Artikel top billede

Vestager fortsætter bøderegn: Nu står fire elektronikproducenter for skud

Fire elektronikproducenter må samlet betale næsten en milliard kroner i bøde. Det sker, fordi selskaberne ulovligt har fastsat priser over for de europæiske webshops.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) fortsætter med at udskrive bøder.

Denne gang er der tale om bøder i fire sager til elektronikproducenterne Asus, Denon & Marantz, Philips og Pioneer.

Bøderne, som samlet har en størrelse på 111 millioner euro, svarende til mere end 800 millioner kroner, er blevet uddelt, fordi producenterne ulovligt har fastsat handelspriserne eller minimumspriserne på deres produkter i nethandlen.

Det betyder, at de enkelte webshops er blevet forhindret i selv at fastsætte priserne på de pågældende varer.

De fire dømte virksomheder slipper alle billigere end først antaget, da de hver især har samarbejdet med EU-Kommissionen.

Hver virksomheds bøde er blevet reduceret med mellem 40 og 50 procent.

"Som resultat af disse fire virksomheders handlinger har millioner af europæiske forbrugere betalt højere priser for køkkenudstyr, hårtørrere, bærbare computere, høretelefoner og mange andre produkter. Det er i strid med EU's konkurrenceregler," udtaler Margrethe Vestager, ifølge Ritzau.

Læs også: Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android

Kæmpe marked

Det europæiske marked for nethandel har en værdi på 500 milliarder euro om året, hvilket svarer til 3,7 billioner kroner.

Alle fire virksomheder har på den ene eller anden måde overtrådt reglerne.

Asus har eksempelvis fastsat priser på selskabets it-udstyr hos webshops i Frankrig og Tyskland, mens Phillips fra 2011 til 2013 har lavet samme manøvre med køkkenprodukter på det franske marked.

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android

Margrethe Vestager ligger ikke på den lade side i disse uger.

18. juli udskrev hun en rekordbøde til Google på 32 milliarder kroner med den begrundelse, at Google har misbrugt sit Android-styresystem til at fastholde sin dominans på søgemaskine-området, hvilket har forringet konkurrenternes mulighed for at innovere og konkurrerere.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

I 2017 havde Margrethe Vestager også snøren ude efter Google.

Dengang lød bøden på 18 milliarder kroner.

Læs også: Margrethe Vestager udsteder den ene kæmperegning efter den anden - her er alle EU’s sager mod tech-giganterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere