Artikel top billede

Politisk aftale på plads: Kan ramme danske it-iværksættere hårdt

Innovationsmiljøerne vil blive udfaset fra 2019. Det er resultatet af en ny politisk aftale for fremtidens erhvervsfremmesystem. Det kan få fatale konsekvenser for danske it-iværksættere. "Regeringen svigter de højteknologiske iværksættere ved at nedlægge innovationsmiljøerne, der udfylder et vigtigt hul i markedet," lyder kritikken.

Regeringen har indgået en politisk aftale med støttepartiet Dansk Folkeparti om fremtidens erhvervsfremmesystem, og aftalen bringer ikke gode nyheder for danske it-iværksættere.

Som anbefalet af Forenklingsudvalget betyder aftalen nemlig, at tilskuddet til de såkaldte Innovationsmiljøer udfases fra 2019.

Læs også: Investeringsvirksomheder advarer: Regeringsplan får alvorlige konsekvenser for it-iværksætteriet i Danmark

Pengene sendes i stedet til Vækstfonden og Innovationsfonden for at skabe et mere simpelt system.

"De statslige midler i Innovationsmiljøerne udfases i løbet af 2019. Innovationsmiljøerne har spillet en vigtig rolle for videnbaseret iværksætteri, men området har ændret sig i de senere år, hvorfor der ønskes en tilpasning af den statslige indsats. Målet er et enklere system med bedre sammenhæng i virkemidler – og et enklere system for kommende videnbaserede iværksættere," står der i aftalen.

Ministre kører iværksættere over

Dermed er Innovationsmiljøernes værste frygt blevet til virkelighed.

I starten af maj advarede Lars Stigel, direktør i Capnova og formand for Foreningen af Innovationsmiljøer, imod en sådan aftale, da det i værste fald kunne betyde færre it-iværksættere i Danmark.

"Det betyder, at en række iværksættere, som i dag får chancen, ikke vil få chancen i fremtiden," sagde Lars Stigel dengang til Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Investeringsvirksomheder advarer: Regeringsplan får alvorlige konsekvenser for it-iværksætteriet i Danmark

Den kritik gentager han nu.

"Regeringen svigter de højteknologiske iværksættere ved at nedlægge innovationsmiljøerne, der udfylder et vigtigt hul i markedet. 83 procent af iværksætterne mener, det vil skade fremtidige iværksættere, hvis miljøerne forsvinder. Dem har erhvervsminister Brian Mikkelsen og forskningsminister Tommy Ahlers lige kørt over," siger Lars Stigel og fortsætter:

"Forenklingsudvalget er mildt sagt ikke i øjenhøjde med iværksætterne, og der har været utallige støtteerklæringer fra iværksættere til innovationsmiljøernes indsats. Desværre har de talt for døve øren i det politiske system. Regeringen og Dansk Folkeparti har lige lukket en ordning, som skaber danske vækstvirksomheder, på et forkert grundlag."

It-virksomheder bakker op

Lars Stigel blev dengang bakket op af Morten Jensen Øllgaard, direktør og stifter af ClearviewTrade, som er en it-platform, der faciliterer eksport af varer og sænker transportomkostningerne, som Capnova har hjulpet med kapital.

"Jeg mener, at det vil være en fejl at nedlægge eller centralisere innovationsmiljøerne yderligere, det vil føre til et videns- og kompetencetab, som vil være umuligt at genskabe," sagde han til Computerworld.

Samme melding kom fra Hans Henrik Junge, der er administrerende direktør hos Ingenium Golf, der leverer digitale services til golfklubber og golfspillere.

"Capnova viste initiativ og interesse på et meget tidligt tidspunkt, og jeg har virkelig svært ved at se Vækstfonden eller regionale væksthuse gå ind så tidligt, sådan som udvalget foreslår," lød det fra Hans Henrik Junge til Computerworld.

Læs også: Ny regeringsplan truer lokale innovationsmiljøer - men uden dem var vores firmaer ikke kommet så langt

Aftale skal sikre iværksættere nemmere overgang

I den politiske aftale slår regeringen og Dansk Folkeparti fast, at den nærmere udformning af indsatserne i Innovationsfonden vil blive udarbejdet i samarbejde med universiteterne, mens indsatsen i Vækstfonden skal sikre, at den tidlige indsats for vidensbaserede iværksættere kobles tættere til de eksisterende mere markedsnære statslige indsatser i Vækstfonden.

Derudover fremgår det, at indsatsen i Vækstfonden tilrettelægges som matchfinansieringsordninger, hvor privat kapital understøttes af den statslige indsats.

"De statslige fonde skal understøtte, at iværksætterne oplever en nemmere overgang end i dag fra de helt tidlige stadier til senere stadier i deres udvikling, hvor Vækstfonden og Innovationsfonden i forvejen er aktive," står der i aftalen.

Det fremgår desuden af aftalen, at der nu vil aftales en udfasningsplan for Innovationsmiljøerne således, at eksisterende tilsagn honoreres, og miljøernes fremadrettede aktiviteter afklares.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere