Artikel top billede

Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år

Godt to måneder efter, at Atea blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for bestikkelse og udelukket fra at deltage i offentlige udbud, får selskabet igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men under skærpet kontrol. “Atea har retsskrav på at kunne byde,” meddeler SKI.

Godt to måneder efter, at Atea af Byretten i Glostrup blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for bestikkelse, får selskabet nu lov til at igen at kunne deltage i de offentlige it-udbud.

Det meddeler SKI, som sammen med kammeradvokaten i de seneste måneder har gennemgået tusindvis af dokumenter med dokumentation for, at Atea har fået ryddet op.

Atea blev idømt bøden i slutningen af juni for sin deltagelse i den store bestikkelsessag, der også har udløst straf til flere medlemmer af Ateas absolutte topledelse.

Det kan du læse mere om her: Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?

Dengang valgte selskabet at betale bøden.

Dermed accepterede selskabet også dommen, hvilket betød, at selskabet blev udelukket fra at deltage i offentlige udbud i fire år, da kriminelle virksomheder i sagens natur ikke er velkomne som offentlige leverandører.

SKI og Moderniseringsstyrelsen toppede samtidig al samarbejde med Atea. Og samtidig iværksatte SKI en omfattende gennemgang af Ateas forretningsprocesser.

Det kan du læse mere om her: Staten vil stoppe al indkøb hos Atea efter dom i bestikkelses-sag: Sætter undersøgelse i gang

Redningsplanken virkede

Ateas redningsplanke i sagen har hele tiden været den omfattende såkaldte self cleaning-proces, som direktør Morten Felding iværksatte i tiden efter, at den store bestikkelsessag var kommet for dagens lys.

Denne proces har omfattet indførelsen af en række kontrol- og compliance-foranstaltninger, der skal sikre, at medarbejdere ikke igen bliver involveret i lignende sager.

Blandt andet har selskabet opnået ISO 37001-certificering, etableret ‘omfattende compliance-systemer inklusive omfattende kontrol-procedurer’ samt udnævnt en compliance-direktør og en whistleblower-ordning.

Atea-direktør Morten Felding erklærede over for Computerworld Atea for renset i sommeren i fjor.

Det kan du læse mere om her: Topchef Morten Felding melder Atea helt renset efter bestikkelsessag: "Vi kan stå på mål for, at det er fortid - ingen overholder reglerne mere end Atea"

Det har været absolut afgørende og vitalt for Atea at blive godkendt til at kunne deltage i udbuddene igen, da selskabet har risikeret at blive udelukket fra udbuds-deltagelse i hele Europa.

Det kan du læse mere om her: Midlertidigt stop for samhandel med det offentlige kommer til at koste Atea 250 millioner kroner om måneden i tabt omsætning

Atea har hele tiden regnet med, at self cleaning-processen ville blive accepteret.

I selskabets seneste regnskabsmeddelelse skrev Atea således, at “det er ledelsens forventning, at de offentlige indkøbs-organisationers gennemgang vil være færdig i løbet af august, og at self-cleaning-initiativerne, som Atea Danmark har taget, her vil blive accepteret,”

Det kan du læse mere om her: Atea forventer at være helt renset til august - men ruster sig til nedgang.

Og denne proces bærer altså nu frugt for Atea.

“Kammeradvokaten har minutiøst analyseret, hvad Atea har gjort for at rense sig selv, siden sigtelserne blev rejst i 2015. Baseret på Kammeradvokatens analyse af compliance-programmet og det forhold, at ingen dømte længere er ansat i Atea, vurderer SKI og Moderniseringsstyrelsen, at Atea har opfyldt kravene til self-cleaning i udbudslovens forstand. Dermed har Atea et retskrav på at kunne byde ind på fremtidige, offentlige udbud. Sådan er reglerne,” siger SKI-direktør Signe Lynggaard Madsen.

Fires års kontrol

Atea er dog ikke helt sluppet fri endnu.

SKI og Moderniseringsstyrelsen vil nemlig følge selskabet nøje i de kommende fire år, ligesom der er blevet indført særlige regler for selskabet.

De indebærer blandt andet, at Atea ikke må tilbyde offentlige kunder gaver af nogen art i to år. Og det gælder alle gaver - som eksempelvis en flaske vin eller en æske chokolade til et jubilæum.

Denne skærpelse kommer efter, at en hel række offentlige indkøbschefer gennem de seneste par år er blevet dømt for at modtage gaver fra Atea i en størrelsesorden, der i det private erhvervsliv bliver regnet for småtingsafdelingen.

“Moderniseringsstyrelsen har også krævet, at Ateas whistleblower-ordning skal forankres eksternt, og at en whistleblower ikke kan blive udsat for repressalier,” lyder det fra SKI og Modernisteringsstyrelsen.

Læs også:

Her er Ateas redegørelse til SKI efter bestikkelsesdom: Undskylder og beklager dybt - se hele redegørelsen her

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.