Artikel top billede

Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder

Telenor og Telia er godt tilfredse med, at Østre Landsret har sat punktum i den kontroversielle sag om advokatfirmaers udsendelse af trusselsbreve til deres kunder.

“En sejr for de danske telekunder.”

Sådan lyder det fra Telia, efter Østre Landsret mandag formiddag afgjorde, at Telia og Telenor ikke er forpligtet til at udlevere personoplysninger om deres kunder.

Det har selskaberne ellers været tvunget til, hvilket forskellige advokatfirmaer har udnyttet til at sende trusselsbreve med beskyldning om pirateri til flere tusinder navngivne kunder.

Men det er altså slut nu, har Østre Landsret afgjort.

“Vi er glade for dommen. Set fra et data-beskyttelses perspektiv er det en vigtig sejr for Telias kunder,” siger Telias administrerende direktør, Morten Bentzen

Teleselskaberne er i Danmark forpligtet til at logge en række personlige data om alle kunder.

Ifølge Telia er det derfor afgørende, at der er klare linier for, hvem disse data skal udleveres til

“ Det er et meget stort ansvar, som vi i Telia tager meget seriøst. Vi udleverer kun data om vores kunder til politiet og kun, hvis der foreligger en dommerkendelse,” lyder det fra Morten Bentzen

Samme melding kommer fra Telenor.

"Dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data. I Telenor værner vi om vores kunders data og tillid - derfor har det været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt, nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder, blot for at understøtte nogle private aktører, der er drevet af kommercielle interesse," lyder det fra selskabets juridiske direktør, Mette Eistrøm Krüger.

Også Dansk Erhverv er godt tilfreds.

"Det er helt ude i skoven at tvinge teleselskaber til at masseudlevere kundeoplysninger, der er indsamlet til terrorbekæmpelse, på grundlag af en svag formodning om, at kunderne kunne have anvendt en ulovlig filmtjeneste. Der skal naturligvis slås hårdt ned på ulovlige filmtjenester og brugen af disse, men udlevering af kundeoplysninger er et alvorligt indgreb i den personlige frihed, der kræver en helt særlig begrundelse som terrorbekæmpelse,” lyder det fra Poul Noer, chefkonsulent for rådgivning og videnservice i Dansk Erhverv.

Læs også: Østre Landsret: Telefirmaer skal ikke udlevere kundeadresser til advokater - slut med trusselbreve om pirateri




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere