Artikel top billede

Østre Landsret: Telefirmaer skal ikke udlevere kundeadresser til advokater i omstridt piraterisag

Telenor og Telia slipper for at udlevere data til advokatfirmaer på kunder, som mistænkes for pirateri. Østre Landsret har netop omstødt byrettens afgørelse.

Telenor og Telia skal ikke udlevere data om deres kunder til advokatfirmaer, der mistænker kunderne for pirateri og ulovlig streaming.

Sådan lyder afgørelsen fra Østre Landsret, som dermed omstøder dommen fra Retten på Frederiksberg, der i oktober afsagde dom til fordel for advokaterne bag brevene og de klienter, de repræsenterer.

“Efter telelovens § 7, stk. 1 har Telenor og Telia pligt til at hemmeligholde oplysninger om deres abonnenters brug af nettet og har således tavshedspligt bl.a. i relation til de oplysninger, som ønskes udleveret,” lyder det fra Østre Landsret.

“Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne,” lyder det fra Østre Landsret.

Besøg på piratsider

De såkaldte piratbreve er blevet udsendt fra flere advokatfirmaer til tusindvis af danskere, som de har mistænkt for at have foretaget ulovlig download af film og lignende.

Oplysningerne om kunderne har de fået fra teleselskaberne, da har haft mulighed for at få udleveret blandt andet adresser på de besøgende på diverse pirat-sider.

De danske teleselskaber har hele tiden argumenteret for, at antipirat-advokater har misbrugt de gældende regler til at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for ulovlig download af film og lignende.

Telia og Telenor indbragte således sagen for retten, da mener, at retsgrundlaget ikke har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.

Læs mere om det her: Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Mange af kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time.

Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'

Det mente Byretten på Frederiksberg imidlertid i oktober i en opsigtsvækkende dom, som du kan læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater

Denne dom fik straks Njord Law Firm, der står bag brevene, til at varsle udsendelse af endnu flere breve.

Teleindustrien var imidlertid ikke tilfreds med dommen i byretten og ankede straks.

Læs også: Kontroversiel sag om danske trusselsbreve eskalerer: Teleindustrien vil ikke finde sig i 'mafiametoder'

Både Telia og Telenor er godt tilfredse med kendelsen i Østre Landsret, som de mener er en stor sejr for de danske teleforbrugere.

Du kan læse deres reaktion her: Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder

Du kan læse hele Østre Landsrets kendelse her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.