

Denne dom fik straks Njord Law Firm, der står bag brevene, til at varsle udsendelse af endnu flere breve.

Teleindustrien var imidlertid ikke tilfreds med dommen i byretten og ankede straks.

Læs også: Kontroversiel sag om danske trusselsbreve eskalerer: Teleindustrien vil ikke finde sig i 'mafiametoder'

Både Telia og Telenor er godt tilfredse med kendelsen i Østre Landsret, som de mener er en stor sejr for de danske teleforbrugere.

Du kan læse deres reaktion her: Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder

Du kan læse hele Østre Landsrets kendelse her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere